Berta Sándor

Bécsben debütált a PlayStation Move

A Sony az osztrák fővárosban mutatta be hivatalosan is a legújabb mozgásérzékelő vezérlőjét.

A PlayStation Move nevű készüléket Richard Marks, a Sony kutatási részlegének munkatársa és az EyeToy feltalálója prezentálta. A cég azt reméli, hogy így még egyszerűbben biztosítható a korábbiaknál nagyobb játékélmény. Az eszköz jóval több egy egyszerű mozgásvezérlőnél. "Csapatunk már a vezérlőkkel kapcsolatos egzotikus ötletekkel foglalkozik. Az eszköz tetején található világító gömb pont ezeknek a virtuális valóság-ötleteknek a megjelenítésére kínál ideális lehetőséget, mivel azok az Eye-kamerával nagyon könnyen érzékelhetővé válnak" - hangsúlyozta a szakember.

A Moveban rejlő lehetőségeket jól példázza, hogy a két vezérlő hasonló gesztusokat tesz lehetővé, mint amelyek a multitouch képernyőkön is megjeleníthetők. "Képzeljenek el egy szerepjátékot, amelyben találnak egy térképet és azt valóban felgöngyölíthetik" - ecsetelte a lehetőségeket Marks. De ugyanígy eldobhatóvá válik egy tűzgömb is. A virtuális objektumokkal megvalósuló egyszerű interakció éppen ezért minden korosztály tagjainak érdekes lehet. A Move-vezérlő ugyanis nem csak a játékokban lehet hasznos kiegészítő, hanem átalakulhat akár egy virtuális ecsetté vagy más eszközzé is.


"Ez egy nagyon intuitív mód arra, hogy miként hozzunk létre felhasználók által generált tartalmakat" - közölte a szakember, aki demonstrálta is a Move képességeit: virtuális kezekkel végigmászott néhány faágon. A két vezérlő lehetővé teszi továbbá, hogy a felhasználó az egyikkel csak megfigyelje a játékkörnyezetet, a másikkal pedig kapcsolatba lépjen vele. Ez a lehetőség különösen a valós idejű stratégiai játékok rajongóinak lehet érdekes és nyújthat majd extra élményeket.

A Sport Champions nevű programban a két vezérlő virtuális teniszütőként működhet. Itt az igazi kihívás nem maga a játék lesz, hanem az, hogy a felhasználó kitapasztalja a megfelelő időzítéseket és az ütéserősséget. Aki ezeket megtalálja, az a gyorsulásmérőnek és a giroszkópnak köszönhetően teljesen élethűen és hatékonyan teniszezhet. Lesznek azonban komolyabb mozgáskoordinációt igénylő programok is, például a Kung Fu Rider, amelyben a játékos egy irodai fotelben száguldozik az utcákon és ki kell védeni a támadásokat.

A korábbi hírnek megfelelően a PlayStation Move várhatóan Észak-Amerikában szeptember 15-től, Európában szeptember 19-től, Japánban pedig október 21-től kerül a boltokba. A mozgásérzékelős vezérlő bevezető ára 50 dollár lesz, de a Sony elérhetővé tesz egy 100 dolláros csomagot is, amely a készülék mellett a PlayStation Eye kamerát és a Sports Champions nevű játékot tartalmazza majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)