Berta Sándor

Csak az IT segítségével orvosolhatók a jövő problémái?

A népesség növekedése vagy az öregedés mind olyan folyamatok, amelyek a jövő nagy kihívásait jelentik és amikkel a társadalomnak szembe kell néznie ahhoz. Ezt az álláspontot képviseli Satoru Hayashi, a Fujitsu Technology Solutions alelnöke.

2030-ban 8,3 milliárd ember élhet majd a Földön, a 60 százalékuk városokban vagy azok közvetlen környezetében fog lakni. A lakosság 37 százaléka lesz 60 évesnél idősebb. A népesség növekedése és egyúttal öregedése olyan folyamatok, amelyek alapvetően változtatják majd meg az életünket. Az élelmiszerek, a víz és az energia iránti kereslet akár 50 százalékkal is növekedhet. Saturo Hayashi úgy vélte, hogy mindez nem csak a társadalmat, hanem az IT világát is teljesen olyan kihívások elé fogja állítani, de az információs és kommunikációs technológiák segítenek majd a problémák megoldásában. A sikerhez ugyanakkor szükség lesz arra is, hogy a társadalom megváltozzon, új dolgok iránt érdeklődjön.

Az az általános vélemény, hogy már az információs társadalomban élünk, de a japán szakember szerint még csupán a korszak elején tartunk. Ugyan - statisztikailag - minden embernek van már legalább egy mobiltelefonja, de igazán izgalmas majd csak akkor lesz az élet, ha minden termék, állat és ember össze lesz kötve egymással. A Fujitsu tokiói laboratóriumában éppen ezért a legkülönbözőbb megoldásokat fejlesztik ki. A konszern az éves nyereségének az 5,3 százalékát fordítja kutatási célokra. Japánban a társadalom elöregedése különösen komoly probléma, így érthetően ez is a kutatási területek egyike, s olyan rendszereket készítenek, amelyek megkönnyíthetik az idősek ápolását és mindennapi életét. E megoldások között vannak kommunikációs hálózatok, amelyek lehetővé teszik az orvosokkal és a kórházakkal való kapcsolattartást, továbbá különböző feladatokra (gondozás, beteghordás stb.) alkalmas robotok.

A nagyobb népesség miatt csak idő kérdése, hogy mikor jelennek meg a mezőgazdaságban is az IT-rendszerek. Ezek használata teljesen mindennapossá fog válni. Elterjedhetnek a szántókat és az állatokat felügyelő hálózatok, s minden területen megjelenhetnek a Cloud-szolgáltatások, valamint a szuperszámítógépek. "Minél több adatot tudunk elemezni, annál több tudásra tehetünk szert. A jövő izgalmas lesz, mert még könnyebb lesz az információkból tudást kinyerni és végül bölcsességet generálni" - fejtette ki ezzel kapcsolatban Saturo Hayashi.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • zolis #5
  Tehát az a lényeg, hogy rohadt sok 60 évesnél idősebb ember fog születni.
 • gombabácsi #4
  de elfogy az ola...

  ja nem, meghodiccsuk az ürt, úgyhogy minden jó lesz!
 • chuky123 #3
  összekötve? Minek?
 • torreadorz #2
  "de igazán izgalmas majd csak akkor lesz az élet, ha minden termék, állat és ember össze lesz kötve egymással"

  Én már igy is túl sok állattal vagyok összekötve...
 • Sir Cryalot #1
  kíváncsi voltam van e ilyen is , és van :
  HAJAS BÉLA FODRÁSZAT, BUDAPEST, OKTÓBER 6., Fodrászat,