Berta Sándor

Műholdak biztosíthatják a szélessávú eléréseket

Az Avanti Communications a következő években több korszerű műholdat is Föld körüli pályára fog állítani. A berendezések egyetlen célja a szélessávú hozzáférések számának növelése.

Napjainkban Európában az egyik legnagyobb távközlési problémát a városok és a vidéki régiók között kialakult digitális fehér foltok jelentik. Az Európai Unióban becslések szerint 10-30 millió háztartásból hiányzik a nagy sávszélességű internetkapcsolat. A több tucat új kommunikációs műhold felbocsátása segíthet a meglévő digitális fehér foltok felszámolásában.

A tervek szerint az idei esztendő második felében bocsájtják fel a HylasOne-t, amely a Ku- és Ka-sávú transzpondereinek köszönhetően Nagy-Britanniában 350 000 felhasználónak biztosít nagy sávszélességű internethozzáféréseket. A maximális letöltési sebesség 2 Mbps lehet. A HylasOne-t később két nagyobb teljesítményű társa követné. A teljes rendszer végül 2,5 millió háztartást láthatna el szélessávú internetelérésekkel. "A célunk az, hogy a költségeket és az adatátviteli sebességeket tekintve az ADSL-lel összehasonlítható technológiát egyre nagyobb területeken tegyük elérhetővé" - mondta David Williams, az Avanti Communications vezérigazgatója.

"Mi azért fejlesztettük ki a Tooway-rendszert, hogy bereteszeljük ezeket a réseket és hogy az emberek számára hatékony vezeték nélküli szélessávú internethozzáféréseket biztosítsunk" - nyilatkozta Holger Crump, az Eutelsat Tooway-ügyekért felelős szóvivője. A Tooway egyszerre kínál az előfizetőknek nagy sávszélességű internetelérést, VoIP-szolgáltatásokat, valamint digitális televíziós és rádiócsomagokat. A hálózat már Nagy-Britanniában elérhető. A maximális letöltési sebesség 3,6 Mbps, míg a feltöltési sebesség legfeljebb 384 Kbps.

Az Eutelsat a közeljövőben akarja pályára állítani az KA-SAT műholdját, amelynek teljesítménye megegyezik 40 hagyományos műholdéval. A kizárólag Ka-sávot használó KA-SAT kétmillió embert láthat majd el legfeljebb 10 Mbps-os letöltési sebességű kapcsolatokkal. Nagy-Britanniában a kormány úgy döntött, hogy 2012-re minden brit háztartásban legalább 2 Mbps-os letöltési sebességű internethozzáférésnek kell lennie. E cél elérésében pedig komolyan számolnak a műholdas internet-szolgáltatásokkal.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • atys2 #3
  És milyenek az elérési idők? Erre nagyon kíváncsi lennék.
  Mert azért ez sem mind1. Vagy tévednék?
 • Garrett27 #2
  Hacsak nem oldják meg a vissza-szórást is, ami ismereteim szerint drága mulatság lenne, akkor nem marad más, csak az egyszerű dial-up a feltöltésre (mint ahogy ez már rég így működik a szatelites internetnél)
 • roliika #1
  Hogy felfelé is tölthessek a holdra, milyen tükör és milyen fej..meg egyáltalán mi kell?