SG.hu

A hálózatba kapcsolt világ a jövő

A Cisco víziója szerint pár év múlva már minden eszközünk a világhálóra lesz csatlakoztatva. A hálózati eszközgyártó erre számítva dolgozza ki üzleti terveit, stratégiáját.

A cég budapesti irodájában, saját videókonferencia megoldásukkal kapcsolták a kaliforniai San Joseban ülő kelet-európai alelnököt, Michael Gansert, és a trendet ismertető menedzsert, Joseph Bradleyt. A beszélgetésbe más európai irodák is bekapcsolódtak (szerb, román, bolgár, lengyel stb.) - mint a fotókon is látszik, a résztvevők folyamatosan láthatók a kijelzők alján. A vezetők elmondták, hogy elektronikus eszközeink 99 százaléka nincs a hálózatra kapcsolva, de ha ez megtörténik, radikális változást fog hozni az életünkben. Ennek nem csak az üzleti életre lesz nagy hatása, hanem közösségi kapcsolatainkra, mindennapi tevékenységünkre is.

Klikk ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz

Míg a '90-es években csak a számítógépek voltak a neten, és azokon keresztül kommunikáltak az emberek, addig az ezredforduló táján már az üzletek is megjelentek rajta, gondoljunk csak a pizzarendelésre, vagy hogy mennyire változtatták meg vásárlási szokásainkat az árösszehasolító oldalak. Az üzleti folyamatokra ugyanilyen költségcsökkentő hatással volt a hálózatba kötés, ráadásul pár éve kiszabadultunk a kábelek csapdájából, és már mobilon, vezeték nélküli kapcsolaton át is megvalósulhat az együttműködés. A mindenhonnan elérhető internet megváltoztatta az emberek közötti kapcsolatok természetét, az üzleti életben pedig lehetővé tette, hogy mindig hozzájuthassunk a szükséges információkhoz.

Michael Ganser röviden kitért a számítási felhőkre, és a bennük lévő rengeteg adat okos elemzésére, ami lehetővé teszi a vezetők számára, hogy friss információk alapján dönthessenek, illetve olyan, korábban ismeretlen üzleti alkalmazásokat tesz lehetővé, ami korábban valós idejű adatelemzés nélkül lehetetlen lett volna. Rengeteg példát soroltak fel, kezdve a távoli munkavégzéssel (orvosoktól kezdve rendszergazdákig), a flottakövetéssel (teherautóktól hajókig) azon át, hogy a gyárakban kisebb raktárkészlet szükséges és gyorsabban reagálhatnak a vásárlói igényekre, egészen a kormányzati biztonsági előnyökig, a betegek monitorozásáig és az online bankolás fejlesztéséig.

Klikk ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz

Persze ha minden és mindenki a hálón van le kell fektetni néhány alapszabályt. Ilyen például a gyártói standardok helyett a nyílt szabványokra való áttérés, vagy hogy ha az üzletmenet szempontjából kritikussá válik az addig opcionális kapcsolat akkor már más biztonsági szintnek kell megfelelnie. Ahhoz, hogy az előnyeit kihasználhassák a cégek be kell fektetniük az infrastruktúra kiépítésébe, aminek nyilván a Cisco nagyon örül, de pusztán új eszközök nem érnek semmit, ha nem tudják azokat integrálni a rendszerükbe és nem fejlesztenek ki gyakorlati megoldásokat. A társaság felmérése szerint leghatékonyabban a fejlett országok, közülük is Németország tudja majd pénzre váltani a trendet, míg Oroszország vagy Mexikó jóval kevésbé fog profitálni belőle. (Magyarországra vonatkozóan nem végeztek felmérést.)

Az egyre több eszköz hálózatra kapcsolódásával legjobban nem meglepő módon a telekommunikációs cégek járnak, utánuk következnek sorban a bankok, a szolgáltatási szféra és az egészségügy, utolsó helyeken pedig az energetika és a kereskedelem szerepel, ezek látják legkevésbé hasznát. Elhangzott, hogy az összes szektor együttesen a következő tíz évben 14,4 billió dollárt profitálhat elméletileg, ami ugyan elképesztően nagy szám, de ez az egész világra vonatkozik. Ez az összeg a javuló hatékonyságból, a csökkentett munkaórák számából, a folyamatok során képződő kevesebb hulladékból, a növekvő eladásokból és persze teljesen új termékekből származik majd.

Klikk ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz

Ahhoz, hogy kihasználható, és ne csak elméleti legyen ez a bővülés, minden szektornak meg kell csinálnia a maga házi feladatát. A kereskedelmi cégeknek például szorosabb kapcsolatba kell kerülniük vásárlóikkal, meg kell jósolniuk várható viselkedésüket, ki kell dolgozniuk mobil fizetési megoldásokat és erősíteniük kell a helymeghatározáson alapuló marketinget. Ugyanígy az energetikában nagyobb szerepet kell kapniuk a szenzorokból származó adatoknak és az előrejelző elemzéseknek, vagy a feldolgozóiparban a fizikai eszközök távoli nyomon követésének. Leszögezték, hogy a várható haszon nem feltétlenül függ a vállalat méretétől, sokkal inkább a stratégián, semmint az adott cég méretén vagy pénzügyi erején múlik.

