Gyurkity Péter

A játékosok többsége már mobilra váltott

Az USA-ban már a többség okostelefonon játszik, bár a legnagyobb címek csak PC-n elérhetők.

Érdekes felmérés látott napvilágot a tengerentúlon, amelyben rávilágítanak a jelenleg zajló erős trend eddigi következményeire. Eszerint a játékosok nagy többsége odaát már mobil megoldásokra váltott, amit még az a tény sem tudott ellensúlyozni (megakadályozni), hogy a legnagyobb névnek számító alkotások még nem elérhetők ezen készülékeken.

Az Entertainment Software Association (ESA) által összeállított anyagban arról olvashatunk, hogy a játékosok nagyjából 60 százaléka már hordozható megoldásokon tölti idejének nagy részét, az egyes alkalmazásokon belül kezdeményezett vásárlások pedig egyetlen év alatt 20 százalékkal ugrottak meg. Jellemző adat, hogy az átlag életkor már 33 év, ami azt is jelzi számunkra, hogy a kilencvenes évek generációja (legalábbis annak nagyobb része) a mai napig kitart a játékok mellett, a tavalyi évben elköltött 43,4 milliárd dollár túlnyomó hányada pedig már a különböző tartalmakra ment el, nem pedig magára az eszközökre vagy azok kiegészítőire. Az amerikai felnőttek 65 százaléka számít aktív játékosnak, ez 164 millió főt jelent, nagyjából 50 százalék még hagyományos számítógépeken is eltölt némi időt az egyes játékokkal, a legnépszerűbb kategóriának azonban az alkalmi játékok számítanak.

A méretes tábor az amerikai társadalom tükörképét mutatja, itt meglehetősen nagy eltéréseket találunk az egyes személyek között, a játékosok szegmense tehát már egyáltalán nem számít niche területnek. 78-79 százalékuk mentális stimuláció, illetve pihenés és szórakozás céljából játszik a különböző alkotásokkal, 59 százalékuk szeretne szavazni a következő elnökválasztáson, 52 százalék pedig felsőfokú végzettséggel is rendelkezik. Érdekes tény, hogy 56 százalék űz valamilyen kreatív hobbit (rajzolás, éneklés, írás), miközben 63 százalék játszik online játékokkal, másokkal közösen. A szülők 90 százaléka követi figyelemmel, hogy gyermekeik milyen játékokkal játszanak, 57 százalékuk pedig csatlakozni is hajlandó hozzájuk (legalábbis saját bevallásuk szerint). A nők aránya a teljes táboron belül 46 százalék, komoly különbség tehát itt már nem figyelhető meg.

A legnépszerűbb fejlesztések jó része nem elérhető hordozható készülékeken, ez azonban nyilván nem akadályozza meg a trend folytatódását. A játékipar csak az USA-ban 220 ezer munkahelyet tesz ki, itt összesen 520 felsőoktatási intézmény nyújt ehhez kapcsolódó képzést, ami szintén jelzi az iparág jelentőségét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Macropus Rufus #27
  "Hardware is erosodik, egy 5 eves pc szintjet mar hozza egy jobb telefon. "
  ennek fussál megint neki. ÉN anno nekifutottam. A Geekbench 5.0-val teszteltem a gépeimet azért ezzel mert ennek a mobilos tesztje is pont olyan mint a pc-s és ezért az eredmények össze lehet hasonlítani. A mobil kb. a 15-20 évvel ezelőtti gépek teljesítményénél van. Ha csak single core teszt van akkor viszonylag erősnek tűnik a mobil, de ha már multi core tesztet nyomatsz akkor a több mint 10 éves HP8200-as gépem olyan 12-13x gyorsabb mint a 2016-os Samu S7-em, ami azért nem egy gyenge teló volt akkor. De nyugi: az iPhone 12-nél is közel 10x gyorsabb. Szóval ez a mobilon játszunk dolog még nagyon a jövő.
 • esztyopa #26
  "... 5 eve) PC-n jatszottam. Most meg mar kizarolag csak mobilon. Szoval mondhatni hogy en bizony valtottam."

