Gyurkity Péter

Új Cell chipre épülhet a PlayStation 4

Japán források szerint a Sony megtanulta a leckét, és a család következő tagját a meglévő komponensek friss változataira építené, hogy csökkentse az árat.

A PC Watch saját forrásra hivatkozva számolt be a cég terveiről, amelyben szó esik a PlayStation 4 konzol bizonyos részleteiről. Bár a család következő tagjának megjelenésére még évekig várhatunk, a fejlesztők a jelek szerint már most körvonalazták a főbb elemeket, így a lap tudni véli, hogy ezúttal a forradalmi újítások helyett a lassú evolúciót választották az illetékesek.

Teszik ezt azért, mert tanultak a PS3 fejlesztésének, hibáiból, valamint a Nintendo Wii elsöprő sikeréből. Emiatt döntöttek úgy, hogy igyekeznek megtartani a kompatibilitást, mégpedig olyan komponensekkel, amelyek a PS3-ban is helyet kaptak, ám időközben némi tatarozáson estek át (vagy fognak átesni az elkövetkező hónapokban, években). Példaként említik a Cell processzor 45 nanométeren készülő változatát, amely egyesek szerint akár 24, vagy 32 SPU-t (synergetic processing unit) is tartalmazhat, bár a pontos számot még a Sony sem döntötte el. Ezzel nyilván jóval nagyobb teljesítményt kínálnának, a típus megtartásával.


Ugyanígy megmaradhat az XDR-memória, a beépített Blu-ray meghajtó, valamint számos egyéb, jól bevált, ám eleinte nagyon is drága komponens. A fejlesztők úgy vélik, hogy a PlayStation 4 megjelenésének idejére ezek ára kellő szintre csökken majd (technikai téren pedig előrelépést nyújtanak a jelenlegi változatokkal szemben), így jóval olcsóbban árulhatják majd a család új tagját, ami a forgalomra is jótékony hatással lesz. A kompatibilitás megtartásával a külső szoftverfejlesztők dolga is leegyszerűsödik, így a játékok száma sem jelenthet nagy gondot.

Természetesen a megjelenés időpontját még megbecsülni sem lehet, az azonban valószínű, hogy a Sony igyekszik megelőzni legfőbb riválisát, a Microsoftot, a család frissítésében. Amennyiben elsőként tudják piacra dobni az új változatot, jelentős előnyre tehetnek szert a konzolverseny következő etapjának elején.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sir Ny #46
    ps3-as hír? hol? én csak egy ps4-est látok...
  • Hober Mallow #45
    Már bocs,de az a szellemileg alultáplált aki nemigen olvassa el hogy én mit írtam!Konzolos játékokra értettem,mint lejebb kifelytettem.Nos egy ps3 as játékhoz nincs online tartalom? Mert most nem a te ps1 esedről van szó egy ps3 as hírnél...(A witchernél az online tartalmat pl patchok formájába értetendő,elég sok javítás jött ki a játékra amit netről lehet letölteni.
  • cateran #44
    További megjegyzés a szellemileg alultápláltak miatt: azért van több online tartalom,mert az internet elterjedt és hétköznapi dologgá vált..de nézz meg 1 ps1-es játékot,mondjuk 10 évvel ezelöttről...hol volt annak bármiféle online tartalma? (mit ad isten sok régebbi játék van amit kedvelek..ha már ps1-Parasite Eve 1-2 pl.....)
  • cateran #43
    Bocsi,de mit makogsz? Milyen online tartalom? Max patchek csibém...még meg sem születtél amikor a Planescape megjelent..hol volt akkor még online bármi is? (Hopp mit ad isten,a Fallout boxomhoz meg adtak külön cd-n patcheket...talán csak nem azért,mert az is oly régi,hogy még nem számoltak holmi letöltéssel?)
    Ezekről a játékokról tudom hogy jók,azért vettem őket,hogyha úgy alakul játszhassak velük..ha épp kedvem támad...
    Csak hát persze elöbb ment a fika,minthogy elolvastad volna rendesen mit irt Mythic....
  • Hober Mallow #42
    Szerintem is mind1
  • Mythic #41
    Ezt nem a hírre reagálva írtam, azt az elso HSZ-emnél megtalálod, ezt mások válaszára reagálva írtam, de ne bántson. Nah mindegy...
  • Mythic #40
    A virtuális játékipar egészérol volt szó, de gondolom az nem számít, hogy egyesek nincsenek oda az online mókáért, esetleg tiszteletbol vesznek meg egy játékot és nem kifejezetten a játékkal eltoltott órákért. Mások vagyunk, más normák szerint élunk, de ettol még nem kellene belékotnod abba, aki máshogy gondolkodik mint te.
    UI: például most Xboxon egyértelmuen csak a Lost Odyssey érdemli meg nálam a kotelezo vétel besorolást. Például itt sincs online tartalom. Embere válogatja ezt is...
  • Hober Mallow #39
    Majd ha:Kibontatlan Játékok hír lessz oda annyit írsz amennyit akarsz...
  • Hober Mallow #38
    Esetleg máskor olvasd el a hír címét és aztán okoskodj ilyen pc-s játékokkal....
  • Mythic #37
    Te kotottél belém, legkozelebb talán kérdezz vagy kussolj mielott mást leszólsz.