Berta Sándor

Nem fogynak a hibrid készülékek

A tábla-notebook hibridek és az érintőképernyős laptopok eladási adatai egyaránt elmaradnak a várakozásoktól. Nagyon komoly árcsökkentésre lenne szükség, hogy a kategóriákba sorolt eszközök kelendőek legyenek.

A DigiTimes tajvani IT-portál a gyártóknál lévő forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy a probléma több dologra vezethető vissza. A hibrid készülékek esetében elsősorban a magas ár gátolja az elterjedést. A Windows 8 bevezetése óta gyakorlatilag az összes nagyobb gyártó piacra dobott legalább egy vagy két modellt, s folyamatosan nő a fejlesztés alatt álló termékek száma is. Azonban egy 15,6 collos tábla-notebook hibrid beszerzési költségei meghaladják az ezer dollárt, ezért ezek az eszközök inkább a prémium kategóriában vannak jelen.

További problémát jelent, hogy a felhasználók - a szokásaik alapján - pontosan tudják, hogy egy notebookra vagy tábla PC-re van-e szükségük, emiatt nem hajlandók arra, hogy nagyobb összeget fizessenek néhány plusz funkcióért, amiket elvileg soha nem is fognak használni. A táblagépet keresők pedig nem akarnak egy jóval nagyobb méretű és nehezebb terméket megvenni.


Az érintőképernyős laptopok elterjedését egy teljesen más probléma hátráltatja. A kereskedők éppen kiárusítják a raktárkészleteket és most a korábbi, Ivy Bridge CPU-s modelleket akár több mint 30 százalékkal olcsóbban adják el, mint az érintőképernyős készülékeket. Néhány áruházlánc - a raktárkészletek sikeres kiárusítása érdekében - még azt is megtette, hogy elhalasztotta a Haswell processzoros érintőképernyős laptopok reklámkampányát. Ennek ellenére a második negyedévre az érintőképernyős eszközök aránya 15-20 százalékra nőtt, míg az első negyedévben ez az arány még csupán 10 százalék volt. A magas bevezető ár mellett az is komoly szempont, hogy sok felhasználó még nem igazán ismeri az érintésvezérlést és csak kevés kompatibilis alkalmazás érhető el laptopokra.

Az Intel épp a napokban jelezte, hogy olcsóbb hibrid (tábla-ultrabook) készülékeket akar. Zane Bell, az Intel alelnöke abból indult ki, hogy a csökkenő alkatrészárak miatt jövőre realizálható lesz a 399 dolláros átlagár, viszont az Intel által kitűzött 299 dolláros ár még 2014-ben is csak nehezen lesz elérhető.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mousee #9
    Alma nem hiszem hogy ilyet kiad, ipad-hoz veszel egy smartcovert, meg egy BT alma billt, és kész a hibrid. Van rá iwork, amit most gőzerővel megint fejlesztenek (felhőbe próbálkoznak vele).

    BTW én egyre kellemesebbeket csalódok a win8-ba. Most raktam fel haveromnak egy ős laptopra (acer extensa 5200), és tempóban köröket ver a leváltott XP-re. Gyorsabban butul, programok fürgébben töltenek be, kevésbé gyilkolja az akksit (kb halott akksi, xp-vel ment 20 percet, 8-assal 2 perc híján a dupláját bírta :D), neki bejön a csempés felület is. Lényeg mi lényeg, a rendszer nem rossz, csak per pill akinek van egy jól működő win7-e, és tetszik az aero kinézete, plusz sírógörcsöt kap a csempéktől, az nem fogja leváltani. És qrvára igaza is van.

    Ontopik: A hibridek rétegtermékek. A legtöbb ember nem szereti tapicskolni a laptopját, mert nem kényelmes. Sok helyen külső monitorral dolgoznak, azt tapicskolni még kényelmetlenebb lenne (tény, végre nem lennének a hivatásos kockák ilyen testileg offok, kicsit kiegyensúlyozódna a 37 kilós ropik, és a 137 kilós kevésbé ropik közötti arány :D).
    De ettől függetlenül szerintem halott a koncepció. Aránytalanul drága, ahogy írták is előttem páran, egy hibrid árából kijön egy jó gép, és egy jó tablet. Ezen felül kb ezerből egy embernek jön be, a többi nagy ívben sz.rik rá. Plusz ezek a forgatható kijelzők se a legjobb dolgok, pár év alatt megfárad az anyag, recseg, ropog, törik... gondoljatok csak a jelenlegi pár éves laptopok elfáradt zsanérjaira.

