Berta Sándor

A kínai hatóságoknak nem tetszik az internet szabadsága

Két állami vezetőkről leleplező információkat közlő újságírót is letartóztattak, a hatóságok szerint "pletykákat írtak", illetve "terjesztettek". Visszaszorítanák az online terjedő információkat.

A pekingi rendőrség letartóztatta Charles Xue, 60 éves milliárdost. Az Associated Press tudósítása szerint azzal vádolták meg, hogy meglátogatott egy éjszakai pillangót. A Sina Weibo oldalain azt közölte a rendőrség, hogy egy akció keretében a prostituáltak szomszédaitól beérkező jelzéseket vizsgálták ki. Xue az Amerikai Egyesült Államokban tanult, majd Kínában vált milliárdossá. Azonban nem az üzleti tevékenységével szerzett hírnevet magának, hanem a Sina Weibo honlapjain megjelentetett információkkal. A közösségi platformon több mint 12 millió követője van és olyan témákkal foglalkozik rendszeresen, mint a környezetszennyezés, az élelmiszerbiztonság és a gyermekszegénység. Különösen azután lett népszerű, hogy részletesen tudósított a rákos betegsége elleni harcáról.

Shang Baojun ügyvéd a letartóztatást úgy értékelte, hogy ez egy rossz hír mindazok számára, akik hisznek a szabad véleménynyilvánításban. Bajoun hozzátette: az akció szándékosan látványos volt és az eseményről beszámolt a televízió is, holott ezekről az esetekről általában nem szoktak tudósítani. Az ügy világossá tette, hogy gyakorlatilag egy razziáról volt szó és a hatóságok üzenetet akartak küldeni. Ez utóbbit támasztja alá, hogy vasárnap Liu Hu újságírót is őrizetbe vették zavarkeltés miatt. Liu a Guangzhou New Express munkatársa és azzal vádolják, hogy pletykákat talált ki, majd terjesztett. A letartóztatásakor két számítógépet, valamint különböző bankkártyákat is lefoglaltak. A riporter korábban korrupciós vádakat fogalmazott meg számos hivatalnokkal szemben és egy magas rangú vezetőt gondatlansággal vádolt meg.


Charles Xue blogger bejegyzéseit rengetegen olvassák, a képen az e hónapban megtartott China Internet Conference 2013 megnyitóján szerepel

Liu Hua ügyvédje a Global Times című angol nyelvű napilapnak azt mondta, Liu július végén tette közzé, hogy Ma Cseng-csi, az állami ipari és kereskedelmi hivatal helyettes vezetője nagymértékben megkárosította az állami vagyont, amikor még Csungkingban szolgált. Liu mikroblogja nem sokkal később elérhetetlenné vált. Csou Lu-paót Szucsou városban fogták el, s a gyanú szerint 2011 óta több mint egymillió jüant (36,3 millió forint) gyűjtött be magánszemélyektől és vállalatoktól, valamint egy templomtól is azért, hogy leleplező cikkeinek közreadását ne folytassa.

Mindeközben a közbiztonsági minisztérium bejelentette egy másik internetes "oknyomozó", Csou Lu-pao előállítását, mert állítólag rendszeresen negatív riportokat közölt kiszemelt személyekről, majd megzsarolta őket. Sanghajban ezzel egy időben őrizetbe vettek egy üzletembert, mert kitalált vádakkal rossz hírét keltette konkurenseinek az interneten. A kelet-kínai városban a hatóságok több mint 380 hasonló esetben jártak el. A fővárosban a minap lebukott egy csoport, amely módszeresen terjesztett online rémhíreket. A hatóságok szerint az internetes alvilághoz tartoznak, négyen már a fogdában vannak.

A China Daily rámutatott, hogy az intézkedések részét képezik egy országos kampánynak, amelynek célja az internetes információk terjesztésének visszaszorítása. A Global Times felhozza, hogy sokan aggódnak, az utóbbi idők rendőrségi akciói megfélemlíthetik a bloggereket, eltántoríthatják őket további aktivitásuktól a közösségi médiában. A Zsenmin Zsipao kínai központi pártlap hétfői számában jelentős terjedelmet szentelt az online leleplezéseknek, s a nagy követői táborral rendelkező, neves, népszerű közvélemény-formáló bloggereket, kommentátorokat felelősségük komolyan vételére bíztatta, a "nemzeti érdek" szolgálatára hívta.

A Hszinhua állami hírügynökség szintén hétfőre időzített kommentárjában ugyancsak a meghatározó, híressé vált bloggerek, az "online celebek" felelősségét firtatta, s emlékeztetett arra, hogy körülbelül 200 embernek van több mint tízmilliós követői tábora, s további háromezernek több mint egymilliós. Százezer feletti létszámban 19 ezer blogoló bejegyzéseit figyelik országszerte. Az általuk közzé tett valótlan információk váratlan negatív hatást válthatnak ki a közvéleményben, félrevezetőek és veszélyeztethetik a társadalmi rendet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sajátvéleményem #4
    Bár csak Kína akarná korlátozni a netet...

    http://www.youtube.com/watch?v=_nW6i75WRug

  • Amergin #3
    Az állami vagyon lopkodása nálunk meg nemzeti sport, sőt a politkai "elit" vagyis a politikusbűnöző réteg eleve úgy alkotta meg a törvényeket, hogy legyen kiskapu a haveri körnek meg a csókos tűzhöz közelieknek. A módszerváltás óta más se ment csak ez.
    Az olajszőkítésért ült bárki börtönben? Nem. A nyomozók, akik meg ezt fírtatták sorban mind "öngyilkosok lettek"...
    Ha valakit érdekel utánanézhet, ki is volt akkoriban (1991-96) a rendőrség Országos Főkapitánya. Na erről ennyit.
    Úgy hogy milyen jó, hogy ilyen csúnya dolgok csak Kínában történnek, nálunk nem
    "A kínai hatóságoknak nem tetszik az internet szabadsága" -ja, meg az amerikai hatóságoknak sem, meg a "fejlett nyugat" ún. "demokráciái" hatóságainak sem, meg úgy általában bármilyen ország "hatóságainak" sem tetszik, hiszen a politikusbűnöző réteg "felügyeli" a "független" hatóságokat mindenütt...
    Kínában a vezetők különösen nagy értékre elkövetett sikkasztást halállan honorálják. Ki-ki eldöntheti, hogy ők csinálják-e igazságosabban, vagy mi.
  • nlght #2
    és ez most hogy rákba kerül ide te nyomi? (nem mintha védeni akarnám orbánt és a pereputtyát, de utálom az indoklás nélküli linkelést bulvárblogokra)
  • Real Ebola #1
    http://444.hu/2013/07/15/orban_lanyok_youtube/