Berta Sándor

Erőszakos játékok - egységes szabályozás helyett feketelista

Egyelőre nem lesz egységes európai szabályozás az erőszakos tartalmak ügyében, helyette csak egy feketelistát állítanak össze.

Komoly meglepetéssel zárult az európai uniós tagországok igazságügyi minisztereinek találkozója. A korábbi tervekkel ellentétben mégsem lesz egységes európai uniós fellépés az erőszakos számítógépes és videojátékok, illetve a filmek ellen. Így gyakorlatilag sikertelenül és komoly eredmény nélkül zárult az EU-tagállamok igazságügyi miniszereinek brüsszeli tanácskozása.

Franco Frattini korábban ismertette javaslatait, amelyekből kiderült, hogy elsősorban a 16 éven aluli személyek játékvásárlását korlátoznák. Felmerült annak lehetősége, hogy a fiatalok csak a személyi igazolványuk felmutatása után vásárolhatnának erőszakos játékokat. Egyúttal büntetnék azokat a kereskedőket, akik nem tartják be a szabályt és az igazolványok elkérése nélkül adnak el véres játékokat fiatalkorúaknak. Ezenkívül harmonizálnák az európai szoftverterjesztési, illetve a büntetőjogi jogszabályokat.

A jogszabálytervezet várhatóan márciusra készült volna el. Az elképzelést támogató európai uniós tagállamok között volt - Németország, Nagy-Britannia, Finnország, Francia­ország, Görögország, Olaszország és Spanyol­ország mellett - Magyarország is.

Brigitte Zypries német igazságügyi miniszter elmondta, hogy a jelenlévők megállapodtak abban, miszerint minden tagország maga dönti majd el, hogy melyik játékot tiltja be és melyiket nem. A betiltott programok nyilvántartására külön európai uniós irodát hoznak létre, minden egyes betiltott játékot itt jelenthetnek majd be a tagállamok. Emellett Németország - mint az EU soros elnöki tisztét betöltő állam - minden eddiginél nagyobb figyelmet fog fordítani a kérdésben az egyes tagországokban kialakuló helyzetre. Egyébként Zypries - kihasználva az alkalmat - bemutatott egy kétperces részletet a Manhuntból.

Az egységes európai fellépésnek egyaránt voltak támogatói és ellenzői. Az előbbi táborba tartozott például Juan Fernando Lopez Aguilar spanyol igazságügyi miniszter, aki szerint az Európai Uniónak fel kell lépnie a fiatalok körében tapasztalható erőszak- és gyűlölethullám ellen. "Spanyolország kész támogatni az Európai Bizottság és Németország minden a kérdést érintő javaslatát" - jelentette ki a politikus.

Luc Frieden luxemburgi igazságügyi miniszter hozzátette, hogy szükség van a közös fellépésre, mert ugyan sok jó videojáték van, de az erőszakos programokra nincsen semmi szükség. Végül hiába volt látszólag minden résztvevő az egységes fellépés mellett, a tanácskozáson mégsem született döntés a közös európai uniós jogszabályról, a miniszterek csupán a feketelistás rendszer bevezetését támogatták.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Commandante #39
    Figyu, mindannyian tiszta szívböl sajnáljuk hogy Kolompárék seggbekukit játszottak veled annk idején a tízórai szünetben, de ezt pls ne itt kompenzáld, ha egy mód van rá! Danke sehr!
  • Morden23 #38
    Odaírta, hogy tisztelet a kivételnek, mégpedig beragadt caps lock-al.
  • JiBBeRiSH #37
    Na vazzeg, néhány ingyenélőnek ismét adják a lóvét. Egy szar listához vazzeg létrehoznak egy irodát/felügyelő céget stb. Ez nagyon kell. Biztos a rokonok nem bírtak munkát találni.
  • Bucser #36
    Hogy te mennyire korlátolt módon általánosítassz... Gratulálok.
  • szombi #35
    Apropó, a cigányok.

    Nincs pénzük jó számítógépre és játékra, ha lenne akkor is inkább piára meg cigire költik,
    ha mégsem, akkor sem fizetnek elő a netre, tehát netes játékok fuccs.

    Mégis, ők a legerőszakosabb, leglehetetlenebb népség az országban,
    és a gyerekeik mindenben viszik a pálmát!

    TISZTELET A KIVÉTELNEK.
  • szombi #34
    ,,Az erőszakos játékokat be lehet tiltani, de a felelőtlen hülye szülőket és a nemtörödöm embereket nem ''

    Ez a mondat már kicsit rasszistának hangzik...
    Ugyanis jól ráillik a cigány szülőkre...
  • ColdFire #33
    a spidermanes játékom megtarthaom?
  • loga #32
    Egyszer volt a Tv-ben, hogy a Tom&Jerry erőszakos rajzfilm és amerikában be akarják tíltani...Nos szerintem egy egész társadalom nőtt fel azokon a rajzfílmeken...
    Van aki normális és van aki nem ennyi.
    Mint ahogy mondtad mindig is lesznek vadbarmok.
    Ha egész életében balettot néz és lepkéket hajkurászik még akkor is egyszer csak bekattan aztán mindenkinek annyi.
  • Morden23 #31
    Mondjuk erre sokmindent lehet mondani, a neveléstől a tömegkultúrán át az oktatásig, de a helyzet az, hogy idióták mindig voltak, valamint lesznek is. Szóval nem azt mondom, hogy minden legyen így, ahogyan van, de kétlem, hogy az alapprobléma bármitől is megszűnne létezni. Van, amit gyógyítani lehet, és van, amit csak kezelni. Tartok tőle, hogy ez az utóbbi.
  • Inquisitor #30
    "Hát éppen ezt magyarázom én is már tudja halál hány cikken keresztül, mármint, hogy a TÁRSADALOM DOLGA, hogy kiszűrjék az ilyen egyéneket."

    Oké, csak én szerintem ez kevés, erősen rá kéne állni arra, hogy a társadalom NE termeljen ki ilyen egyedeket.