  Oké,oké!
  Szeksz helyett...recska.
  Gyorsabb,kényelmesebb.
 • UUUU #25
  Ti valamit nagyon elfelejtetek. Marpedig azt, hogy manapsag mar mindenki zsebeben ott van a mobilja, viszont konzolt es PCt nem hord egesz nap a zsebeben a player. Mar csak ezert is jatszanak tobben. Ha tetszik nektek, ha nem. Mar megint meregetitek azt, hogy konzol jobb e vagy a PC, vagy a mobil jatek. Teszem hozza ismet feleslegesen.
  Utoljára szerkesztette: UUUU, 2020.04.23. 10:27:14
 • Zsoltee_a_bator #24
  A mobilra lehet kapcsolni kontrollert meg rendes kepernyot. Hardware is erosodik, egy 5 eves pc szintjet mar hozza egy jobb telefon. Par tipusu jatekra mar most versenykepes.

  Mobilt hasznalni szamitogepkent - billentyuzet + eger dokkal - szerintem divatos lesz a kozeljovoben. Mar most is inkabb a szoftver a limitacio, kicsit kezdetlegesek a dexek meg. Ha az megvan, jonni fognak a portok.

  A kovetkezo evek erdekesek lesznek ezen a teren, szerintem ez a kovi terulet, ahol a mobilok domborithatnak.
 • Zsoltee_a_bator #23
  A mobilra lehet kapcsolni kontrollert meg rendes kepernyot. Hardware is erosodik, egy 5 eves pc szintjet mar hozza egy jobb telefon. Par tipusu jatekra mar most versenykepes.

  Mobilt hasznalni szamitogepkent - billentyuzet + eger dokkal - szerintem divatos lesz a kozeljovoben. Mar most is inkabb a szoftver a limitacio, kicsit kezdetlegesek a dexek meg.

  A kovetkezo evek erdekesek lesznek ezen a teren, szerintem ez a kovi terulet, ahol a mobilok domborithatnak.
 • Gepiforditas2 #22
  Ez tényleg kicsit vicc kategória. De egy komoly játékot mobilon vicces lehet játszani. A mobil is játszanak anyukák kis játékkal. Az igaz.És ez növelte a számot...
  Utoljára szerkesztette: Gepiforditas2, 2020.03.31. 13:07:40
 • Sequoyah #21
  En fiatalabb koromban (ami nem volt olyan reg, csak 5 eve) PC-n jatszottam. Most meg mar kizarolag csak mobilon. Szoval mondhatni hogy en bizony valtottam.
 • lonvard #20
  Mi az hogy váltott? Kidobta a konzolt, a pc-t meg a laptopot egyszerre, és kizárólag 6 colon tolja az élvezeteket? :)
 • esztyopa #19
  Aki mobilon játszik,az nem játékos !
  A képernyő mérete,és a vas,korlátozza az igazi játékok mobilizálását.
  Utoljára szerkesztette: esztyopa, 2020.02.28. 11:22:15
 • Sziklamester #18
  A mobil játékok arra jók, amit a név sugall, vagyis hogy rövidebb ideig, helytől kötetlenül játssz valamivel, ami ideiglenesen leköt. Ezek a játékok zömében ügyességi, logikai, gyűjtögetős és klikkelős játék. Mobilja több embernek van, mint pcje és ezért nő a játékos szám, de aki komoly játékokkal akar játszani / dolgozni akar a gépén, annak van pc vagy konzol, esetleg mindkettő. Nem váltanak át a pc-s játékosok mobilra, ha egyszer van már 20+xy col monitorod és egy közepes-jó vasad, akkor csak leszűkíted a lehetőségeidet, ha a kis képernyős és lényegesen lebutítottabb játékokkal játszol. Nekem is van pár unaloműző játékom a mobilon, de ha otthon vagyok, eszembe se jut a mobillal vacakolni, hanem inkább gépezek, részben mert a munkám is oda köt, másrészt szórakoztat.