    #7 pont a SL-t emlegetni, amiről már az MS is kijelentette hogy nem foglalkozik vele többé... okkké...
  • Xellos999 #8
    Silverlight? Azt hittem az már rég kipusztult
  • Armagedown #7
    Akkor lesznek népszerűen az ilyen hibrid kütyük, ha az Apple kiad egy ilyet, az ő fanjaik úgyis mindent megvesznek akkor is ha az nem ér semmit, pl iPad, egy nyamvadt Silverlight streamet sem lehet megnézni vele
  • Ferrer #6
    Nem tudom, a Windowsban mennyire van átjárás desktop és tablet alkalmazások között, mert nem érdekel, de az biztos, hogy androidos hibridnek aztán végképp nincs értelme. Mert ha van tapipad / egér, akkor talán kényelmesebb desktop böngészővel böngészni, meg rendes Office-t használni, aztán olyan félelmetes fícsörökről nem is beszélve, mint a több ablak közti váltogatás (Win 8 ebben a tekintetben a Win 1.0-ra kacsint vissza)
  • CairoJack #5
    Egy használható tablet 50k, egy korrekt laptop 100k. Egy hibridért ennél fogva 150k-nál én többet nem adnék. No most amúgy kerülnek 3-4-500 rugóba. És még el is várnák, hogy tömegek vegyék. Erre csak azt az idézetet tudnám hozni, hogy: "Maaaargit, há' nóóóórmális????"

    Érintős laptopot meg akkora baromságnak tartom, hogy csak na. Talán van olyan speciális felhasználási terület, ahol jól jön, esetleg pár L7-es megtalálta benne az élete értelmét, de sztem rétegtermék. Én magam csak és kizárólag akkor vennék érintőképernyős laptopot, ha olcsóbb!!! lenne, mint az ugyan olyan hardverrel/tudással szerelt nem érintős laptop. Már csak azért is, mert én nagyobb átoknak tartom, mint áldásnak. Legalábbis laptopon.
    Szóval rám csak úgy tudnák rámtukmálni, ha jóval olcsóbb lenne, mint a nem érintős laptop.
  • qetuol #4
    az egyetlen dolog, ami engem visszatart, hogy mindegyiken windows vagy android van. na meg az ár... (ez csak a windowsosnál gond, az androidsok olcsók) vagy csak elkerülte a figyelmemet egy linux hibrid?
  • csimmasz #3
    Őszintén szólva nem is ertem a koncepciot.
    Laptopot tapipaddal, vagy legjobban egérrel kényelmes hasznalni.
    Miert akarna valaki összekoszolni a kijelzot kezzel meg allandoan megszakitani a hasznalatot azza,hogy fölnyulkal a kijelzőre.
    Egy kifordithato nagyon vekony laptopot eltudnek kepzelni ami vagy tabletkent, vagy pc kent hadznalhato, de sajna ezeket arany arba merik amiből kapok egy jó laptopot meg egy jo tabletet.
    Szóval az arból kellene faragni, meg ertelmes celt talalni a hibrid megoldasoknak mert szerintem a felhasználók sincsenek tisztaban azzal mire is lenne jó nekik.
  • tomcsa4 #2
    Figyelj "Windows-utáló", az androidos is bukás. Lást Asus Transformer. Egyszerűen az emberkenek nincs ilyenre igényük. Ráaásul nincs is olyan cég, ami meggyőzné őket az ellenkezőjéről.
  • Zoliz #1
    Köszönhető ezen tény is a Windows 8-nak, aminek tulajdonképpen egy darab értelmes alkalmazása nincs érintőképernyőre. Szépnek se mondható színes csempék (se árnyék se, 3D) dedósok is kinevetik. Szerintem a Microsoftot kéne okolni, nem másvalakit vagy az árat, mert a jó terméket magas áron is megveszik pl. az arabok vagy amcsik.