Gyurkity Péter

Ken Kutaragi elhagyta a Sonyt

A sokak által a PlayStation család atyjaként tisztelt szakember a korábbi bejelentésnek megfelelően távozott a japán óriástól. Állítása szerint további tervei a cégtől teljesen függetlenek.

Kutaragi még áprilisban nyilatkozta, hogy a nyár elején nagy valószínűséggel távozik a vállalattól, amit sokan meglepésként értékeltek, mások szerint viszont várható volt, hiszen a tervező az utóbbi időben egyre inkább visszaszorult a cégen belül. Ebben minden bizonnyal szerepet játszottak a Sony vezérével folytatott viták és a PlayStation 3 eddigi szereplése is, hiszen a család legfiatalabb tagja egyelőre nem tudta megismételni a korábbi eredményeket.

A nyilatkozatnak megfelelően Kutaragi kedden távozott, helyét Kazuo Hirai vette át a játékrészleg élén. A szakember egyetlen posztot tart meg a vállalaton belül, ez amolyan tanácsadói szerepkör, ám a döntéshozatalból ezzel kiszorul, és a jövőben nem lesz behatással a Sony jövőjének alakításába. Utolsó gyermeke, a PS3 eközben folytatja némileg reménytelennek látszó küzdelmét a riválisok ellen, bár arról a napokban maga Howard Stringer beszélt, hogy csökkenteni kell a konzol árát, mivel ez adhat igazán lökést az eladásoknak.

Kutaragi elmondása szerint a jövőben folytatja néhány projektjét, ám ezek teljesen függetlenek lesznek a Sonytól, amellyel továbbra is igyekszik jó kapcsolatot fenntartani. Ez némileg ellentmond a korábbi híreknek, miszerint a szakember további három PlayStationt tervez, és a munka már javában folyik a sorrendben negyedik változaton. Természetesen annak lehetősége továbbra is fennáll, hogy a Sony már dolgozik az utódon, ám a jelek szerint ebben Kutaraginak semmilyen része nem lesz. Arról azonban nem nyilatkozott, hogy a jövőbeni projektek pontosan milyen elképzeléseket takarnak és mely területeken szeretné kamatoztatni tudását.

Májusban egyébként a Nintendo összesen 338 ezer Wii konzolt adott el, szemben a Microsoft által értékesített 155 ezer Xbox 360-al, valamint a Sony soványka 82 ezres eredményével. Az előd, a PS2 eközben 188 ezer példányban kelt el.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • BobaFett #109
    XBOX1 igenis képes HD megjelenítésre. természetesen csak a chipelt, és át kell váltani NTSC modra, ekkor az origi menüben bekapcsolható a 1080i-ig minden.
    játékok közül csak 1-2 támogat elvétve 720p-t. De a XBMC gyönyőrűen megy 1080i-ben. Más kérdés hogy a legtöbb film zökkenőmentes lejátszásához édeskevés a benne lévő proci (pl. h264 el sem indul, mig xvid még zökkenőmentes)
  • NEXUS6 #108
    Erről azt írják elég jó képet ad.

    Egy darabig én is gondolkodtam, hogy rendelek egyet.
  • dez #107
    A problémám az, hogy a saját, nem-HDCP-s monitorommal akarnám használni...
  • NEXUS6 #106
    Találtam egy linket LCD monitorokról, itt írják, hogy melyik HDCP-s
  • dez #105
    Kösz, csak még azt nem tudtam meg, hogy a HDCP-t nem támogató monitorokkal működik-e a PS3. :) És ez némi akadályt gördít a beszerzés elé. (Néhány helyen már érdeklődtem, de még nem kaptam választ.)
  • NEXUS6 #104
    Sajna VGA-ra csak mondjuk egy VGA-boxon keresztül lehet kötni (10-20 e között van az ára). És tényleg úgy van hogy nem mindegyik monitor támogatja a HDCP-t sem.;(((

    Elvileg a Dell-nek van jelenleg a legjobb overdrive-ja ebben a kategóriában: 6ms szürke átmenetes válaszidő. De a nagy kontrasztú, gyak fekete fehér átmenetnél ua 16ms (mivel ua panel van majdnem mindegyik monitorban csak az elektronikával játszhatnak), ez elég sok helyen azért tapasztalható: szöveg görgetése, fekete színű egér pointer mozgatása. stb.
    A HDR is rátesz egy lapáttal a kontrasztra, szal ott is jobban előjöhet.

