Móricz Krisztián

Jumurdzsák gyűrűje részletek

Az elmúlt napokban már beszámoltunk arról, hogy nagyszabású fejlesztésbe kezdett a Private Moon Studios és Eger város önkormányzata. Az első hazai interaktív film és kalandjátékként titulált alkotásból új részletekkel ismerkedhetünk meg az alábbi írásból.

A rövid bevezetőt az alkotók tollából idézném: "egy izgalmas, fantasztikus történet, amely történelmi korokat fog át. Nem mindennapi, merész vállalkozás, multimédia-művészeti kísérlet. Interaktív történetmesélés, nonlineáris cselekmény, filmszerű élmény. Játéktechnikai bravúr, egyben kiváló családi szórakozás - az Egri csillagok nyomán".

A hangzatos és dicsőitő szavak használatára pedig minden okuk megvan a készítőknek, hiszen a vállalkozás valóban nem mindennapi. A forgatási munkálatok éppen ezekben a hetekben zajlanak a város különböző pontjain, így az odalátogató érdeklődők akár a játék készítésének folyamatába is belepillanthatnak. A Jumurdzsák gyűrűje című kincskereső játék mozit a 2006-os Utazás kiállítás kapcsán lesz mutatják be a nagyközönségnek. A játék atyja - a Private Moon Studios nevű játékfejlesztő csapat tulajdonosa - Pierrot, aki egy pályázat újtán nyerte el a lehetőséget, hogy egy ilyen marketingeszköz készítésével népszerűsíthesse Eger városát.

A munkálatokat alapos előkészületi fázis előzte meg, hiszen Pierrot 2005 nyarán hosszú heteket töltött a városban, hogy tanulmányozhassa a történelmi helyeket és épületeket. Így minden kétséget kizáróan a játék majdani felhasználói testközeli élményben részesülhetnek és valóban úgy érezhetik, hogy visszatértek Egerbe. A film főszerepét Görög László alakítja, de szerepet kapott még Ganxta Zolee és Jumurdzsák legendás megformálója, Bárdy György is.

Klikk ide! Klikk ide!


A történet 2005 tavaszán játszódik, amikor Jonathan Hunt, egy fiatal New York-i újságíró Eger városába érkezik, hogy felkutassa a század elején Ábray professzor által megalkotott időgépet. Az akkori bemutatás előtt egy kísérlet során sajnálatos baleset történt, amely miatt a professzor segédje, a fél szemére vak Jámbor Zsigmond odaveszett. Ámbray doktor a tragédiát követően leállította a fejlesztést, és a gép bemutatására sem került sor. A dolgot szigorú titokban tartotta és csak egyetlen embernek beszélt róla, aki nem más volt, mint Gárdonyi Géza, a professzor jó barátja. Ő természetesen megőrizte barátja titkát, ám az éppen akkoriban készülő Egri csillagokban a baleset után nem sokkal egy új szereplő lépett a színre: Jumurdzsák, a félszemű török.

Vajon csak egy véletlen egybeesésről van szó? Esetleg az időgép mégis működött és Jumurdzsák nem is kitalált személy? Hunt ezekre a kérdésekre próbál választ találni. A kutatás és nyomozás során végigjárja a várost és megismerkedik a nevezetességekkel is. A történet nem mellőzi a remek fordulatokat, így szoros barátságos, sőt még a szerelem szele is megkörnyékezi a fiatal újságírót. A végén pedig hasonló kockázatot vállal, mint az első időutazó.

A Jumurdzsák gyűrűje egy kissé misztikus, de elképzelhető valóságot tár elénk, ahol az események legnagyobb részét a játékos maga irányíthatja, így befolyással lehet a játék menetére.

Klikk ide! Klikk ide!


