Berta Sándor

Probléma a piacon lévő túl sok Android-verzió

A Google a közeljövőben kiemelten fogja kezelni az Android piaci töredezettségének kérdését. Problémát jelent, hogy a gyártók nem frissítik azonnal az operációs rendszert és ezért számos verzió van jelen a piacon.

Dave Burke, a Google Android-részlegének egyik vezetője elmondta, hogy az operációs rendszert több területre osztják fel. Ennek oka, hogy az új frissítések megjelenése esetén csak bizonyos területeket érintenének, így a készülékgyártók is az eddiginél gyorsabban elérhetővé tehetik az új programváltozatokat. A szakember kiemelte, hogy az Android fejlesztői nagyon sokat foglalkoznak ezzel a kérdéssel, mivel a nagyon eltérő környezet hátrányos a cég számára. Akad olyan eszköz, amelyikre szinte egyáltalán nem jelennek meg a frissítések, míg az általános helyzet az, hogy több hónap telik el a friss kiadás telepítéséig. Miután régebbi verziók is jelen vannak a piacon, ezért a fejlesztők kénytelenek ezeket is figyelembe venni, különben azt kockáztatják, hogy az alkalmazások egy része nem indul el az Android korábbi változatain.


Az aktuális adatok alapján a készülékek 26,1 százalékán fut Android 4.1.x, 2,3 százalékén Android 4.2.x (Jelly Bean). Az Android 4.2 tavaly október végén, vagyis közel 7 hónapja jelent meg. Az eszközök 27,5 százalékán van Android 4.0.3 és 4.0.4. (Ice Cream Sandwich), 0,1 százalékán Android 3.2 (Honeycomb), 38,4 százalékán még Android 2.3.3-2.3.7, míg 0,1 százalékán Android 2.3-2.3.2 (Gingerbead) található. Ugyanakkor a táblagépek és okostelefonok 3,7 százalékán Android 2.2 (Froyo), 1,7 százalékán Android 2.1 (Eclair), míg 0,1 százalékán Android 1.6 (Donut) működik. A frissítéseket leggyorsabban a HTC biztosítja, de az átfutási idő náluk is majdnem fél év. A második leggyorsabb a Sony (Ericsson) 7,3 hónappal, ez az idő a Samsungnál 7,8, a Motorolánál 10,2, míg az LG-nél 11,7 hónap!

Burke elismerte, hogy a legfrissebb Android-verzió még mindig akadozhat bizonyos készülékeken, mely problémát szintén ki akarnak küszöbölni. Arra is felhívta a figyelmet, hogy az újításokat a gyártók általában csak a legjobban felszerelt modelleken próbálják ki, a belépő szintű termékeken nem, így természetes, hogy később előjönnek különböző hibák. A jövőben az egyik Android-verzió éppen ezért belső optimalizálásokat tartalmaz majd. A frissítésekkel kapcsolatos problémákra néhány nappal ezelőtt már Sundar Pichai, a Google Android-részlegének új vezetője is kitért. A menedzser kiemelte a gyártók és a távközlési szolgáltatók szerepét abban, hogy a felhasználók a frissítések hiányára panaszkodnak. A gyors biztonsági javítások néha szintén teljesen elmaradnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • [HUN]FaTaL #21
    1.5 volt az első public android verzió. És oda van írva, hogy a 0.1%-nál kevesebb részesedéssel rendelkező verziókat nem listázzák.
  • torcipepe #20
    havernak is galaxy minije van. nem mondom, hogy rossz lenne, de attól mondjuk állandóan az agyfasz kerülgeti, hogy még aközül a 4-5 progi közül, amire tényleg szüksége lenne és napi szinten használná is válogatnia kell, mert egy floppy lemezen is több a szabad tárhely. az alkalmazások brutális és nagyon sok esetben teljesen indokolatlan méretnövekedése sajna azt eredményezi, hogy ha valaki egy picivel is tovább akar menni a telefon/sms kombónál, már nem elég. az egykoron drága és tényleg okostelefonként viselkedő készülék visszadegradálódik a felveszem-leteszem funkciókra.
  • xyl #19
    Be kell húzni a kéziféket! Csak ezt senki sem vállalja, semmilyen szinten. Pedig a "fejlődés", vagy mondjuk inkább csak változásnak olyan gyors, hogy lassacskán több a kár belőle, mint a haszon. Visszatérve a rendszerre: Egyszer kellene az alapokat nagyon-nagyon jól átgondolni, aztán ahhoz ragaszkodni. Szóval: A "bazár" visszaüt. (Ha valaki nem tudná, erről beszélek.
  • Papichulo #18
    Kepzeld ha androidra fejlesztenel! ;)
  • sanyicks #17
    azt sem tudod miről beszélsz mi?
  • mitrop #16
    Miért nem frissítik a régi készülékeket 2.3.3-ra és a 3.2-es verziótól felfelé meg a 4.2.x-re. És máris csak két android verzió van.
    Persze a gyártók a hibásak..., de Motorolám van 2.1-es verzióval vettem és csak a 2.2-t adták ki hivatalaltosan, pedig ez a Google "saját" telefonja, hardver ügyileg meg jobb, mint egy két Samsung készülék amely 2.3.3-t futtat. Tehát kedves Google másban a szálkát, magamban a gerendát...
  • Blacktom #15
    1.6-ot úgy értettem, hogy hol az 1.0, 1.1..stb. Illetve a többi .0 is hiányzik. Ha voltak, csak épp nem maradt belőlük, fel se tüntetik, úgy tiszta sor. API-t meg úgy gondoltam, hogy az lehetne maga a verziószám. Na mindegy, végülis nincs nagy jelentősége, ők meg úgyis jobban tudják :)
    ugh: a neved pontosan jellemzi a reakciómat a kommentjeidre :) Fogalmam sincs mi értelme van ennyire appléskodni vagy droidoskodni, ez csak a reklámjaiknak, eladásaiknak tesz jót, nem a vásárlóknak
    (megjegyzem, engem nagyon érdekel a téma, viszont egy ajándékba kapott galaxy minim van, és majdnem mindent tud. nem tudom ezekre 100-150 ezret miért adnak ki ezekre, mikor sok esetben nem is telik rá és ki se használják)
  • Déta #14
    iOS-re fejlesztek programokat... A fejlesztési idő jó 20-30% azzal telik, hogy kompatibilitási problémákat hidalok át és különböző verziókra méretezem az elemeket. Kösssz Alma.....
  • [HUN]FaTaL #13
    API szint alapján is számozva vannak.

    A 2.3 és a 3.0 azért 0.1% mert mind frissítve lett, legrosszabb esetben 2.3.3-ra és 3.1-re. Az 1.6 meg azért pont annyi mert a Playre az összes eszköz közül pont ennyi eszköz csatlakozott avval a verziószámmal az adott hónapban.
  • ugh #12
    -78 :D
    Kiraly, jo az arany.
    Jo sok android droid van.
    Toluk ez dicseret.