Felföldi Beáta

Műholdakat javít Justin, a humanoid robot

Justin ugyan egy ember formájú robot, de nem kávét főz, hanem a Föld körül keringő műholdakat fogja kijavítani. Szabadon fog mozogni az űrben és önállóan hajtja majd végre feladatait.

Justint, az ember formájú robotot Németországban, Wesslingben, a German Aerospace Center (DLR) fejlesztette ki. A robot ugyan nem tud kávét főzni, de a Föld körül keringő műholdak javítására be lehet programozni. A szerkezetet többféleképpen össze lehet rakni, például kerekekkel is fel lehet szerelni. Az űrbe tervezett példánynak lesz feje, törzse, karjai, de nem rendelkezik majd lábakkal vagy kerekekkel, mivel egy űrhajó vagy egy műhold külsején kell dolgoznia és ilyen "kiegészítőkre" nem lesz szüksége. Tervezői szerint ideális esetben a robot önállóan hajtja majd végre a feladatait. Egy alkatrész cseréjéhez például elég lesz egy gombnyomás, a többit a robot magától megoldja.


De ezek a hosszú távú tervek, jelenleg még a központból, távoli vezérléssel irányítják a robotot a kezelő fején és a karjain elhelyezett érzékelőkön keresztül. Így a Földről irányítva tudni lehet, mit lát és milyen erők befolyásolják a robotot. Justint két kamerával látták el, amik segítségével a térlátás is lehetővé válik a kezelő számára. Így a robot irányítója fel tudja mérni a távolságokat, miközben a robotot és annak karjait mozgatja. A karokon és az ujjakon érzékelő szenzorokat helyeztek el, így azt is tudják, hogy egy csavart mennyire szorított meg.


A fejlesztők szerint a szerkezet egészen széles működési lehetőségekkel rendelkezik majd az eddig megalkotott robotokhoz, például a NASA és a GM robonautjához képest. Ennek oka, hogy szabadon fog mozogni az űrben, azaz saját maga csatlakozhat más műholdakhoz, kijavítva azokat vagy kicserélve az alkatrészeket. A tolórakétákkal felszerelt Justin még arra is képes, hogy a régi, elhasznált alkatrészeket "kilökje" a röppályáról a Föld atmoszférája felé, ahol azok elégnek, így emberéletek veszélyeztetése nélkül távolíthatja el a szemetet az űrből.

Ezek a tulajdonságok rendkívül hasznosak lehetnek a jövőben, hiszen bármikor hozzá lehet látni biztonságos távolságból a műholdak és egyéb rendszerek karbantartásához, így azok élettartamát nagyban megnövelhetik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • polarka #8
    Az interjú alany német, de enyhe az akcentusa. Mind2 tixtán beszél.
  • roliika #7
    Egész érdekes kialakítású porszívó.
  • Sir Quno Jedi #6
  • whisper #5
    Nekem eskü tetszett! akarom akarom! 8))

    27 vagyok ,de ezért vissza mennék az időbe és rángatnám anyu szoknyáját a tesco játék osztályán ,hogy akarom akarom
  • roliika #4
    Most a riporter nem angol, vagy a másik fószer? Olyan furcsa a kiejtésük.
    Ha a videót megnézitek, picit esetlen a robot. Mintha azért bármilyen mozgásra nem lenne képes, amit az ember azért tud.
  • hangulati #3
    ket ilyennel lehetne urteniszezni. vagy mit tudom en.
  • Sir Quno Jedi #2
    Semmi ilyesmit nem tud, azok csak tervek. EZ egy egyszerű távvezérelt szerelőrobot, semmi extra, két manipulátor, két kamera, meg pár érzékelő.
  • Amergin #1
    Ejha! Ezt nevezem
    Már ha tényleg önállóan képes szerelni, azaz képes önálló döntéseket meghozni és azokat lefordítani koordinált mozgássá.
    Ha így haladunk, még a Mars utazásra is elmegy helyettünk