A Cisco által megkérdezett 7500 üzleti és IT vezető csupán egyharmada mondta, hogy mindez növelni fogja a munkahelyek számát, 47 százalékuk inkább úgy vélekedett, hogy mivel mindehhez képzettebb emberek kellenek, a trend növelni fogja a béreket. Michael Ganser szerint a gyáriparban egyre több intelligens üzemmel találkozunk majd, amelyek automatizált rendszerekkel, robotokkal, valamint az energiafogyasztást, a szállítói láncot és a minőséget figyelő érzékelőkkel lesznek felszerelve.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #21
    "Ott a pont: kivesz és MEGSZAGOL!"

    Az ilyen rendszerek azert jok, hogy ne csak akkor deruljon ki, hogy valami romlik, amikor mar erezni a szagat. Ha a piacon vesz az ember mindent, akkor is jo, mert csak nyomtatni kell egy qr matricat es ranyomni a cuccra. A nyomtataskor meg beutni egy lejarati datumot. A masik az, hogy a huto kepes lehet osszeallitani a bevasarlo listat is tehat pl. melyik termelo mikor van a piacon es ez alapjan kitalalni, hogy ha a hutobe friss salata es tojas kell, de meg van boven hagyma es krumpli, akkor a heten melyik nap erdemes menni a piacra, hogy mindent meg lehessen venni egyszerre.

    A fafutes elvileg jo, mert elvileg co2 semleges, de sajnos tul nagy erdoterulet kell ahhoz fejenkent, hogy fenntarthato modon ezzel futsunk. Ellenben a biogaz eloallito rendszer nem csak a fat, de az osszes mezogazdasagi hulladekot kepes kezelni. Egy ilyen rendszer mellett viszont vagy all valaki 24 oraban (vagy tobben valtasban) vagy automatizalni kell. Onnantol meg nem csak kornyezetbarat, de kenyelmes is.

    ps: Az egy dolog, hogy ha szorakozasbol barkacsolok, akkor tobbnyire inkabb csak kezi szerszamokat hasznalok, de azert szantani mar nem allnek neki gepek nelkul, mert annyira nem jo szorakozas. Ugyanilyen a porszivo vagy a mosogep hasznalata. Ha keves a szennyes vagy a mosatlan es van ideje, akkor inkabb kezzel mos es mosogat az ember, de azert neha jol jon ha van egy mosogep vagy mosogatogep. De ugyanugy szivesen jar az ember gyalog akar munkaba is (en kb. a munkanapok 50%-ban gyalog megyek, pedig masik kerulet), de nagyobb tavolsagok vagy rossz ido eseten azert jol jon a tomegkozlekdes vagy egy auto. Az osszes uj automatizalt rendszer ilyen, csak meg nem szoktuk meg oket.
  • MrGer #20
    Ott a pont: kivesz és MEGSZAGOL! Egyébként én pl. nagyrészt termelőktől veszek élelmiszert (ami a boltokban van, nagyrészt NEM az!), na onnan rendeljen a hűtő, ha tud majd!!!!
    A fűtés meg fa + kályha, mert úgy olcsóbb.... igaz, a Robot is tud majd rárakni egy hasábot, ha kell... :DDDDDDDDDDDDDDDDD
  • gforce9 #19
    Azokon a területeken, ahol értelme van ennek, már rég megoldották. Még internet se kell hozzájuk. Cisco-s jövőkép meg végképp nem.

    A hűtőből meg ha kivesz valamit az ember, érdemes fizikálisan megnézni hogy nem romlott e. Fullmindegy milyen kódokat használunk, nem fogok büdös húst főzni, hiába mondja a kód azt, hogy ez még jó. Namármost ha ígyisúgyis megnézem jó e a kaja, amit kivettem, akkor az intelligens hűtő ezen funkciója: nettó marhaság. A feleslegesen az emberekre ráerőltetett technológiák korát éljük, szomorú, hogy sokan önként és dalolva meg is vásárolják ezeket, mindenféle józan átgondolás nélkül.
  • AgentKis #18
    Én egy CISCO nélküli világban fogok élni... Szerintem az a jövő!
  • kvp #17
    "Ez szerinted a piac és a termékek hány százaléka...? Az is vicces, hogy a hűtő rendel, de ha én meg nem vagyok otthon, akkor IJ..."

