Gyurkity Péter,Ötvös Tibor

Bojkottálná a PlayStation konzolokat az Activision

A kiadó első embere szerint akár vissza is hívhatják a PS3 és PSP konzolokra készült játékokat, amennyiben a Sony nem csökkenti a készülékek árát. Elemzők szerint a vezető blöfföl.

Bobby Kotick, az Activision Blizzard elnök-vezérigazgatója nyilatkozatában beszélt a kérdésről, kihangsúlyozva, hogy az Xbox család esetében sokkal kedvezőbb adatokat mutathatnak fel, vagyis itt jobban megéri a befektetés. A Sony háza táján az árcsökkentést hiányolja a cégvezető, amely szerinte idővel drasztikus lépéseket követel majd.

Kotick kiemelte, hogy a Sonynak végre lépnie kell, és csökkentenie kell a PlayStation 3 árát, mivel ennek elmaradása miatt tovább csökkenhet a tulajdonosok által megvásárolt játékok száma. Mivel ez a fejlesztőket és a kiadókat is súlyosan érinti, jövőre, vagy esetleg 2011-ben már komolyan el kell gondolkodniuk azon, hogy megéri-e a további fáradozást, vagyis az új kiadványok piacra dobását a platform. Amennyiben ezt nem így látják majd, akár a teljes bojkottra is sor kerülhet, ami azt jelentené, hogy az Activision egyáltalán nem dobna ki játékot a Sony konzoljain.



A vezető megemlítette, hogy cége eddig mintegy 500 millió dollárt fizetett ki a Sonynak (ennyire rúgtak a jogdíjak), ami valószínűleg utóbbi vállalat profitjának négyszerese - a Sony játékrészlege tavaly valójában csaknem 600 millió dolláros veszteséggel zárta az évet. Kotick véleményének súlyát jól jelzi, hogy cége (amelyet partnerével közösen 1991-ben alig 440 ezer dollárért vásárolt meg) mára 16 milliárd dolláros piaci értéket mutathat fel, első negyedéves forgalmuk pedig csaknem elérte az egymilliárd dollárt.

Mondani sem kell, hogy mekkora érvágást jelentene ez a Sonynak, ha többé nem jelenne meg Call of Duty, Guitar Hero vagy egy esetleges StarCraft játék a gépükre. És gondolom azt sem kell említeni, hogy ez mekkora stratégia előnyt jelentene a Microsoft számára, ahol most Gates úr bizonyára nagyon szurkol annak, hogy a Sony ne változtasson semmin. Külső elemzők szerint Kotick minden bizonnyal blöfföl, ám helyzeténél fogva ezt is megteheti. Amennyiben mégis komoly lépésekre tudja rávenni a Sonyt, az jól mutatná, miként változtak meg az erőviszonyok a játékpiacon az utóbbi években.

A Sony szinte azonnal reagált a dologra és szerintük az idén megjelentetett közel 350 címükkel nincs miért szégyenkezniük, ám azt elismerték, hogy valóban nagyon drága a PS3 (valójában a piacon lévő legdrágább konzol). Azt azonban nem árulták el, hogy pontosan mit tesznek most.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • narumon #44
    "Szvsz senki sem irt 50 Gb-ot,leven a kereskedelmi forgalomba kerult lemezek 25 Gb-osak(en meg nem lattam masmilyet)"

    Természetesen lehet kapni 50GB-os lemezeket is, de ezt is megirja rendesen.
  • narumon #43
    "Érvelj! piszkálodni fikázni még egy hűlye is tud!"

    Érveljek? Basszus, hát itt az iro berakom a lemezt megirom és jééééé nem csak 11GB-ot írt rá és még vissza is tudom olvasni. Elég jó érv?
  • dronkZero #42
    Ezt várjuk már mióta, egy cross-platform multipléjer FPS-t. Csak hogy egyértelműen eldőljön már ez a vita. Mert abban senki sem kételkedik, hogy lehetséges-e kontrollerrel FPS-ezni. A kérdés az, hogy mennyire hatékonyan?

