Gyurkity Péter

Kitart a VCS mellett az Atari

Nem vált nagyon sikeressé az eredetire hajazó megoldás, viszont még nem kukázzák a projektet.

Eredetileg még tavaly nyáron számoltunk be arról, hogy a viszonylag komoly érdeklődés mellett piacra dobott új Atari VCS ára a nagy konzolokéval vetekszik, ez pedig nem vetít előre túl sok jót. Az eddigi szereplés nem is igazán fényes, a cég viszont még kitart az elképzelés mellett.

Az Atari a napokban tette közzé féléves jelentését, amelyben beszámolnak a főbb pénzügyi eredményekről. Ezek nem mutatnak szép képet, hiszen a cég bevétele alig érte el a 4,65 millió dollárt, ami 27 százalékos visszaesést jelent a tavalyi év hasonló időszakához képest. Ennél is jóval komolyabb csapást jelent, hogy a hardveres részleg esetében már 92 százalékkal zuhant be a bevétel, ez mindössze 212 ezer dollár volt, ami egy 6 hónapos periódus viszonylatában gyakorlatilag semmi. A magyarázat szerint a hardveres kártyák iránti kereslet csökkenése, valamint a VCS forgalmának mérséklődése eredményezte a csúnya összképet, ez pedig rögtön felvetette annak lehetőségét, hogy elhagyják a meglehetősen sikertelen projektet.

Az első ilyen írásokra a cég szinte azonnal reagált, friss válaszukban pedig azt emelik ki, hogy nem kukázzák az elképzelést, vagyis az Atari VCS az egyértelmű kudarc ellenére megmarad a kínálatban. Mégis kénytelenek lépni azonban, ennek révén pedig felbontják az együttműködést az eddigi gyártóval, és bár megtartják a jelenlegi raktárkészletet, a jövőben inkább további, elsősorban kiegészítő jellegű hardvert mutatnak be, vagyis nagyon úgy tűnik, hogy picit szélesítik majd a kínálatot, hogy a hibrid megoldáshoz több eltérő kütyüt szerezhessünk be. Az újragondolt üzleti stratégia tehát továbbra is helyet hagy az érdekes típusnak, szerintük a retró megoldásoknak fontos szerepe van a piacon, bár erősen kérdéses, hogy a projektet meddig érdemes még támogatni.

A cég emellett több szoftveres megoldást is ígér, meglátjuk ezekből mi valósul meg a közeljövőben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • AcsMarci #1
    Értem én a logikát, a régi játékokra nem kell költeni, a gép maga egy középkategóriás telefon szintjén. Ha játszani is akarsz vele, akkor kb 130 ezret kell érte kicsengetni. Tehát 0 munka, filléres hardver, milliónyi ingyen elérhető játék, amiért újra pénzt lehet kérni, a hülyének is megéri. Már az atari oldalán (a rendszer kijavítaná, de szerintem már nem érdemlik meg a nagy 'A'-t).
    +poén: A felhőszolgáltatás amit támogat az az a Google Stadia, ami 2023 január 18.-án végleg megszűnik.

    Utoljára szerkesztette: AcsMarci, 2022.12.28. 11:20:11