Gyurkity Péter

A Sony biztosra veszi az Xbox 360 megelőzését

Nem szenvednek önbizalomhiányban a Sony illetékesei, biztosak ugyanis abban, hogy idővel mindenhol lehagyják majd a Microsoft konzolját - az eladási adatok egyelőre nem ezt mutatják.

Kazuo Hirai elnök nyilatkozatában leszögezte, hogy teljesen biztosak az eredmények számukra kedvező alakulásában, hozzátéve, hogy az idő nekik dolgozik. Hosszú távon mindenképpen megelőzik majd az Xbox 360 konzolt, maguk mögé utasítva a legnagyobb konzolos riválist. Utóbbi azonban nem ért egyet ezen véleménnyel.

Az EMEA (Európa, Közel-Kelet, Afrika) régióért felelős Microsoft alelnök, Chris Lewis a GfK piackutató vállalat adatait felhasználva kijelentette, hogy ebben a térségben nagyjából egymillióval több darabot sikerült értékesíteni Xbox 360-ból, mint a vetélytárs Sony PlayStation 3 konzoljából. Lewis nyilatkozatában hozzátette: meg van győződve az adatok megbízhatóságáról, illetve cége jobb helyzetéről, de azt is sietett leszögezni, hogy nem azért hozzák rendszeresen nyilvánosságra a külső forrásokból származó számokat, mert riválisukat rossz fényben akarják feltüntetni, hanem szükségük van valamilyen mérőeszközre, amellyel felmérhetik sikerüket. Az pedig nem az ő "hibájuk", hogy éppen a Sony konzolja hasonlít az övékhez leginkább.

Lewis ezzel valószínűleg annak a nyilatkozatháborúnak próbált megálljt parancsolni, amely mostanában a két cégre jellemző, hiszen nem is olyan régen Hirai Kazuo, a Sony vezérigazgatója illette "rövidéletű" jelzővel a Microsoft Xbox 360-ját, erre pedig Aaron Greenberg sietett azzal válaszolni, hogy szerinte a Sony "nincs képben" a piaci változásokkal kapcsolatban. Greenberg a termékmenedzsmentért felelős igazgató, megjegyzése szerint az elkövetkező években semmiképpen nem fogja tudni átvenni a Sony a vezetést. Eladási eredményeik megduplázását, valamint az Xbox stagnálását feltételezve is legalább öt évre lenne szükségük ahhoz, hogy az Egyesült Államokban behozzák lemaradásukat - itt eddig 7 millió Xbox 360 talált gazdára (az más kérdés, hogy a PS3 Japánban 3:1 arányban vezet). Nem tudni azonban, hogy mi történne akkor, ha a Sony 100 dollárral mérsékelné a PS3 árát, ez valószínűleg a kereslet megugrásával járna, biztosat azonban nehéz mondani a jelenlegi helyzetben.

Az nem vitás, hogy a jelenlegi piaci adatok nem a Sony számára kedveznek. Az év első hónapjában megint a Nintendo teljesített a legjobban 680 ezer példánnyal a hardvereladások terén, immár 16 hónapja tartva az első helyet A Microsoft másodikként futott be 309 ezer darabbal, míg a három nagy közül egyedül a Sony rontott egy évvel korábbi eredményén - ezúttal alig 203 ezer készüléket adtak el januárban.

Érdekes piaci változás még, hogy a brit font erősen meggyengült az euróhoz képest, így éppen ezért nagyon sok tájékozott európai játékos inkább a szigetországból hozza be játékait és konzoljait. A Microsoft ugyan tökéletesen tisztában van a furcsa szituációval, de mégsem próbál Nagy-Britanniában az áremelések eszközéhez nyúlni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sir Ny #114
    "nem a sony tartozik a kedvenc gépeim közé, de ami biztos, hogy nem teljesit rosszúl. Söt már lehet meg is elözte a boxot. mert szerintem az az europában 1 millioval eladot több gép 70% 3 lednek köszönhető. Sokan vettek új gépet mikor az elöző elhalálozot, nem peddig új játékosok csatlakoztak a táborukhoz."
    Európában a PS3ból adtak el többet. És amikor szétromlik az xbox, és kicserélik, azt NEM számítják bele az eladott darabszámba.
  • Sir Ny #113
    "Tiszta szívből szorítok hogy a következő xbox szérián is elcsesszenek valamit, mert jó érzés tudni, hogy 3 évig FAIR kezelést kapok. Nem leszarást."
    ezt nem értem. ha nem csesznek el semmit, akkor is ugyanolyan FAIR kezelést kapsz, nem?
  • Sir Ny #112
    mert a ps3-at örökké fogják gyártani...
  • Sir Ny #111
    "Mert ha az SG-n egy cikk azt írja, hogy nem lesz, akkor nem is lesz, és punktum, ugye?"

