Berta Sándor

A ZTE-vel is licencmegállapodást kötött a Microsoft

Rövid időn belül újabb licencszerződést kötött az amerikai óriáscég, a Foxconn után a ZTE is díjat fizet az értékesített androidos és Chrome operációs rendszert futtató készülékei után.

A bejelentett egyezmény gyakorlatilag azt jelenti, hogy csupán a Huawei, a Motorola Mobility, illetve a Google vezetőivel nem kötött licencmegállapodást a társaság. A ZTE-vel kötött szerződés különlegessége, hogy - a Foxconn vezetőivel aláírt egyezséghez hasonlóan - az nem csupán az Androidot, hanem a Chrome OS-t futtató eszközökre (okostelefonokra, táblagépekre, számítógépekre stb.) is vonatkozik, így a befolyó összeg alighanem magasabb lesz, mint a többi gyártó esetében.

Horacio Gutierrez, a Microsoft jogi ügyekért felelős alelnöke szerint az úgynevezett okostelefon-szabadalomháborúkkal kapcsolatban számos jelenlegi jogi vitát el lehetett volna kerülni, ha az érintett vállalatok hajlandók lettek volna mások alkotásainak értékét tisztességes módon elismerni. A menedzser szerint a Microsoft megtanulta, hogy a szellemi tulajdon elismerése nem zsákutca és mások jogait tiszteletben kell tartani, ugyanakkor elvárják, hogy az ő jogaikat is ugyanilyen módon tiszteletben tartsák. A jogász megjegyezte, hogy nem csak nekik vannak licencdíj-bevételeik, hanem ilyen jogcímen az elmúlt évtizedben több, mint négy milliárd dollárt fizettek ki más cégeknek.

A Microsoft a nagy gyártók jelentős részével kötött hasonló megállapodást. Az érintett piaci szereplők között van a Samsung, valamint további tíz gyártó, köztük az Onkyo, a General Dynamics, az Itronix, a Velocity Micro, a Wistron, a HTC, az Acer és a ViewSonic is. Legutóbb éppen a Foxconn vezetőivel sikerült szerződést kötni, így a tengerentúli konszern egyre több pénzt kap az eladott androidos okostelefonok és táblák után.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • sanyicks #7
  Trolloknál szokás azt is levédetni amit nem használnak. Az m$-nek is szokása a téglalaphoz hasonló színvonalú dolgokat levédetni.
  Az egyik szabadalma az, hogy a netről töltődő dokumentumoknál szöveg előbb jelenik meg mint a csicsázás/képek... tehát minden böngészőn trollkodhat.

  De a legviccesebb talán az a szabadalom, hogy "megjegyzés fűzése az elektronikus dokumentumokhoz" (még jó hogy a ragasztható cetliket nem védték le :D)

  itt van még pár vicces szabadalom.
 • [HUN]FaTaL #6
  Ezt nem tudom, a FAT32 miatt szedik a licencdíjat azt tudom. Lehet, hogy van még más is.

  #5: A lehúzható szarság biztosan nem, a WP még most sem tud ilyet. Téglalapot meg az applenek szokása levédetni :D Nem MS találmány, de attól még lehet, hogy ezer éve felvásárolta a céget, akié a licenc volt.
 • sanyicks #5
  lehúzható értesítő ablak, és hasonló, lekerekített téglalap szintű szabadalmak.

  FAT32 nem biztos hogy ezek közé tartozik, mert a FAT sem microsoft találmány, már akkor létezett mikor a microsoft még kósza blöff szintjén sem létezett. Bár nem először fordulna elő hogy más által kitalt és használt dolgokat lopnak el védenek az ilyen szabadalmi trollcégek.
 • Axon #4
  Lassan be is zárhatnák a boltot. A tulajok már a lincesz díjakból is gazdagon megélnek.
 • narumon #3
  Meg még ezer más dolog gondolom.
 • [HUN]FaTaL #2
  A FAT32, hogy lásd az sd-d tartalmát winfoson.
 • Vol Jin #1
  Az eszem eldobom, hogy mi a repedt fasz köze van az MS-nek az androidhoz...