Berta Sándor

Már Észak-Koreában is vannak táblák

Az ázsiai ország közel sem annyira elmaradott, mint ahogy első pillantásra tűnik. Egy turistának sikerült egy tábla PC-hez jutnia, az eszközről a Network World közölt átfogó cikket.

Miután Észak-Koreában a rendelkezésre álló információk alapján nincs megfelelő üzem, ezért a táblagép alighanem valamelyik kínai gyárban készült. A termék a Samjiyon nevet viseli, 7 collos képernyővel rendelkezik, aminek a felbontása 1024 x 768 képpont. A processzor órajele 1,2 GHz, 2 megapixeles kamerával és 8, illetve 16 gigabájt flashmemóriával látták el. Az ára átszámítva kereken 200 dollár. Összehasonlításul: az elzárt diktatúrában az átlagkereset átszámítva alig 100 dollár.


Az operációs rendszer az Android 4.0.4 módosított verziója, amiből a Google összes szolgáltatását eltávolították, pedig teljesen zökkenőmentesen futtathatók lennének a hardveren. A felhasználók így csupán egy keresőhöz és egy videostreaming portálhoz férhetnek hozzá, ráadásul mindkét szolgáltatás kizárólag az országon belül működik. A telepített böngészőből összesen négy honlap érhető el, a címek megtalálhatók a kedvencek között. Mindegyik oldalt állami intézmények és hivatalok üzemeltetik. Ugyan a készülékben van WLAN-modul, de a Network World tesztjében nem volt hajlandó más konfiguráció szerint is működni.

A telepített alkalmazások mindegyike helyi fejlesztés. Van köztük nemzetközi szótár, a koreai történelmet bemutató program, egy sakkjáték, illetve számos könyv, amiből bárki megismerheti a diktátor eszméit, Észak-Korea államideológiáját. Emellett vannak zenei, matematikai és informatikai tanulást segítő alkalmazások, sőt, az Angry Birds helyi viszonyokra specializált változata is megtalálható a készüléken.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • e98ff #10
  https://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSB2zMQACWZGdd04nlgab0VPlPZOa3bwmUYGv2kghSWLFe8CcXo

  Ők megvalósíthatják az álmaikat, őket ez a veszély nem fenyegeti :)
 • Sippie #9
  "Emellett vannak zenei, matematikai és informatikai tanulást segítő alkalmazások,"

  máris jobb mint bármelyik konkurense.
 • Ferrer #8
  A fővárosban bécsi kávézó is van ---> olyan az életszínvonal Phenjanban mint Bécsben.
 • Narxis #7
  Itt az alant írogatók el se tudják képzelni, hogy mi van abban az országban. Nem attól "fejlett" mert lehet venni tabletet. Azért fura mert kb. ki se lehet használni. Az internet teljesen el van szeparálva ha jól tudom mobilinternet mintha lett volna de lekapcsolták... az ára is elég borsos és a leírás alapján nem sok dologra használható. Tehát kb. ez a tablet ott tényleg annyira hiányzik az embereknek mint lufiárusnak a nyílzápor. Vicc kategória.
 • Zoliz #6
  Ha már nincs tábla egy országban akkor nem is fejlett. Micsoda következtetés. :)
  Inkább a világ visszafejlődése a tábla, mert nagyobb mint egy jobb smartphone kijelzője es ugyanazt tudja. En is lattam kulfoldon idiotakat fenykepezni tablaval. Ki is rohogtem oket.
 • Sajátvéleményem #5
  "Már Észak-Koreában is vannak táblák"
  -Oh micsoda haladás...! Csak az ostoba hiszi azt, hogy ezzel lehet mérni a fejlettséget egy társadalomban. Mintha egy tablet nélkül nem is volna élet.
  Van egy tábla PC-m meg egy okos-telefonom, akkor már én vagyok a fejlett...

 • Gater #4
  Kíváncsi vagyok, vajon van-e rajtuk gyárilag kémprogram.
 • Vazeratti #3
  Erre már pár éve is poénnak számított a kérés: "hogy tudnám letölteni az internetet pár 30 GB-os winyóra?". Náluk ez még simán működik...
 • gothmog #2
  Úgy kell ez nekik mint egy falat kenyér...
 • gombabácsi #1
  bárki vehet kínai gyártóktól noname tabletet aztán márkát rak mögé
  pl a myaudio nevű magyar cég is ezt csinálja