Berta Sándor

Mobil­szolgáltatók a zavaró drónok ellen

A mobilcégek biztonságosabbá tennék a légteret, amely a robotrepülőgépek miatt zsúfoltabb lett.

A Vodafone bejelentette a világ első dolgok internetéhez kapcsolódó drónfelismerő rendszerének tesztjét. A Long Term Evolution (LTE) technológia lehetővé teszi a pilóta nélküli légi járművek integrálását a dolgok internetébe és így megvédhetők a repülőgépek a balesetektől. A mobilhálózaton keresztül a drónok időben felismerhetővé válnak és távol tarthatók a repülési zónáktól, például a repülőterektől. Mindez egyre fontosabb, mert a robotrepülőgépek elterjedése új biztonsági intézkedéseket követel meg.

A pilóta nélküli légi járművek túlzottan kis méretűek ahhoz, hogy azokat felismerjék a radarok. Ezáltal veszélyessé válnak mind a pilóták, mind az utasok számára - különösen a légikikötők közvetlen közelében. A drónokat bűncselekményekhez is használják – például drogcsempészethez, vagy csempészáruk börtönökbe juttatásához. Ezen felül a biztonsági és hírszerzési hatóságokat egyre inkább aggasztja, hogy a terroristák kisméretű, ugyanakkor halálos robbanószerkezetek szállítására átalakított drónokat is bevethetnek a GPS segítségével bemért célpontok ellen.


Az „Egységes európai égbolt” légiforgalmi szolgáltatási kutatási projekt (Single European Sky Air Traffic Management Research - SESAR) elemzése szerint 2050-re az Európai Unió sűrűn lakott területei felett a drónok több mint 250 millió repülési órát teljesíthetnek majd évente, ami a hagyományos, repülőszemélyzettel rendelkező légi járművek összesített éves repülési idejének a hétszerese. Az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség (EASA) jelenleg új előírásokat dolgoz ki a drónok működésének szabályozására és a légi közlekedés biztonságosabbá tételére. A világ első dolgok internetéhez kapcsolódó robotrepülőgép-felismerő rendszere támogatja az EASA törekvéseit és a Vodafone együtt dolgozik a szervezettel.

Az LTE technológia jelenti az alapját a mobilszolgáltató új rádiópozíciós rendszerének (RPS). Az egyes pilóta nélküli légi járműveket LTE-modulokkal szerelik fel, ezáltal képessé válnak a mobilállomásokkal való adatcserére. A légtér-felügyelet így minden LTE-modullal felszerelt drónt valós időben érzékelni tud majd. Kijelölhetők a biztonsági zónák és ha ezekhez közelít egy robotrepülőgép, akkor vagy automatikusan a földre kényszerítik vagy visszaküldik az üzemeltetőjéhez. A hatóságok vészhelyzetekben átvehetik a távolból az irányítást e járművek felett, módosíthatják azok útvonalait, hogy elkerüljék a veszélyes helyzeteket a légi közlekedésben.

Az LTE-hálózatok bevált biztonsági rendszerekkel dolgoznak, amelyek részét képezik az LTE-modulok és a bázisállomások közötti kapcsolatot védő erős titkosítás is. Az új rendszert felszerelik a Vodafone által kifejlesztett mesterséges intelligencia algoritmusokkal, hogy azok képesek legyenek akár több drónt is irányítani.

A tavaly év végén megtartott tesztben a Vodafone felhasználta az LTE-hálózatát egy 1,3 méter fesztávolságú X2 típusú robotrepülőgép irányítására. A jármű 32 kilométert tett meg a Sevilla melletti Isla Mayor környékén. A drón valós időben továbbította az adatait, köztük a sebességét, az RPS-pozícióját, és a GPS-koordinátáit. Amennyiben az illetékes hatóságokkal sikerül megállapodni, akkor az idén további technológiai tesztekre kerül sor Spanyolországban és Németországban, s 2019-től bevezethetik az új rendszert.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!