Napi Online

Melyik lesz a legmenőbb konzol karácsonykor?

A karácsonyi szezonban végre teljes intenzitással küzdhet meg egymással a három hetedik generációs játékkonzol a nagyobb piacokon.

A versenyzők ezúttal karakterisztikusan különböznek egymástól - a mezőnyben egy világújdonság, egy csúcsgép és egy jól bejáratott név szerepel. A termékek már a magyar piacon is megjelentek, igaz, kissé boros áron.

A forradalmi Nintendo Wii

Hosszú ideig sűrű homály övezte a játékipar veteránjának legújabb fejlesztését - a szakemberek ugyanis el sem tudták képzelni, mitől lesz ez nagy dobás. Nincs benne túlzottan erős hardver, nem használ új generációs merevlemez-technikát, grafikailag pedig nagyjából a már hat éve futó Sony PlayStation 2 színvonalát hozza. Aztán idén májusban Mijamoto Sigeru, a legendás Super Mario tervezője a hivatalos bemutatón, kezében a Wii távirányítójával elkezdett vezényelni egy nem létező zenekart fúvósszekcióval együtt - a játékostársadalom kollektív álla pedig a padlóra zuhant.

A Nintendo Wii ugyanis nem más, mint a jövő társasjátéka - távirányítója drót nélkül csatlakozik a géphez és mozgásérzékelővel van ellátva. Így többé nem gombokat kell nyomogatniuk a játékosnak, hanem kardként hadonászhatnak, ökölként üthetnek vagy teniszütővel szerválhatnak a kontrollerrel a kézben, természetesen akár egymás ellen is.


Innen jön a játék neve is, amely az angol we (mi) szó stilizált változata, és jelzi, hogy elsősorban társas használatra készült. (Az első tesztelők épp ezt rótták fel kritikaként: bármily élvezetes, tulajdonképpen forradalmi játékélményt nyújt a Wii a közös használat során, egyedül játszva jócskán elmarad vetélytársaitól.) A konzol ennek megfelelően nem a "hardcore" játékosok körében lehet sikeres - sokkal inkább azoknál, akik eddig azt sem tudták, mi az a konzol.

A Nintendo fejlesztése a három versenyző közül utolsóként mutatkozott be, először Észak- és Dél-Amerikában november 19-én, 250 dolláros alapáron - mármint az Egyesült Államokban, mert Chilében például 500 dollárért lehet Wiihez jutni. Az eddigi eladási mutatók a várakozásoknak megfelelően alakultak - a gyártó cég ugyan nem árulta el, pontosan mennyi fogyott az eszközből, de Amerikában máris több helyen hiánycikké vált a konzol. Lapértesülések szerint a Nintendo év végéig négymillió alapgép eladását tervezi.

A siker oka az újszerű játékélmény mellett főleg a gép alacsony ára, bár ez relatív - az alapgéphez csak egy irányító jár, a páros játékhoz szükség van távirányító szettre további hatvan, a nagyfelbontású lejátszáshoz pedig csatlakozóra harminc dollárért, s a Wii ára így már eléri az XBox 360-ét. Ez a konzol ráadásul, riválisaival ellentétben, nem képes filmes DVD-lemezek lejátszására, igaz, 2007 elejére elkészülő feljavított verziója már ezt is hozza majd. A filmes Wiit azonban valószínűleg csak a japán piacokon értékesítik majd - a Nintendo szerint a konzol nem házi mozizásra való, ez csak feleslegesen megemelné a gép árát.

A "hadonászós" konzol december nyolcadikán, az európai premierrel egy időben érkezett meg Magyarországra. Idén csak pár ezer példány lesz elérhető, az igényeket várhatóan csak 2007-től tudják kielégíteni - nyilatkozta Kaye Chrisopher, a Wii magyarországi értékesítési vezetője. Az alapgép darabja hetvenezer forintba, a játékok mintegy 15 ezer forintba kerülnek - vagyis a Wii jóval olcsóbb, mint az Európában csak jövőre startoló PS3, igaz, XBox 360-at akciósan már Budapesten is lehet ennyiért találni.

