MTI

Amerikai csúcstechnikához fértek hozzá kínai hackerek

Kínai hackerek fértek hozzá a legérzékenyebb és legfejlettebb technikát képviselő amerikai fegyverrendszerek terveihez - közölte a The Washington Post egy, a Pentagon számára elkészített jelentésre és washingtoni kormányzati forrásokra hivatkozva.

A több mint kéttucatnyi fegyverrendszer között, amelyek terveihez a kínaiak hozzáfértek, vannak olyanok, amelyek kulcsfontosságúak az amerikai rakétavédelem, légierő és haditengerészet fejlesztése szempontjából. A jelentést elkészítő Védelmi Tudományos Tanács, a Pentagon tanácsadó testülete ugyanakkor nem vádolta meg a kínaiakat azzal, hogy el is lopták volna a tervrajzokat. Szakértők ugyanakkor rámutattak, hogy egyre nagyobb méreteket ölt Kínának az amerikai hadiipari cégek és kormányzati intézmények ellen folytatott kibernetikai kémkedési hadjárata.

Washington többször is figyelmeztette Pekinget, hogy állítsa le a számítógépes adatlopást és a probléma fontos témája lesz Barack Obama amerikai és Hszi Csin-ping kínai elnök június 7-én és 8-án megtartandó kaliforniai csúcstalálkozójának. A szakértők szerint az adatlopás, akár két és fél évtizednyi kutatást és hatalmas kiadásokat megspórolva, felgyorsíthatja a kínai haditechnika fejlesztését. A kibernetikai kémkedés egy jövőbeni konfliktusban csökkenti az amerikai haditechnikai fölényt. Az, hogy milyen amerikai haditechnikai tervekhez fértek hozzá a kínaiak, a Védelmi Tudományos Tanács egy januárban elkészült jelentésének eddig titkosan kezelt fejezetéből derült ki, amely a The Washington Post birtokába jutott. A lap úgy értesült, hogy a lopások alapvetően a hadiipari alvállalkozók szintjén történtek.

Egyebek között olyan fegyverrendszerek titkossága sérült, mint a Patriot, a THAAD és az Aegis rakétaelhárító rendszer, az F/A-18-as vadászgép, a billenő rotorú V22-es Offsprey repülőgép, a Black Hawk helikopter és a Littoral hadihajó. Hozzáfértek minden idők legdrágább harci gépe, az F-35-ös adataihoz, amelynek kifejlesztése eddig csaknem 1400 milliárd dollárba került.

"A fegyverzeti platformjainkba vetett bizalmunk töretlen. Azok az állítások, amelyek szerint a kibernetikai behatolások a képességeink eróziójához vezettek, nem helytállóak" - jelentette ki George Little, a Pentagon szóvivője. Little hangsúlyozta, hogy a védelmi tárca lépéseket tesz kibernetikai képességeinek javítására, a kormányzati hálózatok védelmére és annak érdekében, hogy többet tudjon tenni az amerikai hadiipari cégek védelmében. A szóvivő szerint a lap által idézett jelentés több megállapítása elavult, mert az annak alapját képező felméréseket két évvel ezelőtt végezték el.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • sanyicks #22
  "Ellopni egy kész technológiai fejlesztést, sokkal olcsóbb, mint kifejleszteni azt."

  Ezt az USA titkosszolgálatai is megerősítik, kiváltképp az NSA :)
 • sanyicks #21
  Az usa gyak a 2. vh vége óta folyamatosan belső ellentéteket szít olyan helyeken ahol valami nem tetszik nekik (gazdaságilag), ha ez nem működik akkor jön a "demokratizáló" bombázás :)
 • vakondh #20
  Szerintem erre gondoltál: - - C=====8 , mint minősítő jelző.
  Kacsának tűnik a hír.
 • nyalógép #19
  Mindenesetre egy ilyen incidensért nem a kínaiaknál kellene pampogni, ők csak azt tették, amit bármelyik hatalom kémszervezete tesz, vagy tett volna.
  A felelősség mindenképp az amerikaiaknál van, hogy a kínaiak fértek hozzá csupán a véletlen műve, ennyi erővel hozzáférhettek volna az oroszok, vagy az irániak is.
  A lényeg, hogy tessék szépen jobban vigyázni az adatokra.
 • NEXUS6 #18
  "Valoszinuleg igen, de barmi megbizhato forras?"
  Forrás? Ja persze, egy ilyen annyira lenne komoly, és hiteles, mint a világ legismertebb titkosügynöke: Dzsémszbond.
  ;D

  Ez a belső ellentétek felszítása szerintem reális dolog, és valszeg a 2008-ban a kínai olimpia évében ezt el is játszották már egyszer. Érdekes módon azóta sem.
  És persze tegyük hozzá, hogy abban az évben volt a nyugatot alapjaiban megrázó nagy hitelválság kezdete is rá párhéttel, de persze ne kreáljunk összeesküvés elméleteket.;)
 • Papichulo #17
  Mit? Pl kitiltja a kínai pólókat a belső piacról?

  Mindig is nagyban gondolkodtal ;)

  Csak egyetlen pelda, hogy mondjuk ha a Falun Gong, a ujgurok vagy valami elszantabb tibeti csoport kap eszkozoket/know-how-t, akkor azzal mar eleg sok kellemetlenseget okozhatnanak a PRC-nek. De szamtalan ilyen van...

  hasonló intenzitással abajgatják a kínai netet,

  Valoszinuleg igen, de barmi megbizhato forras?
 • NEXUS6 #16
  Mit? Pl kitiltja a kínai pólókat a belső piacról?
  KB annyira tényszerű retorziót vizionálni, minthogy É-Korea elfoglalja Kaliforniát.
  Pedig ilyen videojáték asszem már volt is.:D

  Amúgy szerintem azok a nyugati titkosszolgálatok, amelyek úgy gondolják, hogy ezt megtehetik, meg van is rá kapacitásuk hasonló intenzitással abajgatják a kínai netet, csak éppen ugye ők valahogy jobban vigyáznak a biztonságra, meg talán nem teregetik ki a szennyest az ablakba.
 • Papichulo #15
  Nem tudjuk, hogy internetre voltak-e kotve kozvetlenul a gepek, vagy egyeb modon tortent-e az adatlopas. Ketlem, hogy egy service pack nelkuli, kikapcsolt firewall-lal kozvetlenul a netre kotott XP-s geprol tortent volna. Valoszinuleg ezt sohasem fogjuk megtudni.

  Natanzban sem volt internet, megis sikerult behatolni...

  Kina meg addig provokal, amig valaki valami erosen kellemetlent fog vele csinalni.
 • zola2000 #14
  Egyébként ha igaz is: ha egy ország internetre kötött gépen tárol hadi titkokat, az ne pattogjon, ha kiszivárog, mert utána az egész világ azon röhög hogy milyen hülyék voltak.
 • Molnibalage #13
  Az a jó rész az 7-8%...