MTI,Berta Sándor

Németországi játékhelyzet

Németországban bizonyos konzervatív és ultrakonzervatív erők úgy bánnak saját országuk játékfejlesztőivel, mintha aljas bűnözök lennének, és egy törvényjavaslat már börtönnel fenyegeti azokat, akik embereket ölnek egy számítógépes játékban.

A játékfejlesztőkkel szemben ellenséges érzésekre Tim Partlett, a hihetetlenül sikeres Far Cry és a mindenki által nagyon várt Cryis című, belső nézetes, lövöldözős játékokat fejlesztő Crytek vezető fejlesztője hívta fel a figyelmet egy megdöbbentő internetes fórumhozzászólásában.

Partlett többek között csak most merte elmesélni, hogy 2004-ben, amikor egy elbocsátott alkalmazottjuk bosszúból illegális szoftverbirtoklás miatt feljelentette őket, a szokásos rendőrségi eljárás helyett a frankfurti stúdiójukba géppuskás kommandósok törtek be, berúgták az ajtót, kirángatták a zuhany alól az egyik alkalmazottat és egy puskát a fejének szegezve a földre terítették. A rendőrségi akció keretében igazi hajtóvadászatot rendeztek azok ellen is, akik még nem voltak aznap munkában, sőt, közúti blokádokkal akadályozták meg, hogy a Crytek alkalmazottai elmenekülhessenek.

Az illegális szoftverbirtoklásnak semmi köze sem volt az akció szigorához: Dr. Edmund Stoiber tartományi miniszterelnök szerint azért volt erre szükség, mert a cég "gyilkoló szimulátorokat" fejleszt, a politikus ugyanis így definiálja a lövöldözést és akciót szimuláló számítógépes játékokat.

Partlett szerint a játékfejlesztőket a német sajtó sem kíméli. A Der Spiegel című, egyébként józan cikkeiről és objektivitásáról híres heti hírmagazin a számítógépes játékokról szóló terjedelmes írásában pusztán csak a bennük dúló erőszakról írt. Beszámolt egy olyan esetről, amelyben egy 19 éves férfi agyonvert egy hajléktalant, a rendőrség pedig kiderítette, hogy előzőleg egy pankrációs játékkal játszott, és mindig veszített. Azt viszont nem említette a lap, hogy a férfi mellesleg egy üveg sört, két üveg bort és egy üveg likőrt is megivott, illetve erősen neonáci érzelmű...


A 19 éves gyanúsított bevallotta, hogy ő rugdosta halálra az 51 éves Jürgen G. hajléktalant. Steffen G. a bíróság előtt elmondta, hogy ő voltaképpen csak a SmackDown vs. Raw 2006 nevű számítógépes játék néhány jelenetét akarta élőben is kipróbálni a férfin. A fiatalember vallomásából kiderült, hogy július 10-én délutántól késő estig játszott a programmal Timothy H. nevű barátjával közösen. "Steffen mindig veszített. Még arra is megkért, hogy hagyjam már legalább egyszer nyerni" - nyilatkozta a tanúként kihallgatott Timothy H. A vádlott éjfél után indult haza és ekkor találkozott az életét csupán néhány hete az utcán tengető hajléktalannal. Jürgen G.-t egy ismerőse dobta ki a lakásából és aligha gondolta volna, hogy ilyen nyomorult módon ér majd véget az élete.

"Egy villamosmegálló közelében letaszítottam az aluljáró lépcsőjén. Többször átfordult. A lépcső 15 méter mélyen végződött. Amikor leértem hozzá egyszerűen elkezdtem rugdosni. Körülbelül 10-szer vagy 12-szer rúgtam bele teljes erőből" - nyilatkozta a Spiegel cikke szerint a mindössze 19 éves vádlott az első tárgyalási napon.

A bíróság szakértőként Manfred Spitzer ulmi pszichiátert kérte fel. A szakember szerint semmi kétség sem fér ahhoz, hogy a számítógépes játék volt a támadás kiváltója. Manfred Spitzer elmondta: nehéz lenne nem találni összefüggést a program és a későbbi cselekmény között. "Egyszerűn elismételte azt, amit a játékban csinált" - tette hozzá az igazságügyi szakértő. Szavait megerősítette Steffen G. korábbi kijelentése is, miszerint a játék és az alkohol felelős a tettéért.

