Berta Sándor

A zöld szerverközpontok jelenthetik a jövőt

A szerverközpontok áramfogyasztása az elmúlt évtizedben több mint a kétszeresére nőtt és a következő években tovább nőhet. Éppen ezért lenne fontos, hogy világszerte elterjedjenek a zöld számítógép-centrumok.

Szakemberek szerint az IT-létesítmények üzemeltetői már napjainkban is megtakaríthatják az áramfogyasztás körülbelül felét, ha odafigyelnek az energiahatékonyságra. Ehhez azonban az kell, hogy folyamatosan mérjék a szerverek, a klíma- és más berendezések áramfogyasztását. Az Öko Intézet munkatársai kifejlesztettek egy módszert, amelynek segítségével a szerverközpontok működtetői megtudhatják, hogy mely adatokra kell különösen figyelniük és milyen energiatakarékossági lehetőségeket kell megvizsgálniuk. A követelményeknek megfelelő létesítmények egy új környezetvédelmi jelölést kaphatnak.

"A szerverközpontok üzemeltetőinek nagy része nem tudja megmondani, hogy mennyit fogyaszt a létesítménye és a berendezései. Mi azonban tudjuk, hogy csak az energiafogyasztás folyamatos ellenőrzésével lehet felderíteni a nagy megtakarítási lehetőségeket. Arra szeretnénk ösztönözni a számítógép-központok működtetőit, hogy használjanak fogyasztás-ellenőrző rendszert. Ennek a segítségével felderíthetik a kevésbé hatékony berendezéseket és optimalizálási intézkedéseket vezethetnek be" - jelentette ki Siddharth Prakash IT-szakértő.

A "A kék angyal" környezetvédelmi jelölés elnyeréséhez egy szerverközpontnak egy éven keresztül kell mérnie az energiahatékonysági indexét, emellett meg kell vizsgálnia azt is, hogy a berendezései milyen állapotban vannak. Ezután üzembe kell helyeznie egy energiamenedzsment rendszert, ki kell jelölnie, hogy mely területeken akar megtakarításokat elérni, további gyakorlati stratégiát is ki kell dolgoznia. A kitüntetett cégek a jövőben kizárólag alacsony fogyasztású szervereket és hálózati berendezéseket szerezhetnek be és az árammennyiséget lehetőleg megújuló energiaforrásokból kell előállítaniuk/megvásárolniuk. Ezenkívül fontos, hogy a szervertermekben folyamatosan megfelelő legyen a hőmérséklet és a klímaberendezések is hatékonyan dolgozzanak.

"Az üzemeltetőknek egy éves jelentésben kell bemutatniuk, hogy mi mindent csináltak azért, hogy energiát takarítsanak meg. Mindez hozzájárul ahhoz is, hogy hosszabb időn keresztül is precízen dokumentálják a valódi energiafogyasztásukat, felderítsék a kevésbé hatékony rendszereket, csökkentsék az áramfogyasztásukat és ezáltal egy valódi zöld szerverközponttá váljanak" - tette hozzá Prakash.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • chuky123 #1
    Birom ezeket "zöld fogyasztókat". Sosem a "fogyasztót" kell szidni hanem áramtermelőket