Az elitista Sony PlayStation 3

A japán Sony alaposan megvárakoztatta rajongóit. A PS3-nak hivatalosan a tavalyi karácsonyi szezonban kellett volna megjelennie, aztán 2006 első negyedévére ígérték, majd fokozatosan egyre későbbre, végül november 11-én rajtolt a japán, néhány nappal később pedig az amerikai piacon. Természetesen az előbbin aratott zajosabb sikert - a százezres nyitókészletet órák alatt elkapkodták (ehhez a teljesítményhez az XBox 360-nak, melyet az amerikai Microsoft gyárt, több mint egy év kellett a szigetországban).

Az Egyesült Államokban négyszázezer alapgéppel indított a Sony, ez összesen a negyede a tervezett kétmilliós startnak, aminek következtében az európai vásárlók további hónapokat kényszerülnek várni a csodagépre. A tervezett premier 2007 márciusa. Szokás szerint Japánban már napokkal a start előtt beálltak a bolti sorokba a rajongók - a híradások szerint ezúttal még verekedések is voltak. Történtek mindezek annak ellenére, hogy a PS3 a legdrágább versenyző - az alapgépet legolcsóbban Tajvanban, 409 dollárért lehet kapni, ugyanez Dániában 720 dollár.


A PS3-ból kétféle verziót dobtak piacra: a 20 gigabájtos merevlemezzel bíró alapcsomagot a fenti áron, a fejlettebb változatot pedig 60 gigabájtos tárhellyel, valamint flashmemória-olvasóval és beépített wifivel felszerelve 542-920 dollárért (ismét Tajvan-Dánia viszonylatban) lehet haza vinni. Elemzők szerint a Sony kezdetben még így is több száz dollárt bukik egy-egy eladott alapgépen, a benne lévő alkatrészek ugyanis rendkívül drágák. Ezek jelentik azonban a konzol erősségét - a 3,2 gigahertzes PowerPC maggal, különálló grafikus chippel és blue-ray-olvasóval felszerelt játékgép képességeivel messze felülmúlja riválisait.

A PS3 - a Wiivel ellentétben - nem házibulik és családi összejövetelek feldobására készül, hanem mániákus játékosoknak. Az igazi bevételi lehetőséget pedig nem az alapgép, hanem a hozzá vásárolható játékok jelentik, az eladott példányokkal párhuzamosan pedig a gép előállítási költsége is csökken, így aligha bukik a Sony az üzleten. Más kérdés, hogy a Magyarországhoz hasonló, erősen árérzékeny piacokon kezdetben valószínűleg soknak bizonyul majd a 140 ezer forint körüli eladási ár - később persze ez is csökkenni fog.

A fontolva haladó XBox 360

Az XBox 360 előnye elviekben akár behozhatatlan is lehetne. A konzol már teljesített egy karácsonyi szezont, világszerte hatmillió darab fogyott belőle, vagyis elérte azt az álomhatárt, amely után megszűnik veszteségessé válni az alapgép gyártása, év végéig pedig meglehet a tízmilliomodik eladott XBox 360 is.


Magyarországon is jól teljesít a játék, idén tízezres eladással számolnak a kereskedők. A Microsoft ugyanakkor továbbra sem csökkenti a gép árát, amely világszerte 300-400 dollár között mozog (Magyarországon pedig 100 ezer, leértékelve 80 ezer forint körül). Idén ősszel újabb frissítéseket adott ki az amerikai vállalat, immár a legnagyobb felbontású hd (high definition) képalkotásra képes a gép, és fejlettebbek lettek a filmlejátszási, valamint az online szolgáltatások.

