Gyurkity Péter

Sony - 80 GB-os PS3 és a letöltések érkezőben

A korábbi híreknek megfelelően a Sony nem csökkent árat, ám új változatot dob piacra a meglévő helyett. Eközben a Microsoft saját konzolját igyekszik vonzóbbá varázsolni.

Hírügynökségi beszámolókból azt már a hétvégén megtudhattuk, hogy Nobuyuki Oneda, a japán óriáscég pénzügyi igazgatója egy szingapúri fórumon, majd pedig Howard Stringer elnök is leszögezte, hogy a konzol esetében nem várható jelentős árcsökkentés, a cég pedig nem is a darabszámot tartja most szem előtt, hanem a profit növelését. Számukra tehát a bevétel a fontos, nem pedig az, hogy pontosan mennyit is tudnak eladni a PlayStation sorozat harmadik tagjából.

Az E3 alatt a Sony most mégis bejelentette, hogy átvariálja kínálatát, és a jelenleg kapható 40 GB-os változat helyett egy 80 GB-os merevlemezzel szerelt példányt dob piacra, mégpedig változatlan áron, azaz a tengerentúlon 400 dollárért. Idén Dél-Amerikát is igyekeznek jobban bevonni a konzolos vérkeringésbe, márciusig pedig szeretnék a korábbi elképzeléseknek megfelelően 10 millió példányt eladni. Ami a PSP-t illeti, itt 15 milliónál húzták meg a szintet,

A Sony ezzel egy időben azt is bejelentette, hogy útjára indította a PlayStation 3 kiegészítéséül szánt letöltőszolgáltatást, amelyen keresztül mozifilmeket és televíziós sorozatokat tölthetnek le a felhasználók, elsősorban a nagyobb stúdiók kínálatából. A partnerek között szerepel a Paramount Pictures, a Warner Bros. és természetesen a Sony Pictures is.

Az Xbox 360 sikerei és az itt várható változások láttán a Microsoft háza táján már olyan kijelentések is elhangoztak, miszerint az eladások terén most végre lepipálják legnagyobb riválisukat és az Xbox 360 az újításoknak köszönhetően akár győzhet is ebben a versenyben - persze csak akkor, ha kivesszük a képből a gyorsan előrerohanó és magasan vezetői Nintendo Wii-t. Ezen újításokat a közvetlenül az E3 konferencia nyitója előtt megtartott konferencián ismertették. A konzolra megjelenő játékok listájáról már mi is beszámoltunk, most nézzük, hogy mindezt milyen funkciók, érdekességek egészítik majd ki.

A Microsoft hivatalos közleménye szerint először is csökken a konzol ára, mint ahogy azt már korábban megszellőztették. A játékokat tartalmazó korongokat teljes egészében felmásolhatjuk a belső merevlemezre, hogy meggyorsítsuk a betöltést, igaz a lemezekre továbbra is szükség lesz, hiszen ezzel igazoljuk, hogy megvan az eredeti változat. A nagy felbontású filmek további támogatása, a kínálat kiegészítése mellett szerződést kötöttek a Netflix céggel, mégpedig a teljes mozifilmek és televíziós sorozatok streameléséről. Az interfész is megújul és avatárokkal egészül ki, hogy ezen a téren se maradjanak el a riválisoktól.

Nagyjából ennyiben foglalhatók össze a változások, és míg a Sony új chipet és online tartalmakat ígér, addig a Microsoft igyekszik előreszaladni és minél előbb bevezetni a fenti újításokat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sir Ny #25
    XD
  • 5c0rp330n #24
    szegény boxot már most sajnálom, temethetik magukat szegények. megnyerte a Sony. ezt is. mint mindig.
  • bertino #23
    Köszönjük emese.
  • Fratello #22
    Személy szerint nagyon bízom a Sony-ban és remélem bejön a számításuk. Főleg JRPG és egyéb "japános" játékrajongó vagyok, ezért eddig úgy voltam vele hogy legkésőbb a Final Fantasy XIII kijövetelekor veszek egy PS3-at, mondván tökmindegy (esetleg) mennyire nem jön ki addig semmi más játék ami érdekelne, ez exkluzív lesz, valamint XBOX360-ra úgyse jön ki semmi érdekes ami ne jönne ki rögtön PS3-ra is.

