Berta Sándor

A műkincs-kereskedelemben is megjelent az Amazon

A felhasználók immár műalkotásokat, köztük világszerte ismert festményeket is megvásárolhatnak a kereskedelmi platformon. Galériák és kereskedők egyaránt eladásra kínálhatják a műveiket.

Újabb területen jelent meg az Amazon, az amerikai konszern a műkincs-kereskedelemben is igyekszik megvetni a lábát. A www.amazon.com/art címen elérhető platformon galériák és kereskedők jelentethetik meg és kínálhatják eladásra az általuk forgalmazott festményeket, rajzokat, fényképeket.

A vásárlók eredeti és korlátozott példányban megjelent műalkotásokhoz férhetnek hozzá. Az Amazon Art kínálatában már most több mint 4500 művész több mint 40 000 remekműve található meg, az áruk pedig 10 dollár és több millió dollár között van. A világszerte ismert alkotások között van például Claude Monet "Fragments de Nymphéas" című olajfestménye, amelynek ára 2,5 millió dollár, de megtalálható Andy Warhol 1,45 millió dollárért kínált egyik munkája is, illetve Norman Rockwell amerikai festő 1941-es festménye, a 4,85 millió dollárért (egymilliárd forintért) árult Willie Gillis: Package from Home. Ez a jelenlegi gyűjtemény legdrágább darabja. Emellett Damien Hirst, Marc Chagall és Salvador Dali művei is láthatók, illetve megvásárolhatók.


A platform saját adati alapján több mint 150 egyesült államokbeli, kanadai, brit és holland galériával és műkincskereskedővel van kapcsolatban. Ezek között van a Paddle8 (New York), a Holden Luntz (Palm Beach), a The McLoughlin Gallery és a Modernbook (San Fransisco), s a Catherine Person Gallery (Seattle). Az Amazon szerint "kitűnő minőségű" képet és "részletes adatokat" nyújtanak a katalógusban szereplő munkákról és művészekről. Jelenleg 503 alkotás vásárolható meg 99 dollár alatti áron és 2500 munkáért kérnek tízezer dollárnál többet, de a legtöbb műhöz tízezer dollár alatt lehet hozzájutni.

Az Amazon 19 évvel ezelőtt indult online könyváruházként, manapság azonban már rengeteg egyéb áruval is kereskedik. 1999-ben a Sotheby's aukcióscéggel társulva belekóstolt az online művészeti piacba, de a közösen működtetett internetes üzlet kérészéletűnek bizonyult.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #1
    Ma már végulis nem érdemes semmivel sem kereskedni. Az egyenplatformok meg Hong Kong kinyír minden lehetoséget.
    A mukereskedelemben az volt a szép, hogy vadászni kellett a terméket és komoly személyes kapcsolatokat kellett kiépíteni. (Sok egyéb kereskedelemben is.) Ma a kattintásokról meg a minimális arbitrázs halászatáról (talán robotokkal) szól az egész.
    Ma az a nyero, aki jobb robotot ír és a végletekig optimalizálja a raktározást, csomagkuldést, olcsó bérmunkásokkal.