A projekt mögött Pierrot-val az élén a Private Moon Studios áll a már jól összeszokott csapatával. Ahogyan az az AGON kalandjáték sorozat esetében is volt a történet, a design és az aláfestő zenék is Pierrot nevéhez fűződnek. A grafikai munkák és látványtervek Falvay László, míg a programozási feladatok Csendes Gábor nevéhez kapcsolódnak. A megjelenítés és hangulat minél magasabb szintű profi megvalósításához D. Varga Tamás panorámafotói is segítik. Köztudott, hogy ő ennek a speciális technikának az egyik legjobb hazai szakembere. A stáblistához a teljesség igénye nélkül még olyan nevek is tartoznak, mint a rendező Komlós András, az operatőr Árva László, a szerkesztő Sütő Judit és a gyártásvezető Kun Richárd.

A rendkívüli felkészülésnek és a profi munkának köszönhetően már most előrebocsátható, hogy egy minden eddiginél tökéletesebb és korszakalkotó játékkal leszünk hamarosan gazdagabbak. A kevésbé kalandjáték megszállottak is ugyanúgy kezükbe vehetik a játékot, hiszen a történelmi helyszín és az ismert nevek minden bizonnyal nagy érdeklődésre tartanak majd számot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • szabi16 #12
    Sziasztok!!Nagyon szépen kérnék mindenkit akinek van a jumurdzsák gyűrűjéhez szériaszáma legyenszíves írja meg!Nagyon nagyon megköszönöm
  • Gerbill #11
    Ez tényleg igaz. Az Amerikaiak saját magukon kívül mindenhez s3gg hülyék.
  • Chro #10
    Miért amerikai újságíró? Egyszerű, nem kell mindig beszélni, amíg nem tudunk valamit! Való igaz, hogy anyagi oka is van, mert ugye minden bizonnyal Pierrot külföldre is vinné a játékot, má'pedig Amerikában csak úgy van rá igény, ha van benne valami amerikai. (Én úgy tudom, az AGON is főként az USA-ban fogyott) Ez igaz, ilyen oldala is van a dolognak. DE van itt más is. A kalandjátékoknak rendre Amerikából Európába érkező főhősük van, nem csak az előbb említett okok miatt.
    Európa a kalandjátékokban mindig picit szokatlan, a modern világ mellett mindig ott a titokzatos, misztikus múlt. Az amerikai szereplő a "mindenre rácsodálkozó", de "logikusan gondolkodó", a "mindenben kételkedő", Amerikát, a "hideg valóságot" képviseli és úgy keveredik bele az európai rejtélyek világába. Így a játékos vele együtt keveredik bele a dolgokba, nem beszélve arról, hogy valamiféle nem tudást is képvisel az amerikai. Vagyis ha magyar főszereplő lenne, akkor majd azzal jönnének a "nagymagyarok", hogy "Hogy lehet ilyen a főszereplő, hogy ezt se tudja, meg azt se, pedig illene?" Erre is megoldás az amerikai szereplő, mint a "messziről jött ember", aki (mint már írtam) a játékossal együtt keveredik bele a történetbe.
  • Trishtan #9
    Jó kis játék lesz. Erre garancia a fejlesztők Agon című játéka. Ami magyarázat arra is, hogy miért angol a főhős: az Agon 19. századi főhősének leszármazottáról van szó.
    Bővebben az Agonról és a Jumurdzsák Gyűrűjéről a www.adventuregames.hu -n olvashttok
  • Neville04 #8
    elbaszták ezt a fontoss témát ilyen hülyékkel. Gratulálok akik ezekre játékot biznak...
  • joofiu17 #7
    hat jo kell hogy legyen mert benne van ganxta...
    de az a helyzet hogy nem mindegy a minoseg a szob\veg jo lesz ed ea cselekmeny gagyi szokas szerint
  • rolika #6
    ha jól megcsinálják, jöhet...
    csak az a kár, hogy forgatják, és nem rajzolják-programozzák
  • Dzson #5
    Kár hogy a Pierrot neve hallatán kibiztosítja magát a 9mm-s a hátizsákomban. :(
  • Murdoc #4
    Hát ez nagyon ötletesnek néz ki, kérdés hogy tudják megvalósítani? Mert ennyi infó alapján valami filmvideókkal tarkított gagyi is lehetne a 90-es évekből! :)
  • csari89 #3
    Törődjenek a saját dolgukkal!