Képességeit tekintve a két vetélytárs közt helyezkedik el, az egyéves előnynek köszönhető beágyazottság azonban rendkívül sokat jelent - nemrég például Peter Jackson, a Gyűrűk ura rendezője kötött két játéksorozatra szóló szerződést a Microsofttal. Az XBoxot az említett hd-csatlakozó miatt sok felhasználó nagyfelbontású tévékészülékkel használja, így a filmipar is meglátta benne a fantáziát - az év végéig mintegy 1000 órányi mozifilmekből és tévésorozatokból álló mozgóképanyag lesz letölthető a konzolra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • exxile #150
    Nekem is van 1 kb kozepkategorias pc-m, meg 1 ps2-om. Elobbivel szinte soha nem jatszom. Konzolon egyszeruen sokkal jobb elmeny jatszani. Arrol nem is beszelve, hogy sokkal jobb jatekok is vannak ra. (Devil May Cry 1-3, ICO, Shadow of the Colossus, stb.)
    Nemreg pl. toltottem le pc-re a Fahrenheitet, de tiszta bug volt, meg egyaltalan nem allt kezre az egesz, pedig tetszett a game. Ugy dontottem nem kinlodom vele, megvettem ps2-re. Eg es fold a jatekelmenybeli kulonbseg!
  • vax #149
    hát arra azért kiváncsi lennék milyen konfigra gondoltál 80-90 eFt között. :)
  • csaba0224 #148
    Mondjuk egy 360-as árából kijön 1 ojan Pc amivel jobban eljátszol mint akármijen játékonzolal,arról nem is beszélve hogy a PC többre képes...
  • DJSamFly #147
    nem mindenki pesti,hogy fusson neki egy PS3-ra vagy egy Nintendo Wii-re
  • Tinman #146
    A Commodore cég nekem jobban hiányzik mint az Emőke csoki vagy a málna ízű Márka üdítő
  • Tinman #145
    Így van! 8800-án (már a GTS verzión is!) kifogástalanul megy az Obli és baromira nem látszükséglet hozzá a Dual Core, mint azt sokan állítják.
  • BiroAndras #144
    "A TV-k es a monitorok ara aranyosan esik"

    Nem ez a lényeg, hanem hogy a konzolok és TV-k még hosszú évekig HD-re lesznek korlátozva, míg a PC-k talán már idén túllépnek rajta.

    "Ez attol fugg, hogy mivel jatszol es meg mi masra hasznalod a gepedet. Sajnos egy 30"-as monitoron teljes felbontasban Oblivionhoz meg mindig szukseg van ket 8. generacios NVidia kartyahoz a legbrutalisabb processzorral es sok-sok memoriaval - es garantalom, hogy akciodus jeleneteknel meg egy ilyen gep is beszaggat."

    Nem hinném. A felbontás nem számít olyan sokat. Egy darab 8800-as is visz minden mai normálisabb játékot remekül, és nem kell mellé izom proci sem. Ráadásul a DX10 jelentősen csökkenteni fogja a proci terhelést. Az Oblivion lassúsága meg szerintem nem hardver gyengeség.

    "Szerintem ar-teljesitmeny aranyban a projectorok meg mindig rosszabbak a nagy TV-knel. 1080P TV-t mar $2000 korul lehet kapni, amig egy nativ 1080P _jo minosegu kepet ado_ projector ennel nagysagrendekkel tobbe is kerulhet."

    Hát nem tudom hol kapsz te full HD, nagy képernyős(min. 1.5m) LCD/Plazma TV-t ilyen olcsón.
  • bermuda3 #143
    a jó gépen nem arra gondoltam h legjobb hanem h felső kategória :) 50 rugóból jött össze nekem 512 ram 256os videjókártya meg (sajna) celeron de 2600 mhz. akkor mit tudnék csinálni 150000ből? a ram ddr a videjókártya abit radeon 9550 a procit nemtom. nem vmi nagy szám de azért sztem nem kula. főleg h ebben az 50ben benne volt a dvd író meg a 15 ( :D ) colos monitor
  • Tekken5 #142
    Nem vagy normális, a konzolok sokkal jobbak! A PC alul marad, de nem mondom, hogy szar.
  • adam first #141