Gyurkity Péter

Terjed a PSP - megdup­lá­zód­hat a forgalom

A hordozható minikonzol igen sikeres a tengerentúlon. A Sony becslése szerint az év végéig 6 millió példány találhat gazdára, ami a forgalom megkétszerezését jelentené.

A vállalat szerint a siker elsősorban a kitűnő kijelzőnek és a kicsiny méretnek köszönhető - olyan kombinációt alkottak meg ezzel, amely a vásárlók jó részének figyelmét felkeltette. Szakértők nagyjából egyetértenek a gyártóval, és fényes jövőt jósolnak a terméknek, ám a játékosok körében már korántsem ilyen egységes a bizalom.

Kaz Hirai, a Sony Computer Entertainment amerikai részlegének elnök-vezérigazgatója a Reuters hírügynökségnek adott interjúban számolt be a vállalat nagyratörő terveiről. Ebben többek között szólt a forgalom megduplázásáról, amely azt jelenti, hogy november hónap és az ünnepek, vagyis az év vége között további 2,5-3 millió darabot kell értékesíteniük. A március végén piacra dobott minikonzol ugyanis 250 dolláros árával az őszig 3 millió példányban fogyott el, ami már önmagában is megnyugtató eredmény volt az óriáscég számára, ám ez még nem jelenti azt, hogy ne szeretnék tovább növelni a forgalmat.



A Sony karácsonyi akciójáról már októberben beszámoltunk: a PSP Giga Pack nevéhez híven 1 GB-os Memory Stick Duóval igyekszik meghódítani az érdeklődőket, és fellendíteni az eladások ütemét. Addigra 10 millió darabot szállítottak le a tenyérgépből, amelyből 3 millió jutott Ázsiára, 4,5 millió Észak-Amerikára, míg Európába 2,5 millió darab érkezett. Az öreg kontinensen sincs okuk a panaszra: az Egyesült Királyságban rekordot döntött a gép, és csak az első héten 185 ezer példány kelt el. Magyarországon szeptember elejétől lehet hozzájutni a készülékhez.



A vállalat és a legtöbb szakértő egyetért abban, hogy a PSP fényes jövő előtt áll, még ha ennek méretei nem is érik el az iPod lejátszó körüli hisztériát. Többen nem tartják ezt meglepőnek, hangsúlyozva, hogy a minikonzol elsősorban az idősebb, érettebb generációk számára lehet érdekes, főleg a játékok miatt. A Reuters a másik oldalt, a játékosokat is megkérdezte, és arra jutott, hogy itt már nem egyöntetű a pozitív vélemény. Panaszkodnak a sebességre, a játékok betöltésének lassúságára, illetve a mini botkormány kezelhetetlenségére. Nemcsak játékokat élvezhetünk azonban a gépen: a Playboy.com - több más oldallal együtt - már kizárólag felnőtteknek szánt tartalmat is elérhetővé tett a PSP-tulajdonosok számára.

A konzol forgalma mindenesetre jól - meglepően jól - alakul, bár sokan kétségbe vonják, hogy egy ilyen miniatűr készülék eséllyel szállhat szembe a normál méretű nagytestvérekkel. Nem is feltétlenül ez a cél. Ha a konzolpiac egy részét elhódítja, már az is óriási siker - ez a jelek szerint menni fog.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • wordsworth #19
    :D törkétek fel azt ingyen jatszotok. ennyi ^^
  • ssx22 #18
    ja, 17-18 e ez jó játék. ez szemétség :((
    mindenhol azt ugaják hogy unió igy unió úgy! a fizetések mikor lesznek uniós szinten???
  • Yurij #17
    Én biztos nem adnék ennyi pénzt érte.Ha olcsobb lenne ugy 30eFt körül megondolnám.De a játékok árai pofátlanul magassak a magyar fizetéshez képest.
  • wander01 #16
    én most egy hétig nyuztam egy fehéret a SW Battlefront-al meg Burnouttal azt inkább visszaadtam mert inhüvelygyulladás majdnem befigyelt. amugy fps játszhatatlan. abszolut. burnout királyság. de sosem adnék ennyit érte. mondjuk az 40k volt giga packban :D
  • danyr #15
    pedig nagyon jó!
  • Anteris #14
    faszom adna ki enniy pénzt ezér a kis nyomorék szarért
  • FecaA #13
    Jó az! Én is szoktam nyomni XD
  • Amadeoo #12
    Most akkor mennyiert vetted? 75-ert vagy 63-ert???:DDD
    Egyebkent Britanniaban is van feher!
    180 font itt es 20 es 30 font kozott vannak ra jatekok! Szepnek szep es sokat is tud de en inkabb kihagyom! Maradok a regi Nentendo gameboynal es a Super Mario Land-nal:DDDD
  • FecaA #11
    Van fehér! De elméletileg csak Japánban, de szerencsére ma már minden megoldható! :D A konzoliumban már kapsz 60k-ért fehéret!(én 63k-ért vettem!) :D
  • orkenyid #10
    Játékok tekintetében és akkuidőben sokkal jobb a DS.