MTI

Kiberhadviselési gyakorlatra készül a kínai hadsereg

Kiberhadviselésre kiképzett egységekkel, a különleges erőkkel, a szárazföldi csapatokat támogató légierővel és az elektronikai hadviselés egységeivel közös nagy hadgyakorlatra készül a kínai hadsereg a következő hónapban - írta az állami média híradása nyomán a hongkongi South China Morning Post.

Elemzők úgy vélik, hogy a maga nemében egyedülálló gyakorlat a hagyományos és az elektronikai hadviselés, a hadsereg erejét és a kifinomultságát lesz hivatott demonstrálni. Egyben üzenet lesz a világnak és a térségben Kínával vitában álló országoknak, elsősorban a Fülöp-szigeteknek és Japánnak. Az eseményekben szerepet kap nyolc katonai akadémia is, helyszíne pedig a szárazföldi Kína legnagyobb katonai gyakorlóterepén, a belső-mongóliai Csuriho bázison lesz. A kínai Népi Felszabadító Hadseregnek ez lesz az első olyan gyakorlata, amelybe a különböző harcoló erők mellett a digitális technológiát is bevonják és a modern hadviselés forgatókönyve szerint rendezik.

"A támadó hadműveletek nem azt jelentik, hogy a hadsereg megelőző csapásmérést gyakorol, hanem aktív védelmi stratégiát szimulál az országot érő támadás elhárítását feltételezve" - magyarázta Hszü Kuang-jü nyugalmazott tábornok, a pekingi fegyverzetellenőrzési és leszerelési szövetség vezető kutatója. "Kínának nincs szüksége amerikai katonai titkokra" - ez csütörtökön Keng Jan-seng, a kínai védelmi minisztérium szóvivője jelentette ki, "képtelennek" nevezve azokat a vádakat, amelyek szerint kínai hackerek hozzájuthattak több mint kéttucatnyi rendkívül fejlett amerikai haditechnikához.


Ezt a The Washington Post című lap a Pentagon tanácsadó testületének egy jelentésére, illetve annak eddig nem nyilvánosságra hozott részleteire hivatkozva közölte minapi cikkében. Az amerikai védelmi minisztérium később maga is elavultnak és nem helytállónak nevezte a lap által idézett dokumentum több megállapítását. A The Washington Post állításai egyszerre becsülik alá az amerikai védelmi minisztérium biztonsági- és a kínaiak hírszerző képességeit - fogalmazott Keng. Hozzátette: Kína "képes a nemzetbiztonságát szolgáló fegyverek megépítésére, amit repülőgép-hordozója, új harci gépei és szállító repülőgépe is egyértelműen bizonyítanak".

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • teddybear #7
  Hogy kevésbé nézzenek ki bürokratának. Pedig úgyis csak íróasztal-huszárok.
 • zola2000 #6
  Pont ezt akartam írni én is (n_n)
 • Cat #5
  Magyarországon is abban ülnek a honvédelmi iskolákban.

  http://www.kormany.hu/hu/honvedelmi-miniszterium/elso-allamtitkarsag/hirek/egyenruhaban-mindenki-egyforma
 • emile zola #4
  Nem értek hozzá, de talán mert az (mint ahogy a nevében is szerepel):egy egyenruha?
 • AxxE #3
  Hát hogy beleolvadjanak a szintén terepmintás asztalokba.. :D
 • Darth Sith #2
  azt mondja meg nekem valaki, hogy egy irodában mi a retekért ülnek terepmintás egyenruhában?
 • zsoltioregon #1
  有趣的文章。中国现在不仅是一个庞大的军队,但更现代的。中国是下一个超级大国。这种工业间谍的事情,我不明白这一点。有很多很好的人,工作的薪酬在西部,做事情要实现一个什么西有没有源码。飞机航母和第五代战斗机的发展,是不是每天都可以加入一个高度熟练的工程师。如果你知道在中国elhelyezkedsz中国工程师比在西欧更容易和生活可以在这样一个水平。
  为什么我写的中文文本:因为只有!