Gyurkity Péter

Szétszedte saját konzolját a Sony

A cég megmutatta a PlayStation 5 belsejét, a főbb komponenseket.

A PS5 kapcsán legutóbb arról írtunk, hogy jövőre csúszhatnak az előrendelések, ami az érdeklődés magas szintjével, valamint a korlátozott példányszámmal magyarázható, a Sony részéről azonban nem mély hallgatás, hanem egy érdekes videó követte a hírt, amelynek révén mi is betekinthetünk a burkolat alá.

A cég egyik illetékese szereli szét az új konzolt a felvételen, maga a folyamat pedig egyáltalán nem bonyolult, hiszen az egyetlen csavar eltávolítása után leszedhető láb után már csak a külső műanyag borítást kell elcsúsztatnunk ahhoz, hogy hozzáférjünk a belső komponensekhez. Először persze a csatlakozásokon mennek végig, itt kitérnek az USB-A, az USB-C, a HDMI, valamint a konnektor elhelyezkedésére is, számunkra viszont ennél érdekesebb a belső, hiszen itt egy méretes ventilátort, a burkolat két oldalán látható szellőzőnyílásokat, a PCIe 4 M.2 szabványú, 828 GB-os SSD-meghajtót, annak egyedi vezérlőjét, az optikai meghajtót, az AMD által leszállított CPU-t és GPU-t, valamint a 16 GB memóriát látjuk közelebbről.


Felbukkan ezek mellett a hűtést segítő, szintén méretes borda, a chip és a hő elvezetéséért felelős alkatrész között elhelyezett folyékonyfém-réteg, amely szintén ezen mutatókat hivatott javítani, miközben megemlítik, hogy a konzol 350 wattos tápra támaszkodik. A videón végig japán nyelven kommentálják a folyamatot, viszont a feliratok angolul jelennek meg, így nem teljesen vakon kell tapogatóznunk. A Microsoft persze nem bírta ki szó nélkül, brit részlegük rögtön közölte, hogy az új Xbox esetében nem kell a lábbal vacakolnunk, ez utóbbi konzol ugyanis egyszerűen lefektethető, viszont a bejegyzést azóta eltávolították, nyilván nem mindenki értékelte a marketingrészleg humorérzékét. Érdemes mindenesetre megjegyezni, hogy ők már hónapokkal ezelőtt közzétették saját videójukat, amelyben az Xbox-konzolt szedik szét.

A PS5 november 12-én jelenik meg, 400 és 500 dolláros áron, míg az új Xbox-páros november 10-én debütál, 300 és 500 dollárért.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Macropus Rufus #8
    Napokban selejteztem a otthon felhalmozódott eszközeimet. Volt köztük wd caviar 170MB(!) még pata csatolóval és működott valamit quantom fireball 2.1gb ami szintén működött. Ezek bőven 20 év feletti lemezek voltak. Jelenleg nincs nekem 20 éves ssd-m szóval nem tudok saját tapasztalatból nyilatkozni, csak arról amit olvastam, de azért némileg aggaszt, hogy egy 4 éves ssd 4%-ot vesztett.
  • Tetsuo #7
    Úgy tudom, az SSD általában megbízhatóbb, mint egy HDD.
    A "HDD +15 év" valami költői túlzás lehet.
  • Macropus Rufus #6
    Az SSD adattárolási ideje 5-10 év. Erről itt volt egy cikk az sg-n még évekkel ezelőtt. A HDD 15+ év mg az optikai tárolóké bőven 25+ felett van.
    A SSD nem alkalmas hosszútávú adattárolásra. Ő akkor is ír amikor te éppen hozzá nem nyúlsz. Rendezgeti a sorait. Egy 2016-os SSD-m 96%-os míg a 2011-es HDD-m még mindig 100%. Az SSD-n csak az op. van, minden más a HDD-n ezért értelem szerűen a HDD többet dolgozik. És még is ő van jobb állapotban.
    Akinek számít a saját adatainak az épsége az nem használ SSD-t adattárolásra.

  • Tetsuo #5
    Marhaság. Az SSD megbízhatóbb, mint egy HDD.
    A játékok meg nem írnak annyit, mint egy Windows mondjuk, és rengeteg, kb. az összes SSD elmegy C:-ként tíz éveket is.
    Egy Sony meg alapból ügyel az ilyenekre...
    Utoljára szerkesztette: Tetsuo, 2020.10.23. 21:01:20
  • ugh #4
    Halott ssd-rol nem lehet "leszedeni" az adatokat.
    Ott ha elszall valami akkor az tenyleg elszallt mint a fing.
    Nyugodt lehetsz a sony megoldotta ha a belso ssd szetszall ne tudjon bootolni a kulsorol.
    Utoljára szerkesztette: ugh, 2020.10.19. 14:25:31
  • ugh #3
    Hulye. Ennyit tud egy egysegsugaru ps fanboy, mint te. Ezert is konnyu nekik eladni.
    1. A jatekok kibaszott sokat irnak pl. mindenfele shader es egyebb cachet.
    Es a jatekok egyre dagadnak sanszos, hogy 1-2 ev es 200 giga lesz egy atlag jatek.
    Fent lesz 4 azt a kabat mert tele van. Johetsz azzal a suket dumaval, hogy csak az lesz fent amivel jatszol mert
    A. en meg olyan ps-t nem lattam amin ne lett volna 20-30 game fent.
    B. akkor tenyleg sokat kell irjon ra ha allandoan leszeded meg felteszed a jatekot amivel eppen jatszol.
    2. az ssd-t megzabalja a ho is es olyan "klassz" a konzol formaja, hogy egy even belul dugig lesz porral ahol mostmar nem csak az apu fohet meg hanem az ssd is. Mert am azok is melegszenek mint az allat.
    3. szerintem senki nem torrentezik ssd-vel mivel eleg a hdd hozza es a nagy is olcso.
    Szal az eszed az, ami kb. 0.

    Utoljára szerkesztette: ugh, 2020.10.19. 14:29:45
  • Gabbbbbbbbbbbb #2
    A geppel nem lehet torrentezni, igy az ssd meghibasodasi eselye szinte 0.
  • Macropus Rufus #1
    Azert arra kiterhetett volna, hogy mivel az ssd a panelra van fixen rogzitve, ezert az esetleges ssd hiba, a gep kidobasat vonja magautan, ha csak nem
    lehet megoldani a kulso ssd alkalmazasat (mondjuk a halott ssd-rol senki nem fogja leszedni az adatokat mert nem eri meg, de legalabb nem kell kidobni a vasat. Mar amennyiben van ilyen lehetoseg benne)