Berta Sándor

Az emberek 23 százaléka elavult böngészőt használ

Túl sok internetező hanyagolja el az általa használt böngésző rendszeres frissítését és ezzel komoly biztonsági kockázatot vállalnak. Ez derült ki a Kaspersky Lab orosz IT-biztonsági cég legújabb felméréséből.

Az IT-vállalat a Global Web Browser Usage and Security Trends című jelentésében rámutatott: közel minden negyedik felhasználó alkalmaz elavult és ezáltal kevésbé biztonságos böngészőverziót. Az elmúlt években a kiberbűnözők egyre nagyobb mértékben használják ki a böngészők biztonsági hibáit. Napjainkban már kiemelt fontossággal bír a számítógép biztonsága szempontjából, hogy ki milyen programot telepít a PC-jére vagy a laptopjára. A megkérdezett internetezők 37,8 százaléka az Internet Explorert, 36,5 százalékuk a Google Chrome szoftverét, míg 19,5 százalékuk a Firefoxot használja. Az Opera részesedése 6 százalék, míg a Safarié 0,2 százalék. Miután a felmérésben csak a PC-tulajdonosokat kérdezték meg, ezért összességében a Safari részesedése ennél jóval magasabb lehet.


A frissítések gyorsasága tekintetében a Chrome egyértelműen az első helyen van, a Firefox és az Opera csapata viszont meglehetősen lassan dolgozik. A legnagyobb problémát azonban nem is elsősorban ez jelenti, hanem az, hogy a válaszolók 23 százaléka a régebbi változatokat részesíti előnyben, ezzel potenciális támadásoknak teszik ki magukat. 8,5 százalékuk olyan régi kiadásokat használ, amiket már rég nem támogatnak. Különösen igaz ez a Firefox-tábor tagjaira, vannak, akik még mindig a tavaly augusztusban kiadott Firefox 6-ot futtatják a számítógépükön.


A Chrome frissítése napok alatt világszerte lezajlik

A Kaspersky Lab szerint ezek az eredmények megerősítik a webes fenyegetésekkel kapcsolatos pesszimista előrejelzéseket. A programok frissítése mellett elmarad a telepített kiegészítők, például a Flash és a Java frissítése is, ami újabb támadási felületet jelent az internetes támadóknak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Komolytalan #39
    html5, css3 és szabványos megjelenítés? Ez ugye valami witz? html 4.01 1999-es szabvány, volt rá kb 10 évük, hogy szabványosan jelenítsék meg, és ugye ez nem sikerült (html/JS kódok tele vannak böngésző függő elágazásokkal). Mitől menne most nekik hirtelen egy jóval bonyolultabb html5 esetén? Eleve szabványt le kéne fektetni, nem? Ha azon rugóznak 4-5-6 évet - mert jelenleg talán 2014-et jelölik meg a véglegesítés időpontjának - akkor meddig tart azt majd implementálni?
  • xyl #38
    "Ha a web fejlesztők, képesek lesznek nem a flash, quicktime, silverlight technológiákat elfelejteni, akkor a te problémád is megszűnik, mert a HTML5 és a CCS3 megjelenítéséhez nem kell kiegészítő!"

    Ki van csukva hogy képesek legyenek!
  • Komolytalan #37
    Lehet mindent központilag menedzselni, és frissíteni. A legtöbb rendszergazda azonban telibe fossa a munkáját, azért nem frissít. Így állhatott elő pl. az a helyzet, hogy nekem 3 éves videodriver volt a gépemen, holott a Online Windows Update-en is volt frissebb. Csakhogy én megbíztam a rendszergazda által beállított WSUS vagy milyen szerverben, amit nem kellett volna. Legtöbb cégnél elhanyagolják a rendszergazdák felügyeletét. Évente 1x érdemes megbízni 1-1 külsős szakit, hogy nézze át a rendszereket, és láss csodát: előtte egy héttel olyan friss lesz minden rendszer, hogy attól frissebb nem is lehetne.
  • Komolytalan #36
    "Használj akkor operát, mint ahogy Mardel is írta, ott nem változik a kezelő felület!"
    Amint lesz hozzá rendes adblock, azonnal. Lehet le is töltök egyet, hogy megnézzem most mi a helyzet.

    "Szerinted a linux a folyamatos változások miatt nem terjedt el?"
    Nem. Hanem azért, mert harcolni kell vele, mielőtt használhatnád. Egy desktop szoftvertől 2012-ben nem ezt várja el az ember. Szerveren egyébként el is terjedt, mert ha az ember csak azt nézki, hogy 1-200eFt-vel olcsóbb, mint egy Windows szerver változat, akkor rögtön nekiáll konfigurálni.
  • Komolytalan #35
    Az Opera gyors, de mikor néztem, adblockot nem találtam hozzá. Én oldalanként 1-1 bannert még elviselnék, de azt nem vagyok hajlandó, ami mondjuk az indexen van, hogy több a hirdetés mint a tartalom (ráadásul mind animált, és lassú lesz tőle az egész miskulancia).
  • fapapi #34
    Ha a cég nem akar erre alkalmazni embert, akkor lehet, hogy annyit meg kellene tennie, hogy fizet 1 órányi oktatást, hogy kell frissíteni egy böngészőt!