Az eset érdekessége, hogy Spitzer az erőszakos játékok ellenzőjének számít, korábban már könyvet is írt a témában, amelynek a címe: Vigyázat, képernyő. Amennyiben bebizonyosodik, hogy a fiatalember a bűncselekmény elkövetésekor közepes vagy erős alkoholos befolyásoltság alatt állt, akkor az esetet enyhébb büntetéssel is megúszhatja. Azonban Németországban egyre többen gondolják úgy, hogy a tette jóval túlmutat egy egyszerű brutális emberölésen.

Partlett ezen kívűl még arról is mesélt hozzászólásában, hogy a játékfejlesztőket az egész országban megvetik: már nem is meri bevallani, hogy mi a konkrét munkája, mert többnyire lenézés és undor a jutalma. Hogy a Crytec fejlesztőjének borúlátása nem légből kapott, azt jelzi, hogy Németországban egy új törvényjavaslatban nem kevesebb, mint egy éves börtönbüntetéssel fenyegetik azokat, akik "emberi vagy, embernek látszó karaktereket" ölnek számítógépes játékokban. Ráadásul ez már nem csak az árusításra vonatkozna, hanem a parlament elé kerülő javaslat szerint még a játékosok ellen is a törvény teljes szigorával járnának el.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • manoG #84
    Mérhetetlen sötétség.
  • neu #83
    2005-ben, mikor kijottem ide, meg in is nagy vaerakozasokkal tekintettem eleve, de az a melyseges ostobasag ami ebben az orszagban zajlik, komolyan feszegeti a kerdest, hogy maradok-e hosszabb tavon, Crytek ide vagy oda...
  • zola2000 #82
    Én meg mindjárt indulok németországba. Ja igen hajrá nintendo.
  • neu #81
    A cikkben van par eliras, mert ez meg a Coburg-i irodaban tortent, nem a Frankfurtiban. Itt Frankfurtiban meg nem jartak a rendorok, es mivel ez Hessen tartomany, kis relax van legalabb, mert a Bajor podortbajszu, sorhasu, szazalekponthajhasz politikusok vannak teljesen begozolve ettol. Viszont Tv volt, es ocsmany, szenzaciohajhasz, "gyilkosjatekfejlesztogonoszemberek" riportot kerekitettek az egyebkent jonak indulo interjubol, egybol a lovldozes utan. Azt le is szogeztuk, hogy tobb TV riport nem lesz....

    Egyebkent mar tettunk nehany javaslatot az autok betiltasara is, mert sokkal tobb halalos balesetet okoznak, mint az FPS-ek (foleg amilyen pancserul vezetnek a nemetek, kulonoskepp autopalyan es ejszaka), sot, a tomeggyilkosok 99,5%-a rendszeresen fogyaszt kenyeret, ugyhogy azt is buntetni kene!

    Senki ne becsulje ala a nemet torvenyhozast, kozigazgatast, burokraciot....oruljetek hogy Magyarorszagon minden ilyen szep es jo ezen a teren! A nemeteknel ilyen teren paratlan ostobasag, tudatlansag van! Elegge el van pattanva az er az agyukban....En mar vagyom haza neha, nagyon!

    Udv, neu

    Udv, neu
  • Adam II #80
    Akkor máris kezdd el magadon.
  • modellmaker #79
    a te általad említett ok, maga az ember. ha majd kipusztulunk, nem lesz több probléma sem. ;)
  • Reyes #78
  • Morden23 #77
    Sosem értettem, miért rinyálnak valami elcseszett FPS-ért, vagy verekedős gaggyulatért, hogy "embereket ölnek meg".

    Én Civilization-özöm, amióta a legelső kijött. MILLIÁRDOKAT irtottam már ki, komplett népeket, kultúrákat :)))))
  • Adam II #76
    Tegyük fel sikerül betiltaniuk az összes játékot amiben valamit meg kell ölni és tegyük fel megakadálozzák a warezt (ez csak fiktív feltevés). Akkor maradnának az autós játékok meg az ovis játékok. Én szerintem akkor válnék tömegyilkossá ha Blues Clues ,Dora the little Explorer és Hello Kitty játékokkal kéne játszanom.
  • SniperWolf #75
    "Azt viszont nem említette a lap, hogy a férfi mellesleg egy üveg sört, két üveg bort és egy üveg likőrt is megivott, illetve erősen neonáci érzelmű..." :D :D :D
    Ez.. ez... jó volt. Jót röhögtem. A pankrációs játék a hibás?! Mi van az 1001 II világháborús dokumentum filmel, amiket nézegetnek a gyerekek, majd eldöntik, hogy nácik lesznek, majd megnézik az American history x-et, és azt hiszik hogy értenek mindent... Mármint... ááá... hadjuk. Röhej.