    de ezek az internetes újságok elég megbízhatók általában. mivel semmi okuk a hazudozásra, feltételezhetjük, hogy igazat írnak.
  • Sir Ny #110
    "A kisebb kapacitásra meg nem adok igazat addig, amíg a mgs4 kapcsán nyilatkozták egyedül hogy kell a blu(ott sem maga a játék hanem inkább a jellege által, mint átvezetők), meg a doom ősatya a spéci grafikus motorjával. Meg kb 10 óra játék után kibírom hogy beteszem a play disc2-őt részemről, amúgy is többet cserélgetem a lemezt, viszont 3 lemezen biztos drágább a kiadónak a játék, ez is tény, azonban már van 3 lemezes játék a piacon és senki nem panaszkodott rá. Szóval a gyakorlat itt mást mutat...na meg hogy filmet akarnak rakni blu-ra, mert marad hely hír megvan még? :) Sony belátta hogy sok a fölös hely a legtöbb esetben.
    Kicsi realizmust és mindjárt más. "

    ugyan már... ezt nem gondolhatod komolyan? ha most egy játék három DVD-s, akkor mi lesz egy-két év múlva? az user vegyen külső meghajtót, vagy cserélgessen 5-6 lemezt, vagy csökkentsék le a játékot? ezek vannak, választhatsz, melyiknek örülnél jobban...
  • Aramir #109
    Persze, ha nem megy pl 3 Ghz-en a proci, csak 2500-ön, akkor bolodok lennének kidobni. Vagy a 4 magból az egyik hibás, akkor mehet hárommagosnak. Persze te mint vevő nem selejt négymagost veszel, hanem egy jólműködő hárommagost.
  • Sir Ny #108
    ja, hogy a selejteseket eladják az eggyel lejjebbi kategóriában?
  • narumon #107
    Sokkal egyszerűbb és olcsóbb egy futószalagon gyártani kurvasok egyforma procit majd a minőségellenörzésnél eldönteni, hogy ez hova is tartozzon. Ezt minden gyár igy csinálja nem csak a proci gyártók. Ez teljesen noooormális.
  • narumon #106
    "már meg is van. azért van xbox-ra több játék, mert a játékok minősége lényegesen kisebb, ezért egy embert egy játék kevesebb időre köt le, ezért folyton folyást újat kell vásárlania."

    Javaslom nézd meg élőben a konzolokat és rajtuk a játékokat és utána majd nem mondasz ilyen baromságokat :P
  • Aramir #105
    Ja, ezt a cikket olvastam én is, de ott nem erről van szó, hanem arról, hogy nagy az igény az olcsóbb X3-as procikra, ezért a gyártónak még úgy is megéri, ha kilövi az egyik magot a négyből, és úgy árulja, mert még mindíg jobb, mintha hiány lenne belőle. Volt már ilyen régebben is, az AMD-nek meg az Intellnek is voltak olyan szériái, amik híressen tuningolhatóak voltak, gondolom ott is visszábbvett órajellel árulták, mert arra volt nagyobb igény. Meg ott is írta valaki, hogy vga kártyáknál sem egyedi az eset, kikapcsolnak 1-2 ezt-azt, aztán mehet az olcsóbb és keresetteb kategóriába.
    Szerintem nyugodt lehet, normális, gondolom nem kétfilléres haszonnal dolgoznak :D