    Az E3-as bejelentés, mely szerint nemhogy az FFXIII, de egyéb, eddig PS exkluzív dolgok is kijönnek XBOX360-on borította ezt az elképzelésem.

    A dolog úgy áll hogy amit meg akartam venni játékot az vagy nincs még PS3-on, csak XBOX360-on (pl. Bioshock), vagy kijött/kijön mindkettőre, és őszintén szólva a Sony bénázása marketing és játékok terén elbizonytalanított...
    (A legrosszabb forgatókönyv szerint veszek most XBOX360-at, és jövőre visszatérek a PS3 kérdésre ha lesz miért... "Nagytévém" már nekem is van hozzá... :))

    De még egyszer, bízom a Sony-ban, és ha megnézem mit hoztak ki látványban/technikában a PS2-es (mára már igencsak nevetséges) hardverből (Shadow of the Colossus, FF XII, God of War 2, stb.), hááát, szép PS3-as jövő elé nézünk... (Csak kihúzza addig)
  • dez #21
    (Mármint nem csak API-k, hanem maguk az azokat kiszolgáló szoftverek is.)
  • dez #20
    Természetresen én is igyekszem kikémlelni a jövőt, és én nem látom ilyen feketén-fehéren. Nem hiszem, hogy a két nagy konzol közül valamelyik 10x-esen elhúzna a másik mellett.

    Ráadásul az EA, és valamelyik másik nagy játékfejlesztő/kiadó vezére már asszem tavaj azt nyilatkozta, hogy szerintük idén már a PS3 eladásai lesznek erősebbek. Ez be is következett... És valószínűleg az új tulajok száma fontosabb, mint a tulajok össz-száma. (Az új tulajok nagyobb eséllyel vásárolnak új játékokat.)

    Természetesen, amíg Xbox360-ból majdnem 2x annyi van a piacon, mint PS3-ból, nem túl előnyös kizárólag PS3-ra fejleszteni.

    Igazad van, a Sony jobban hangsúlyozza a multimédia jelleget, mint a MS. Mondjuk nem is minden alap nélkül. De nem hiszem, hogy ezzel együtt a Sony "elhanyagolná a játék-vonalat". A saját fejlesztésű játékok természetesen exkluzívok maradnak. Viszont a független developereknek nem diktálhatnak, azok a saját belátásuk szerint döntenek. Nem az idézőjeles részben megfogalmazott dolog miatt "csalja meg" néhány eddig exkluzív név, hanem egyszerűen a fenti okokból kifolyólag. De ettől függetlenül szerintem nem áll olyan rosszul a PS3 sem, ami az eddigi és ezutáni, pl. idén várható exkluzívokat illeti.

    Abban meg biztosak lehetünk, hogy idővel megjelenik majd jópár, a PS3 az Xbox360-nál erősebb képességeit kihasználó játék is. Pl. a Cell alapú fizikát akármikor elkezdheti használni valami, mivel ennek feltétlelei most is adottak (jó ideje kész vannak ehhez szabványos API-k).
  • Fratello #19
    Ugyanazt mondjuk mind a ketten, csak te a jelent fested le, én pedig (az eddigi E3 és egyéb infók alapján) megpróbálok egy lépéssel előrébb nézni (főleg mivel mostanában szándékozom konzolt venni):

    "De a valóság az, hogy a Microsoft alapvető stratégiájának része a video-on-demand szolgáltatás is..." -> Természetesen igazad van, hülye lenne a Microsoft nem bevenni a stratégiai főirányai közé ezt a vonalat, ámde emellett nem hanyagolja el a játék vonalat, és nem erre hegyezi ki a marketinget.