    Szoktam nézni konzolos gémpléj videókat, és hát valami szánalmas, ahogy mozognak, céloznak, szerencsétlenkednek.
  • Loverman #41
    valszeg neked kimaradt h Diablo is volt PS-re és jól lehetett irányítani, War2 is volt PS-re, de már egy ideje bármilyen RTS megjelenhet kontrolleres konzolra is (Halo Wars?). Jól mondta a kolléga, ha FPS-t lehet irányítani konzolon (régen erre mondták h nem lehet, nagyon régen), akkor már bármit. Blizz simán meg tudná oldani h SC2-t konzolra is kihozza és battle.net-en PC-sek, konzolosok vegyesen mehessenek egymás ellen
  • Sir Ny #40
    azért nem is olyan valószínűtlen az, hogy kiadók ott fogják hagyni a PS-t. gondolkozzunk.
    először is, rohadt drága a fejlesztői környezet, a jogdíjak meg az ilyesmik.
    másodszor, szinte minden játék jobban fogy x-en
    harmadszor, sokkal drágább a játék megcsinálása PS-re.
    negyedszer pedig, a játékok egy árban vannak, viszont az adathordozók nem.

    kíváncsi vagyok, mennyi profitot hoz egy PS3-as port egy xbox360oshoz képest. fele annyit? negyedét? bár, amíg még nyereséges, addig kiadják, de amint kétszer egymás után veszteséges lesz egy (két) játék, és az xboxon nyereséges, azon nyomban meg fogják szüntetni a játékok portolását ps3-ra.
  • cateran #39
    Elgurult a gyogyszer?
    1. Min ne agyaljak?
    2. Ez nem az en prezentaciom,ez 1 idezet es link volt 1 masik weboldalrol,mivel te kertel linkeket...
    3. A sepcifikaciokat nyilvan nem tudod,kulonben nem kerdeztel volna olyat,hogy ki irt mar 50 Gb-ot BD-re....
    4. Csak neked kiskocsog (ne forszirozzuk mennyire alap ma mar az angol)
    A lenyeg: Marcius 31.-eig bezarolag a Sony 98,8 milliard Yen (685 millio angol font) veszteseggel zart,szemben az 1 evvel korabbi 369,4 milliard Yen nyereseggel,a ceg egyertelmuen (es jo okkal) a vilaggazdasagi gondokkat es az eros yent hibaztatja
  • Fórumharcos #38
    Nem a lemezről van szó!
  • Fórumharcos #37
    Ne agyalj rajta még a végén megfájdul!Különben sem ez a téma.
    Köszönöm angol már egy kicsit pökhendi prezentációd” specifikációkat én is tudom!
    Hogy a többiek is értsék Magyar nyelven írd le TE!Ne majmold az angolt Magyar nyelven célra törőbb..
    Ha nem tudsz arra a lehetőségre válaszolni nem baj’ kit érdekel! De ne tereld efféle bunkóságokkal-vagy te is be állsz a sorba??

  • cateran #36
    "If Sony are in the business of making money then they’re doing a pretty poor job of it, the figures just released for year ending March 31st show that Sony recorded a loss for the first time in 14 years as they reported a loss of 98.9bn Yen (£685m) compared with a profit of 369.4bn Yen the previous year, the company obviously (and with good reason) blames the global downturn and a strong Yen."
    Forras
    De ha rakeresel 100+1 oldalon rajta lesz,hogy buko a Sony per pill..

    Szvsz senki sem irt 50 Gb-ot,leven a kereskedelmi forgalomba kerult lemezek 25 Gb-osak(en meg nem lattam masmilyet)
    Majd ha KIJOTTEK azok a nyero cimek,ok...de a majd jon szart se szamit...
    Nem tudom eldonteni,szimplan hulye vagy,flamelsz vagy mi?
  • Fórumharcos #35
    Érvelj! piszkálodni fikázni még egy hűlye is tud!