Ötvös Tibor

Ötletesen védekeznek a független csapatok a warez ellen

A warez elleni védekezés egyetlen hatásos módját vezették be pár független játékban, mely talán a nagyokat is elgondolkoztatja.

Már rögtön az elején le kell szögeznünk, hogy a játékfejlesztés és a kalózkodás kéz a kézben járnak. Amíg ilyen árakon kerülnek a polcokra a programok (most kimondottan a hazai árszabásra gondolunk) vagy inkább míg ilyen alacsonyak a fizetések, addig az esetek többségében valamely torrent-oldalról szedjük le a programokat.

Ez persze érthető módon nem tetszik a fejlesztőknek és a kiadóknak, ám itt is két csoportot kell megkülönböztetni. Vannak, akik elfogadják, hogy a warez van, volt és lesz és ezt belekalkulálják a veszteségekbe, míg mások foggal-körömmel küzdenek ellene. Utóbbi esetben azonban szinte kivétel nélkül olyan megoldásokat vetnek be, melyek csak a "normális" vásárlók életét keserítik meg (DRM például).



A független piacon ennél ötletesebb védelmi rendszereket építettek ki a fejlesztők. Itt van például a Noodlecake Studios, akik remek és még működőképes formulát alkottak meg játékuk, a Shooting Stars védelme érdekében. A feltört és a rendes változat egy bizonyos pontig teljesen egyforma, ám aztán jön egy főellenfél, akit szinte lehetetlen legyőzni... a kalóz-verzióban.

Sok órányi taktika és próbálkozás után le tudjuk verni a karaktert, majd utána érkezik a következő, akit azonban képtelenség lenyomni. Ha ezen két ellenfél bármelyike legyőz minket, a következő üzenet jelenik meg a képernyőn: "Rossz a halál, ugye? Független fejlesztők játékait illegálisan beszerezni is ugyanilyen rossz. Kérlek támogass minket és vásárold meg a Shooting Starst."

Valami hasonlót próbált egyébként a Croteam is a Serious Sam 3 kapcsán és az sikeres lett (bár idővel rá lehetett jönni, hogyan kell megölni a szinte elpusztíthatatlan ellenfelet) szóval nem kizárt, hogy ez a módszer fog elterjedni a függetlenek között és idővel talán a nagyok is rácsapnak. Akkor talán nem kell állandó netes kapcsolat és nem szívnak a DRM-rendszerek miatt a legális vásárlók sem.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zola2000 #29
    Mivel egyre sikeresebb a steam én nem általánosítanék, filmeknél amíg nem lesz netflix (vagy egy magyar szolgáltató nem előzi be a netflixet hasonló jósággal) addig jogos is a warez.
  • dancingboy #28
    Bírom az olyan embereket akik osztják az észt hogy lopás meg büntetni kéne. Persze mind ezt egy feltört Windows-ról írja. Tele a gépe filmekkel , zenékkel és letöltött programokkal.... Először mindenki a saját gépén nézzen szét aztán ossza az észt :)
  • zola2000 #27
    "mostani generácios konzolon csak eredeti van! "

    -még.
  • arty #26
    mostani generácios konzolon csak eredeti van!

    előző generácioban pedig elég nagy szívás volt pl xboxon a dvd meghajtó firmwarejét frissítgetni, eleinte méregdrága kétrétegü lemezen kísérletezni, később az RGH is elég sok bosszúságot tudott okozni a megfelelő dash/egyéb programok naprakészen tartásával... ehez képest egy crack bemásolása semmiség :) (ps3on se volt az első 1-2 évben nagy buli a tört konzol, tul azon, hogy olcsón játszottál (updatek, várakozások)
  • Andrevv #25
    Ki mondta neked, hogy csak eredetivel lehet játszani konzolon? Éppen az a jó bennük, hogy csak egyszer kell a gépet feltörni s aztán megy mindegy, nem kell crack meg ilyesmi, sokkal egyszerűbb :)
  • korbin555 #24
    A Football Manager-nél tett ki két éve a Sports Interactive egy statisztikát, hogy mely országokban, és hányan warezolják a játékot. (Egy rétegjátékról beszélünk, valamivel 1M hivatalos eladás alatt.) Összesen 10,1M warez letöltés volt. A sorrendet nem meglepő módon Kína vezette (3,2M), majd Törökország (1,05M), de a Brit-szigetek kalózai sem voltak kevesen (547000)...Igazából a lista utolsó "helyezettje" miatt járta be a cikk a világot. Vatikán (1). Ez a jóember egy pap volt, svájci gárdista, esetleg apáca.
    Egyébként azért tudták meg ezeket a számokat, mert a crack tartalmazott egy nyomkövetőt, ami a letöltők IP címét figyelte. ( Ezek a crack-ek néha más érdekes dolgokat is rejtegetnek. )

    Volt még egy figyelemre méltó felfedezésük. A 10,1M illegális letöltőből mindössze 1,8M volt, aki ötnél többször használta a játékot. Magyarul a warezolók döntő része csak kipróbálta a játékot, majd törölte. Ez nem is érdekelte őket, csak a maradék 1,8M. Ők akár potenciális vevők is lehettek volna. De valószínűleg mégsem. Akik szeretik a játékot, pláne rajongók, azok nem várnak fél évet. Az ominózus évben ugyanis a játék megjelenése után közel fél év telt el, mire az első használható kalóz verzió megjelent. Ha feltörik 0 day, akkor az felér egy sorscsapással. A bevételkiesés egy ilyen kis, 70 embert foglalkoztató csapatnál a működést veszélyeztetné. Először a következő széria fejlesztését kellene lefaragni, majd nem tudnák kifizetni a licenceket, pár év múlva meg becsukhatnák a boltot. Így aztán megpróbálnak mindent, hogy kitolják a warez játék megjelenését. Ami persze szélmalomharc, de a fél év haladék legalább életben tartja őket.
  • who am I 7 #23
    5 csillagos tipp, az olcsóbb hw-vel nem fogsz tudni vele játszani...vagy mindenki vegyen mariót mi, meg 20 éves játékokat :D ráadásul, akinek eleve nincs annyi pénze, közepes hw-t vesz, ami különbségből max 2 játék jön ki...de a fos hw miatt meg nem tud vele játszani, óriási tipp :D
    Utoljára szerkesztette: who am I 7, 2015.08.15. 03:07:44
  • Papfia #22
    Igazad van, meg minek megcsinálni a warez védelmet amikor Playstation-re, meg Xboxra megveszik a játékokat? (Mivel, hogy azokon csak az eredeti fut)
    Jó ez így, hogy le lehet tölteni torrentről a játékokat, jó számítógép már nem kerül sokba.
  • arty #21
    ne maszatolj. a pécés eladásokat nézd meg és arra találj ki valami okosságot :)

    nagyon sokat csinálnak olyan jó játékokat, amiket csak egy szűkebb réteg szeret, ezeknél életbevágó, hogy ne legyen warez és MINDENKI megvegye... de nem veszi, hanem pláne ellopja, mert denovora sincs pénz :) gta-t hiába lopják el rengetegen, ha sok a fizetővendég is...
  • sárkánylovag #20
    Most mond már meddig tart a játékmentést elrakni és keresni egy működő verziót és ott folytatni.
    Szerintem inkább az mostanság a divat hogy hibásan adják ki a programokat egész nagy neveket is és az első nap amikor megjelenik van egy 1.2 GIGÁS patch file :))
    Persze addigra már feltörték így a rossz megy ki a bugokkal.