Berta Sándor

Műholdas internetet tesztelnek Baden-Württembergben

Öt körzetben összesen 150 család bevonásával indít műholdas internetprogramot a tartomány mezőgazdasági minisztériuma. A vidéki régiók lefedésének nagy sávszélességű megoldása lehet.

Régóta ismert a műholdas technológia legnagyobb hátránya, hogy a többi megoldáshoz (DSL, WLAN stb.) képest viszonylag drága és túl nagy a jelátvitelnél a késleltetési idő. Utóbbi különösen a valós idejű videokonferenciáknál lehet zavaró. "A műholdas technológia fontos eleme a vidéki régiók szélessávú hálózatba kötésének. Hozzájárulhat ahhoz, hogy minden lakos a lakóhelyétől függetlenül csatlakozhasson az adatsztrádához. Mivel egyre inkább előtérbe kerül a mostani szélessávú megbeszéléseken, így ki kell derítenünk hol használható eredményesen" - mondta Friedlinde Gurr-Hirsch, a baden-württembergi mezőgazdasági, élelmezésügyi és fogyasztóvédelmi minisztérium államtitkára.

A tartományi kommunikációs hivatal (LFK) által koordinált programban az Eutelsat és a SES ASTRA cégek mellett hat település (Niederstotzingen-Lontal, Dachsberg, Ibach, Eschbronn, Häg-Ehrsberg és Forbach) vesz részt. "A projekt célja, hogy világossá tegye: lehet-e és ha igen, milyen mértékben a műholdakat használni a nagy sávszélességű internetkapcsolatok megvalósítására" - közölte Thomas Langheinrich, az LFK elnöke. A program során az Európai Unió ajánlásait veszik figyelembe, és összesen több mint 150 családot vontak be. A tesztek során a háztartások 3,6 Mbit/s-os internethozzáféréseket kapnak.

A SES Astra által tesztelt Astra2Connect és az Eutelsat Tooway rendszerének segítségével az internet mellett a háztartások 90 százalékában telefon- és televíziós szolgáltatások is elérhetővé válnak. "Jövőre az új KA-SAT műholdunknak köszönhetően egész Németországban akár 10 Mbit/s-os adatátviteli sebességeket is biztosíthatunk" - nyilatkozta Volker Steiner, az Eutelsat ügyvezető igazgatója. A szakemberek szerint a műholdas technikák használatával elméletileg akár az 50 Mbit/s-os adatátviteli sebesség elérése is lehetséges.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!