MTI

130 milliárd dollárért vonul ki az USA-ból a Vodafone

Kivásárolta az amerikai Verizon távközlési cég a brit Vodafone 45 százalékos részesedését a két vállalat 2000-ben létrehozott, Verizon Wireless nevű közös amerikai vállalkozásából.

A 130 milliárd dollár (30 ezer milliárd forint) értékű tranzakció az egyetemes globális gazdaságtörténet egyik legnagyobb ilyen jellegű vállalati ügylete. A megállapodást hosszú egyeztetési folyamat után hétfő este jelentette be a Vodafone a Londoni Értéktőzsdén. Az ügylet várhatóan a jövő hónapban zárul. A brit távközlési szolgáltató csoport tájékoztatása szerint a Verizone Wireless 58,9 milliárd dollárt készpénzben, 60,15 milliárd dollárt Verizon-részvényben fizet. Mindezt további 11 milliárd dollár átutalása egészíti ki a járulékos tranzakciók ellenértékeként.

A Vodafone azt tervezi, hogy a bevételből 60 milliárd fontnyit - 93 milliárd dollárnyit - közvetlenül visszajuttat részvényeseinek. A cég papírjai hétfőn - amikor a piaci szereplők az ügyletet már kész tényként kezelték - 3,37 százalékkal, 2,132 fontra drágultak a londoni tőzsdén. Mivel a Vodafone az egyik legnépesebb tulajdonosi struktúrájú brit tőzsdei cég, az ügylettel járó készpénz- és részvényeső elemzői vélemények szerint hatalmas pótlólagos mennyiségi enyhítési injekciónak felel meg - gyakorlatilag kiegészítve a Bank of England hivatalos mennyiségi enyhítési programját -, és így hozzájárulhat a brit gazdaság egészének élénküléséhez.

Becslések szerint a tranzakcióból származó bevételből 24 milliárd font (37 milliárd dollár, 8400 milliárd forint) jut közvetlenül a Vodafone brit részvényeseinek. A Bank of England - a brit jegybank - a 2009 márciusa óta eddig végrehajtott 375 milliárd fontos (130 ezer milliárd forintos) gazdaságösztönző célú pénzinjekcióval az éves brit hazai össztermék 20 százalékánál nagyobb értékű új likviditást juttatott a reálgazdaságba. A Financial Times bennfentes forrásai szerint a Verizon által megbízott befektetési bankok - köztük a JP Morgan, a Morgan Stanley, a Bank of America-Merrill Lynch és a Barclays - 60 milliárd dollárt valamivel meghaladó hitelcsomagot állítanak össze a tranzakció finanszírozásához.

A Vodafone, amely az ügylet nyomán kivonul az amerikai mobilszolgáltatási piacról, elsősorban nagysebességű - 4G - mobilinternet-hálózatát kívánja fejleszteni a nála maradó bevételi hányadból. A cég hétfői bejelentése szerint a terv az, hogy 2017-re a vállalat öt legnagyobb európai piacán csaknem teljes legyen a 4G-lefedettség.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!