Berta Sándor

Mount 10, a svájci Fort Knox

Az alpesi ország hegyei között található bunkerekben nem aranyat őriznek, hanem talán még annál is többet érő bájtokat és biteket. A nem mindennapi létesítményt sokan csak a svájci Fort Knoxként emlegetik.

Flo Schweri, a bunkerek üzemeltetőjének számító Mount 10 cég ügyvezetője mindent elkövet azért, hogy a digitális korszak legfontosabb adatait minél tovább megőrizzék az utókor számára. A szolgáltatással számos vállalat él, vannak köztük IT-cégek, hitelintézetek, bankok. A vállalat 70 telephelyén található szervereken 20 terabyte információ tárolható el darabonként, de a legfontosabb adatokat a Mount 10 bunkereiben található számítógépeken őrzik. A konfigurációkról naponta lementik a fájlokat, de nem adathordozókra, hanem az internetre.


A két bunkert egykor a svájci hadsereg építette és úgy tervezték őket, hogy akár egy atomtámadást is sértetlenül vészeljenek át. A Mount 10 cég tulajdonosának számító Siag 1996-ban óta üzemelteti a Bern környékbeli hegyekben található különleges telephelyét. A belső járatok több kilométer hosszan kanyarognak a Föld alatt. A svájci hadsereg azért mondott le a létesítményről, mert a harci repülőgépek nem tudtak elég közel leszállni hozzá és így megpróbálták másképp hasznosítani azokat. Egyéb véderőműveket megnyitottak a látogatók előtt, melyek turisztikai célokat szolgálnak, míg vannak, amelyeket tesztelési vagy nukleáris anyagok tárolása céljából megtartottak. A Mount 10 azonban minden társától különbözik, hiszen itt őrzik a legfontosabb svájci adatokat.

Klikk ide!

A fegyverek és más felszerelések helyét a szerverek foglalták el. A szellőző és klímaberendezések ugyanakkor megmaradtak és a létesítménynek saját áramfejlesztő készülékei vannak, így áramszünet esetén is működni tud. A legnagyobb védelmet természetesen a védmű kialakítása jelenti, hiszen a megrendelőknek nem kell tartaniuk attól, hogy egy árvíz, esetleg egy földrengés vagy egy elektromágneses impulzus tönkreteszi a telephelyén lévő számítógépeken tárolt adatokat. A létesítményt napi 24 órában őrzik, a biztonsági személyzet 8 órás műszakokban váltja egymást. Schweri elmondta, hogy a különböző alkalmazottak csak a számukra meghatározott körletekbe léphetnek be és minden folyamatot ellenőriznek.

A nagyobb cégek akár teljes emeleteket is kibérelhetnek a Mount 10-ben és ott a saját szervereiket üzemeltethetik. "A bunker fizikai védettsége, valamint Svájc politikai stabilitása vonzóvá tesz minket a külföldi cégek számára" - közölte Christoph Oschwald, a Siag ügyvezetője.


Külső adattárolók, például mágnesszalagok egyáltalán nincsenek a két bunkerben, így az adatok legfeljebb online szerezhetők meg. De a bűnözőknek ezzel sem érdemes próbálkozniuk, ugyanis minden fájlt jelszó és titkosítás véd, nem véletlen, hogy a Mount 10 kiérdemelte Európa legbiztonságosabb adatközpontja címet. Minden adatlekérést egy központi szobából ellenőriznek, a zsilipeket és a folyósokat, valamint a különböző járatokat pedig állandóan videokamerákkal figyelik. S utolsó védelmi vonalnak ott vannak még az állandóan járőröző fegyveresek.

A két bunker egymástól tíz kilométerre található, külön optikai kábelhálózat köti össze őket és ezen zajlik az internet felé irányuló adatforgalom is. A különböző technikai védelmi eszközöknél, a több méter vastag falaknál és az őröknél is többet ér azonban a világszerte híres svájci diszkréció. Amely cég ide helyezi a szervereit, az biztos lehet abban, hogy az itt tárolt adatai teljes biztonságban vannak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Thaison #11
    Azért ez elég kemény hogy ilyenek is vannak. Akkor el tudom képzelni hogy Svájcban még milyen bunkerek vannak és miket őrizhetnek ott. Annyira jó ezekbe belegondolni és spekulálni...mondjuk azzal egyetértek hogy ide felesleges a fegyveres őr, mert már bejutni is lehetetlen....
  • Tetsuo #10
    Vagyis tulzas a fegyveres or...
  • karesz6 #9
    Azt írják hogy megőrzik az utókor számára nem azt hogy megőrzik az illetéktelen hozzáférések elől. Így viszont igen hatékony. Így csak akkor veszhetnek el az adatok ha két mentési időszak között megsemmisül az összes bunker és az internet.:) Akkor meg már nem nagyon lesz kinek őrizgetni az adatokat. Ezek szerintem múzeum jellegű gyűjtemények valóban mindenféle énekesek színászek és esetleg nem szupertitkos banki/céges/állami iratok adatbázisok ahol nagyobb kár ha elveszik mint ha meglátják.
  • zombi #8
    Háát, ha nem lenne őrség, 2 more egy fél nap alatt kipakolná a vasat meg a rezet adatostul, mindenestül :)
  • Tetsuo #7
    Valoszinuleg csupan marketing celjabol, ugyanis interneten keresztul mar eleve sebezhetoek. Ha igazan oriznek az adatokat nem lenne kozvetlen kapcsolat az internethez...kb olyan, mint Vatikanban a svajci garda. Diszites.
  • Hegi90 #6
    aztakurva... /facepalm
  • lapaleves #5
    gondolom pár darab pár centis acélajtó meg némi kő akadályozza meg, nem a csókák.

    ezek inkább a "neharagudj lefagyott az exchange, nyomnál a 12-es számű gépen egy hard resetet?" emberek.
  • kecskeszeme #4
    Nem tunik a legbiztonsagosabb megoldasnak azt a rengeteg ivovizet kozvetlenul a generatorok/transzformatorok/akkuk melle rakni...
  • T0nk #3
    Lehet, hogy az őrök akadályozzák meg, hogy másképp is lehessen?
  • Tetsuo #2
    A fegyveres orok tok feleslegesek, ha csak interneten keresztul lehet hozzaferni..