Berta Sándor

Jön a miniatűr műholdak korszaka

A jövőben a kamerákkal felszerelt miniatűr műholdaknak köszönhetően könnyebben nyomon követhetők lesznek a globális változások. Ezek az eszközök lehetővé teszik majd a rendszeres, relatíve olcsó adatgyűjtést.

Ugyan már most is vannak olyan műholdak, amelyek fotókat készítenek a Földről vagy annak egyes területeiről, ezek azonban nagy méretűek és rendkívül drágák. Több millió dollárba kerül egy ilyen berendezés megépítése és a világűrbe való eljuttatása. A The New York Times cikke szerint azonban az úgynevezett mikroműholdak miatt új korszak köszönthet be és ugyanaz a fejlődési folyamat mehet végbe, mint a számítógépek és az okostelefonok esetében: egyre kisebb és olcsóbb megoldások jelenhetnek meg.


A miniatűr műholdak fotóin ugyan az autók rendszámtáblái vagy az emberek arcvonásai nem lennének láthatók, de az már kivehető lenne, hogy például a nap melyik időszakában és milyen rendszerességgel milyen járművek parkolnak egy bizonyos ház előtt. A miniatűr műholdak nagy segítséget jelenthetnek például a biztosítótársaságok számára, akik egy természeti katasztrófa után feltérképezhetik az érintett területeket, illetve összehasonlíthatják a felvételeket a korábbi fényképekkel, megállapítandó a pusztítás mértékét. A várostervezők, a hajózási társaságok vagy az agrárcégek ugyanígy profitálhatnak a dologból, de a befektetőknek is komoly hasznot hoz, ha pontosan tudják, hogy mennyi olajtanker van egy kikötőben vagy hogy hányan parkolnak a Wal-Mart áruházaknál.

A kapcsolódó projektek rendkívül komoly támogatásokat kaptak. Ezek közé tartozik a Skybox Imaging vagy a Planet Labs, melyek ugyanakkor egyelőre nem akarták nyilvánosságra hozni, hogy mennyibe kerül egy miniatűr műhold űrbe juttatása. A Skybox Imaging a képek mellett nagy felbontású videókat is akar készíteni és az ügyfelek közvetlenül az eszközökhöz kapcsolódva tekinthetnék meg a felvételeket.


Sokan attól tartanak, hogy az új rendszerek újabb lépést jelentenek a globális megfigyelés megvalósítása felé, de mások, például Mitchell Stephens, a New York-i Egyetem professzora úgy véli, hogy ez az első lépés egy nyitott világ felé. A miniatűr műholdak vonatkozásában mindenképpen fontos megemlíteni, hogy tavaly februárban indult útnak az első magyar műhold, a MASAT-1, amelynek a fejlesztése 2006-ban merült fel és 2007 óta dolgoztak rajta a BME kutatói és diákjai.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • fonak #8
    Ja, csak egy gondolat volt, hogy talán tudnak kezdeni valamit egy mikroműhold-konstellációval, de én se értek az optikához, a szintetikus apertúra meg inkább radaroknál használt technika. Bár úgy tudom elvileg nincs akadálya, hogy a látható fény tartományban is használják, a csillagászatban talán van is rá példa.
  • Molnibalage #7
    Nem értek az optikához, de ha ilyen egyszerű lenne, akkor nem szenvednének a hatalmas optikával, mert egy mikroműhold néhány tízezer dollárból összerakható és százas nagyságrendben vihetne fel egy rakéta, ami szétszórja őket és ha néhány nem megy, hát istenem. Ehelyett dollármilliárdos Kh-11/12 holdakkal szórakoznak még mindig, amik Hubble méretűek. A másik bibi meg az űrszemét kérdése lenne. Igen hamar tele lenne a LEO pélya olyan méretű bojektumokkal, hogy azzal való ütközés katasztofális lenne.
  • fonak #6
    Gondolok itt az "apertúra szintézis" technikára stb.
  • fonak #5
    És ha jó sok mikroműhold képadatait összeolvasszák szoftveresen? Ki tudja, lehet hogy kihoznak belőle olyan minőséget is, mint egy pár évtizeddel ezelőtti kémműhold tudott. Persze lehet hülyeséget beszélek...
  • Molnibalage #4
    Egy mikroműholdba nem tudsz olyan elektornikát, optikát és hűtést sem tenni, ami komoly fotofelderítésre alkalmassá tenné. Nézd meg, hogy mekkora a Hubble. Na, annak a "kasznija" az egy KH-11-es műholdé...
  • Zulu12 #3
    Jöhet az "Isatellite" az Apple-től :D
  • duke #2
    "az úgynevezett mikroműholdak miatt új korszak köszönthet be és ugyanaz a fejlődési folyamat mehet végbe, mint a számítógépek és az okostelefonok esetében: "

    Na akkor hamarosan mindenkinek lesz sajat muholdja, es 7 milliard muhold fog keringeni sugarozni a foldkorul. Az Apple negyedevente uj Isatellite-ket jelent be, es beperel mindekit, aki hasonlo alaku muholdat gyar.
  • halgatyó #1
    "...a nap melyik időszakában és milyen rendszerességgel milyen járművek parkolnak egy bizonyos ház előtt" Hát ez aztán baromira fontos... de kinek is?
    Majd a fizetőparkolási disznómocsokmaffia kap újabb eszközt a mancsába? Meg a többi autóellenes rohadék.
    Így is épp elég megfigyelést végeznek, és a hurok évről évre szorul körülöttünk.

    A sok kicsi műhold előnye az egy naggyal szemben az, hogy nehezebb őket lelőni. Meg az, hogy a megfigyelés folyamatossága egy-egy adott pont fölött (minél több pont fölött egyidejűleg) így jobban megoldható. Vagyis az egésznek legalább annyira háborús céljai lehetnek, mint "békés" (idézőjelben)