    Nem zavaró igazából, de a másik monitorhoz képest észrevehető. Viszont minden másban nagyságrendekkel jobb: színhűség, betekintési szög, kontraszt arány stb.

    Van egy olyan beállítás, hogy gameing mode, ez valahogy lejjebb veszi a kontrasztot, talán emiatt az utánhúzás is kisebbnek tűnik.
  • dez #103
    Már 2 tulajtól hallottam, hogy kisebb, nem-HDCP-s monitorra kötve egyszerűen nem volt kép. Ez elvileg csak un. Image Constraintes (HDCP-t megkövetelő, ma egy sem ilyen) BD filmek lejátszásánál lenne így, de úgy tűnik, a PS3 digitális kapcsolatnál alapból megköveteli. Én egy 17"-es monitoron használnám, 1280x720-ban (vagy ha Linux alól megy, x1024-ben). Az analóg kimenet, legalábbis HD-ben tudtommal legjobb esetben YUV/YPbPr/stb. komponens, vagy mégis tud VGA RGB-t? Olyan kábelt nem i láttam hozzá (szal AVMulti -> DSub15 VGA).

    A Dellen nem lehet a menüből állítani egy bizonyos Overdrive-t (a váltásokat gyorsító rásegítés)?
  • NEXUS6 #102
    Ja bocs, persze működik. Csak ugye van egy virtualizációs réteg, a hypervisor, ez engedélyezi a hozzáférést az erőforrásokhoz, pl az RSX-et letiltja a Linuxnak. De pl. a BD drájv is elég érdekesen tud néha viselkedni és a wincseszter is valahogy nem az igazi. Sokkal gyorsabbnak kéne lennie, bár még tesztet nem futtattam le.

    Virtuális memóriának most asszem egy 750MB-os parrtició van beállítva, de általában max 200MB-t használ.

    Persze hogy megy kisebb monitorral!!!! A Linux sima Tv-n is elindul csak az már nagyon gáz. Amigán még olyan volt a GUI, hogy egy Tv bőven elég volt neki, itt meg alapbeálítások esetén egy ikon szinte negyed képernyőnyi helyet foglal el.
    Ráadásul egy csomó progi el sem indult arra hivatkozva hogy kicsi a felbontás.
    Egy sima PC-s DVI(digitális) bemenetes monitoron viszont már használható.

    Hát azért van különbség a válaszidőben. A Fujitsunál sose értettem miről beszélnek az emberek, max a tesztrprogramok mutattak csúnyaságokat. Itt meg azért egy sima szöveg görgetésnél is bejön a "motion blurr" effekt.
  • narumon #101
    Nekem X netre sincs kötve és gyanitom egy jó ideig nem is lesz. Az hogy pizzát nem rendelek konzolról az elkövetkező jópár évben az is fix.

    Hát nekem az is gáz lenne ha a nappalimba beraknék még külön egy monitort is a konzolnak.
    Miből hagytam ki a gfx karit? Most játékgépet akarsz vagy videot akarsz nézni. Az utóbbihoz nem kell 100e forintos gfx kártya. (megjegyzem az elsőhöz sem).
    A linuxnál meg megint visszakanyarodtunk hogy erre kicsit drága a ps3, ezt a fantasztikus linux programáradatot amit használsz rajta, egy bontóban vett 25e forintos gép megoldja.
    Sajnos még mindig nem értem, hogy miért kell ehhez 140-et kiadnom.

    Adjak ki 140-et egy olyan gépért ami
    1, Tud BRay lemezeket lejátszani (amit magyarországon alig kapni, ha kapni akkor sem magyar tartalommal drágán és kevés kivételtől eltekintve értelmetlenül)
    2, Lehet rajta olyan szintű linuxot futtatni mint egy néhány tizezer forintos pcn.
    3, Kevesebb játék van rá mint Xre és a meglévő játékok nagyrésze sem hozza az Xes szintet

    Akkor miért is?
  • dez #100
    Na, most akkor működik vagy nem? :) Most nem jelennek meg a képeid, szal nem tudom, YDL van-e fent, vagy más, talán ettől is függ. Mindenesetre, ha működik, az egy kicsit más, mintha lenne 256MB, aztán slussz.

    Már kezdtem örülni, hogy egy kisebb monitorral is megy. Ekkora monitor v. HDTV + PS3 most egyszerre nem fér bele nekem. (BTW, tényleg jó az a Dell! Látsz is különbséget a reakcióidőben, vagy csak papíron van különbség?)