Gyurkity Péter

Kézikonzolt mutatott be a Qualcomm

A fejlesztői kit a Razer közreműködésével készült el, ettől mindkét cég sokat vár.

A hordozható konzolok szegmensében egyre-másra jelennek meg az újabb és újabb megoldások, a jelek szerint sokan igyekeznek kihasználni az ebben rejlő lehetőségeket. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy a mobilis játékok területe hatalmassá vált (évente már 175 milliárd dollár folyik be innen, szemben a teljes moziipar 45 milliárd dolláros bevételével), így nem túl meglepő, hogy a Qualcomm is szeretné itt kiépíteni saját pozícióit.

Legutóbb az Analogue kézikonzolja szerepelt híreinkben, korábban azonban már olvashattunk a Steam Deck jövő februárra csúsztatott megjelenéséről is. A hónap elején a Qualcomm rántotta le a leplet saját új fejlesztéseiről, ezek között pedig helyet kapott a Snapdragon G3x Gen 1 is, amelyet már kifejezetten játékok futtatására szánnak. Ezt egészítette ki a Snapdragon G3x Handheld Developer Kit, amely tulajdonképpen egy hordozható konzol, a maga kisebb kijelzőjével és megfelelő teljesítményével, amely a gyártó szerint sokak szívét hódíthatja meg, annál inkább, mert ebben a Razer tapasztalataira és nevére is támaszkodnának.

A két partner egy olyan fejlesztői csomagot mutatott be, amely méretét tekintve alig haladja meg a nagyobb okostelefonokat, ehhez pedig egy 6,65 hüvelykes OLED-kijelzőt társít, a Full HD+ felbontással, 120 Hz-es frissítési rátával, a 10 bites HDR támogatásával. A fentiekhez fejlett hűtés csatlakozik, hogy kiküszöböljék a hasonló megoldások egyik legnagyobb problémáját, a túlmelegedést, és bár a további pontos részletekről egyelőre nem beszélnek, azt megtudjuk, hogy a listán emellett egy 1080p felbontású webkamera, haptikus visszajelzés, a D-pad, analóg thumbstick, valamint a szokásos gombok kaptak még helyet.

A játékok streamelése, ennek lehetősége legalább ilyen fontos kitétel, itt külön megemlítik az Xbox Game Pass támogatását, de valószínűleg a GeForce NOW megfelelő kezelését is megoldják. Ehhez 5G- és WiFi 6E-elérés áll rendelkezésünkre, de a Bluetooth 5.2 is felbukkan a felsorolásban. A partnerek jól tudják, hogy gyakorlatilag minden az elérhető tartalmon múlik majd, így szeretnének megfelelő kínálatot nyújtani, bár a megoldás egyelőre kizárólag a külsős fejlesztők számára lesz elérhető.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sir Cryalot #4
    A steamdeck chip az nem SoC tudtommal , vagy de?
    Nem igazán van még ehhez való chip amit m1-ekhez lehetne mérni. Olyan nagyon még kijelző sincs, hiába írják rá hogy OLED meg 10bit ha a valós tudása ez:

  • zola2000 #3
    "A fenti kb. egy nintendo switch tudasat hozna egy Android-os telefonnal kombinalva"
    Röhögni fogsz, de a switch ma már emulálható egy snapdragon 870es telefonnal is, és ez a GX3 még a snapdragon888nál is erősebb lesz:
    https://www.youtube.com/watch?v=Cc2ydO_I8sY

    A sony nem valószínű hogy a ps vita bukása után új kézikonzollal próbálkozna szóval ez akár jó alap lehet egy visszafelé kompatibilis switch2be. Mivel az NVidia üzleti források alapján be akarja fejezni a tegra x gyártását, és utód sem nagyon akar érkezni.

    Az a baj hogy hiába tudja egy androidos kézikonzol külső gyártóktól azt mint a switch csak erősebben attól még nem fognak új játékokat portolni rá csak free2play mobiljátékok lesznek TVn jól hangzik? Nem. Utoljára 2014 körül portoltak ps2 szintű játékokat androidra mint a gta3-san andreas, max payne, dragon quest 8, és iosre volt monster hunter, prince of persia aztán abbahagyták. Illetve vannak nem hivatalos rajongói projectek amivel futtatható a half life 1-2, doom 3, morrowind androidon amire még jó lehet egy ilyen cucc androiddal de akkor inkább steam deck, viszont abban amd van és már az alap switch is igazából nagy és nehézkes kézikonzolnak ezért jött a kisebb switch lite amint lehetséges volt, a steam deck meg SOKKAL nagyobb még a nagy switchnél is.
  • Sir Cryalot #2
    "hogy ha akarnak, akkor kezdhetnek termeket almodni a kiadott aramkorok kore."

    hja, gyakorlatiasabban mondva egy "vendor lock" .

  • kvp #1
    Ez nem konzol, hanem konzol fejleszto keszlet. Es tenyleges jatekok helyett csak operacios rendszer es streaming service tamogatast (kvazi driver-eket) adnak hozza. Erdekes, de ez a bejelentes nem a vevoknek szol, hanem a termekeket tervezo mernokoknek es az uzleti donteseket meghozo vezetoknek szol arrol, hogy ha akarnak, akkor kezdhetnek termeket almodni a kiadott aramkorok kore. (tehat pl. a Sony kihozhat erre alapozva egy uj PSP-t vagy az ASUS egy uj Android-os ROG telefont vagy valami hasonlo)

    ps: Egyebkent en elso korben egy olyan Android-os telefont tudnek elkepzelni, ami kvazi felpattintos dokkolos. Tehat a sima telefon vagy berakhato egy kontroller formaju tokba amiben az extra hutes van a gombokon kivul vagy ami meg jobb lenne, hogy berakhato lenne egy olyan tokba, amire ra lehet pattintani Nintendo switch stilusban a ket fel kontrollert.

    A 3 konfiguracio ez lehetne:
    - sima Android-os telefon mod
    - extra huteses/aksis mobil tok, rajta a ket fel kontroller
    - hdmi-s dokkolo es tolto allvany + egy kis aksis kozponti egyseg a ket kontrollernek tv-s modhoz, ekkor lehetne akar 2-2 fel kontrollert is hasznalni, split screen multiplayer modban

    A fenti kb. egy nintendo switch tudasat hozna egy Android-os telefonnal kombinalva. A dokkolos modban pedig kulso billentyuzet + eger segitsegevel kvazi desktop gepkent is hasznalhato lenne az Android. Szoval otletem lenne boven, de kerdes mit kezdenek a platformmal a gyartok.