MTI

Börtön vár az interneten valótlanságokat híresztelőkre Kínában

Kemény büntetés vár a valótlanságokat tartalmazó hírek kitalálóira és terjesztőire Kínában a legfelsőbb bíróság és a legfőbb ügyészség frissen közreadott jogszabály-értelmezése szerint.

E szerint a "népszerű", nagy nyilvánosságot kapó álhírek kiötlői akár három évig terjedő szabadságvesztéssel büntethetők. A kritériumok szerint, ha a valóságnak nem megfelelő információt az interneten legalább ötezer látogató megtekintette, vagy azt legkevesebb 500 alkalommal továbbították, "a hír gyártója" büntethetővé válik. A három évig terjedő szabadságvesztés egyébként a rágalmazás bevett büntetési tétele. Komoly ügynek nevezhető, ha például a nyilvánosság a hír alanyának lelki károsodást okoz, öngyilkossághoz vezet, vagy a hamis információ tüntetésekhez, etnikai, vallási jellegű tiltakozásokhoz vezet, illetve, ha "rossz nemzetközi hatást" vált ki.

A legfelsőbb bíróság idézett szóvivője, Szun Csün-kung szerint a társadalomban erős igény fogalmazódott meg arra, hogy lépjenek fel határozottan a rágalmazók ellen. Szun szerint - akinek tájékoztatóját a Zsenmin Zsipao című vezető pártlap internetes oldalán élőben közvetítették - a rágalmazás sehol a világon nem keverendő össze a szólásszabadsággal. A kínai médiában az utóbbi időben több száz álhírterjesztőt fogott el a rendőrség, közülük is az egyik egy "online nagybani pletykakereskedő" volt. Csin Cse-huj, "művésznevén" Csin Huo-huo állítólag több mint háromezer valótlan jelentést tett közzé a világhálón. Elmondása szerint a célja az volt, hogy híressé váljon, s végül jövedelmező ajánlatot kapjon egy könyv megírására.


A korrupt hivatalnokokról vagy a gyárak szennyezéséről szóló hírek is minősíthetők valótlannak

Egy másik hír szerint olyan újságíró is a hatóságok hálójába került, aki nemrégiben leleplezőnek szánt információkat tett közzé mikroblogján egy állami hivatal egyik vezetőjéről. Az mondták róla, hogy vádjai nem voltak elég megalapozottak. A közbiztonsági minisztérium bejelentette egy olyan internetes "oknyomozó" előállítását is, aki - a gyanú szerint - rendszeresen negatív riportokat közölt kiszemelt személyekről, majd megzsarolta őket. Sanghajban is őrizetbe vettek egy üzletembert, mert kitalált vádakkal rossz hírét keltette konkurenseinek. A kelet-kínai városban a hatóságok több mint 380 hasonló esetben jártak el.

A kínai média az internetes alvilág részeként beszélt azokról, akik egyénileg vagy csoportosan, saját maguktól vagy megbízásra, üzletszerűen, haszon reményében vagy csak kedvtelésből terjesztik a valótlan információkat. A médiában és az online közösség körében ugyanakkor felmerült: sokan aggódnak amiatt, hogy e rendőrségi akciók megfélemlíthetik a bloggereket, eltántoríthatják őket további aktivitásuktól a közösségi médiában. A hivatalos kommentárokban a nagy - milliós, több tízmilliós - követői táborral rendelkező, neves, népszerű közvélemény-formáló bloggerek, "online celebek" felelősségét vetették fel. Arra figyelmeztettek, hogy az általuk közreadott posztok váratlan negatív hatást válthatnak ki a közvéleményben, félrevezetők lehetnek, és veszélyeztethetik a társadalmi rendet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • sedward #5
  @Sanyicks nehogy azt hidd, ha Kínában valami kiderül, akkor az nagyon kiderül :)

  Tíz éve olvastam, hogy Kínában a helyi vezetés tőzsdézett egy város pénzével, az illetők azóta nem élnek... Ugyanabban az időben buktak le akik Budapest pénzével tőzsdéztek hatalmas károkat okozva, ők pedig kaptak egy nagy ejnye-bejnyét.

  Elég sűrűn vannak hírek arról, hogy milyen keményen büntetik ott azt aki hozzányúl a közpénzekhez - bár azért akadnak akik időről időre próbálkoznak.
 • sanyicks #4
  mondjuk kínában a "valótlanság" egyenlő lesz azzal, hogy csúnyát mond egy pártemberre, vagy kiteregeti a mutyikat :)
 • sanyicks #3
  hú ha ilyen lenne magyarországon, minden politikus börtönben ülne :DD
 • sedward #2
  Nagyon helyes, alapvető, hogy a hír valóságos legyen, ne kitalált.
  A parlagfű és a kávébeöntés gyógyhatásáról írnak, direkt kitalált hírekkel járatnak le embereket, sztárokat, politikusokat, ez szerintem nem megengedett.

  Ha majd 1%-ban tévesen ítélnek el valakit álhírért mert mondjuk a lejáratott személy egy befolyásos politikus és lefizet az nem törvény problémája. Ugyanez megtörténhet bármilyen bűncselekménynél, mégsem mondjuk, hogy egy gyilkost se büntessenek mert 1%-ban téves az ítélet.
 • god25 #1
  Ahogyan építi Viktor a királyságát, itthon sem kell sokat várni erre. 1984 már nem utópia többé.