    Cégek nagy többségénél böngésző csak a facebook miatt van. Saját tapasztalatom az, hogy a böngészők összeomlását az idióta összevissza telepíttetések okozzák! Azért is a böngészőt okolják mert az ASK keresője van a google helyett. Persze a hibát egy butuska játék telepítése okozta.


    Kevés az a céges környezet ahol a böngésző megjelenítése kell bizonyos programokhoz! de van rá példa, hogy sajnos a programjaik miatt nem lehet frissíteni a böngészőt mert, az újakkal nem kompatibilis. Ezt aláírom ez probléma de itt sem a böngészőgyártók a hibásak. A fejlődés és a fejlesztés nem állhat meg, mert akkor még mindenki pattintaná a követ!
  • fapapi #33
    Komolytalan: Meddő a vitánk! Használj akkor operát, mint ahogy Mardel is írta, ott nem változik a kezelő felület! Most is csak azt tudom neked javasolni, ne használd se a Chrom-ot, se a firefoxot, és nem kell nyugtató tablettákat szedned! A piaci veszteség nem a kinézetből adódik, és nem is a frissítés az oka :))))))))))
    Ennek borzasztó sok összetevője van, és ez nem a kezelőfelület. Amerikai statisztikákkal meg nem nagyon foglalkoznék a helyedben!

    „Ezért nem terjedt el desktop vonalon a linux” :))))))))))))))))))))

    Szerinted a linux a folyamatos változások miatt nem terjedt el? Az Ubunu linux kezelőfelülete 2 verzióval ezelőtt (ha jól emlékszem) változott Dash-al, de ez is sokkal jobbá tette a felhasználást. Azelőtt folyamatosan ugyan úgy nézett ki. De tegyél fel egy debiánt, 10 éve is ugyanígy nézett ki. A Linuxot önszorgalomból teszik fel az emberek, nincs bent az oktatási rendszerbe, így a nagyközönségnek esélye sincs megismerni, úgynevezett ingyenes oktatás keretein belül. Számtech órán szerintem te is win előtt ültél. Az android pedig alapjában véve azért terjedt el, mert olcsó okos telefonokat tudtak biztosítani az iphone helyett. 10.000 Ft-ért lehetett okostelefonod!

    Az előző hozzászólásodban annyi badarságot hordtál össze, hogy 20 oldalban sem tudnám kifejteni, a fenti leírásom is csak érintőleges, a többit még ennyire sem kommentálnám.

    xyl: A te problémád nem a böngésző hibája, hanem azé a kontár web fejlesztőnek önmagát kijelölő "pisti-é" aki átgondolatlan, hülyeségeket épít egy weboldalba, vagy nem tájékoztatja az ügyfelet arról, hogy ezzel látogatókat veszíthet, mert a megjelenítést akadályozza. Tehát hiába bánok csínján a szavakkal, a hibás a megrendelő, akinek ez kellett, és a „pisti” aki megcsinálta! A HTML5 és a CSS3 technológia, amit a FF-be ha jól emlékszem a 4-es verziótól vezettek be, és a frissítések ezeknek a technológiáknak a tökéletesebb megjelenítésére is vonatkozik. Ez pedig a felhasználókért van, mert szabványos egységes megjelentetés lesz. Ha a web fejlesztők, képesek lesznek nem a flash, quicktime, silverlight technológiákat elfelejteni, akkor a te problémád is megszűnik, mert a HTML5 és a CCS3 megjelenítéséhez nem kell kiegészítő!

    willcox: A frissítéseknek ez a hátránya, hogy a kiterjesztések nehezen követik. Viszont érdemes folyamatosan ellenőrizni, mert ezeket is fejlesztik, nekem is volt ilyen problémám de sikerült már a saját kiegészítőimnek is utolérni a verziót!
  • AgentKis #32
    Van ennek egy olyan oldala is, hogy céges környezetben ugye júzerként még egy nyomorúlt flaspléyert sem lehet telepíteni. A cég nem fog azért felvenni egy újabb embert, hogy egy-két hetente menjen végig a céges gépeken böngészőket frissítgetni.
  • Mardel #31
    Ezért használok Operát, megszokott felület, beállítás elérés, 1 év alatt nem 10 verziószámot ugrik, 2 év múlva se lesz Opera 32, stb.
  • xyl #30
    Na jó, ideje lenne megtanulnom, hogy nem a szöveg alatt, hanem a szöveg felett kell válaszolni... Bocsi!