    "Nem nehéz úgy több jétékkal rendelkezni, hogy egy évvel korábban került piacra a gép, és ezzel együtt több is van a piacon. Ezt nem tudja a Sony egy tollvonással megfordítani. Ezért próbál a megélvő játékok mellett mást is kínálni azon a bizonyos tálcán." -> Szintén igaz, ámde az eddigiek alapján úgy tűnik a Sony egyrészt veszni hagyja az exkluzív neveit (valamint az E3 Sony bemutatója arról árulkodik hogy újakat se nagyon tud felmutatni), illetve egyáltalán nem úgy tűnik hogy teperne az új játékok bejelentésével, ami pedig létfontosságú lenne pont az egy éves lemaradás miatt a Microsofttal szemben.

    "Egyébként meg üzleti szempontból minek csökkentsenek árat, ha egyszer hozza a gép az eladásokat? Főleg, hogy a Box ára sem csökken valójában, csak a kifutó modellt adják olcsóbban, "amíg a készlet tart"." -> Röviden: az XBOX360 most olcsóbb mint a PS3, és JELEN PILLANATBAN jobb alternatíva játszani. Ha a Microsoft tovább erősít a játékok terén (lásd. PS3 exkluzív nevek, sőt "stílusok" átemelése saját platformra), akkor mire a Sony-nak befut a terve és az emberek észreveszik a "multimédiás" előnyőket a PS3-ban, esélye sem lesz visszaszerezni a piaci előnyét szoftverek terén (hacsak durva árcsökkentéssel nem győzi meg az embereket hogy vegyenek PS3-at IS a már meglévő XBOX360 mellé, hiszen játszani továbbra is azon fognak), esetleg varázsütésre előhúz pár tucat, a PS3 képességeinek határát ostromló egyedi játékot és visszahódítja az embereket az XBOX360-tól).

    A PS2 hasonló gondokkal küszködött, elég erős mezőnyben került piacra, ámde az emberek főleg a benne lévő DVD-lejátszó miatt vették, így sikerült a Sony-nak egy erős kezdeti vásárlói kört megnyernie magának, és amikor elindult a játékdömping az már csak növelte előnyét. (Ugye anno is ment a sírás-rívás fejlesztői körökben hogy mennyire nehéz programozni a PS2-őt, de mikor a fejlesztőcégek látták mennyien veszik a PS2-őt belátták hogy erre a tömegre lehet építeni, és az eredmény mára nyilvánvaló...)
    Most hasonló a helyzet, azt az apróságot leszámítva hogy az emberek nem fognak PS3-at venni sem a Blu-ray, se bármiféle multitool-lehetőség miatt (Linux PS3-on, letölthető tartalmak, PS3 Home vagy mifene, stb...), ezért a fejlesztők egyelőre nem látják kifizetődőnek komolyabban ráfeküdni a témára, főleg mert az XBOX360 is "idegen környezet", arra se könnyű átállniuk programozás szempontjából...
  • dez #18
    (Ja, hozzáteszem még mellékesen, hogy az asztalinál minden megvan egy késuzülékben, ami ahhoz kell, hogy lejátszhassa a filmeket, ezért lejátszó, player. Ezzel szemben a PC-s meghajtó csak arra képe, hogy beolvassa a raw adatot.)
  • dez #17
    meghajtó, drive, író, olvasó
  • dez #16
    Ó, de cseles. ;)
    lejátszó = asztali player
    ami a gépben van = meghajtó, drive
    Nem mintha nem tudnád...

    A 4GB-os fejtegetésed nem egészen világos.

    Az a 27"-es véletlenül nem 26"-es volt? Azon tényleg csak elég közelről értékelhető a nagyfelbontású kép. Majdnem hogy monitor-méret.

    Szerintem senki sem mondta, hogy szar filmeket nézz HD-ban... Viszont a jó filmek szerintem HD-ban még nagyobb élményt nyújtanak, mert jóval élethűbb a kép, és ez közelebb hozza az egészet. Én pl. Hofi arcát is szerettem volna közelebbről megnézni, hogy a ráncain át még jobban megismerjem az embert...