    Koreaban (del koreaban) ezt ugy oldottak meg, hogy az ember hazafele a metroban lefotozza a qr kodjat a rendelni kivant termeknek, a digitalis menetrend alapjan megmondja hogy mikorra er haza es addigra kiviszik neki a rendelt etelt/egyeb arut. Az automata hutos hazhozszallitas masik megoldasa a hutott postalada. Ez egy olyan egyseg a hazban, ahova a kiszallito ceg bepakolhatja a rendelt termekeket. Idealis esetben (csaladi haz), ez belulrol is nyithato, ekkor csak kiveszi az ember a cuccot amikor hazaer. Tarsashazak eseten a hutott tarolok a postaladak es a csomagkezbesito szekrenyek mellett vannak. Ez utobbibol egyebkent akar egy hazi robot is fel tudja vinni a cuccot a lakasba. Tehat ha beallitom, hogy mindig legyen 4 mirelit pizza a hutoben, akkor ha megeszek egyet, akkor ujat rendel helyette a huto, viszont szol ha kezd lejarni es nem fogy, ilyenkor le lehet tiltani a lejart kaja potlasat, tehat automatikusan kivagja a szemetbe es mivel nem fogy, nem rendel ujat. Minimalis esszel rendelkezo ember kepes ezt manualisan is elvegezni, de a termosztatok munkaja is ilyen folosleges automatizalas. Egy intelligensebb ember kepes begyujtani a gazkazant amikor kell es kikapcsolni amikor eleg meleg a lakas es ezt akar naponta 20x is meg tudja tenni. Persze sokkal egyszerubb azt mondani, hogy 25 fokot kerek a nappaliba es a futes magatol beallitja. Az ilyen atutomata rendelo rendszerek is ilyenek, csak meg nem terjedtek el es nem szoktuk meg oket.

    "Összefoglalva: veszélyesnek látok mindent az automatizmusokra bízni, mert saját funkcióik optimatizálása egy idő után öncélú lesz."

    Az automata futes sem olyan veszelyes. Az automata bevasarlas sem olyan veszelyes, csak tudni kell a celt es az optimalizalas celjat, amit viszont a mernokok hataroznak meg. Tehat ha a tervezomernokoknek helyen van az eszuk es olyan rendszereket terveznek, amiket ok is szivesen hasznalnak, mert biztonsagosak es jok, akkor semmi gond az egesszel. Viszont ahogy olyan autot nem szabad venni, amibe a sajat tervezoje sem ulne be, ugy olyan otthoni automatizalasi rendszert sem erdemes beszerezni, amit a tervezoi sem hasznalnanak a sajat otthonukban.

    ps: Reszemrol en mindig azt mondom, hogy legyen manualis vezerles is az automata rendszereken. Tehat egy digitalis halozatra kotott villanykapcsolon legyen mechanikus kapcsolo is, ami felulbiralja a kulso parancsokat, egy futesi rendszerben legyen mechanikus kapcsolo a fo ego be es kikapcsolasara, egy digitalis vezerlesu elektromos autoban legyen mechanikus aramtalanito fokapcsolo es rugoerotarolos rogzitofek, tovabba ha egy mod van ra, legyen egy tartalek mod, ami lehetove teszi a digitalis rendszer nelkuli veszhelyzeti hasznalatot. Ezek megoldhatoak, de a koltsegek csokkentese erdekeben manapsag nem hasznaljak oket, mint ahogy nincs tartalek hidraulikus rendszer az uj airbus-okban sem. (az interleave-ben bekotott vezerles miatt egy hajtomu hiba 50%-os, dupla hajtomu hiba 90%-os kormanyzas es mindket esetben 100%-os fekszarny vesztessel jar) Tehat az automatizalas jo, ha jol csinaljak, de veszelyes ha sporolnak a biztonsagon. Sajnos manapsag az olcsosag fontosabb, mint a megbizhatosag.
  • rolika #16
    Ez igaz, de a BKV pont rossz példa :-DDD
  • ZsL #15
    Ha a hálózatba kapcsolt, önállóan is működni képes egységek száma meghalad egy kritikus mértéket, olyan egymásra is ható "keresztfolyamatok" jönnek létre, amelyek révén bizonyos értelemben öntudatra ébred a rendszer. Vagyis egy idő után befolyásolni próbálja fogyasztói, sőt általános viselkedési szokásainkat, akár a génállományunkat is anélkül, hogy észrevennénk. Ki fog csúszni az emberiség kezéből saját felügyelete. Ráadásul a külső, vagyis természeti eredetű zavarok, károk és csapások miatt nagyon sérülékeny lehet az összes szolgáltatás, le is épülhet a civilizációnk. Ennek kivédésére pedig olyan biztonsági rendszerek és folyamatok beépítésére van szükség, amelyek megint csak az egész net-világnak az emberi érdekektől függetlenedését segítik majd. Összefoglalva: veszélyesnek látok mindent az automatizmusokra bízni, mert saját funkcióik optimatizálása egy idő után öncélú lesz.
  • Cat #14
    szerintem rossz szemszögből közelítitek meg a kérdést.

    Jobb lesz attól a BKV, hogy a központban tudják minden egyes buszról, villamosról hol van a városban? Kevesebb busz kell, kevesebb üzemanyagot, munkabért kell fizetni? Esetleg egyenletesebb lesz a követési idő? HATÉKONYABB az egész működés?

    Versenyelőnye lesz egy cégnek, ha pl. szenzorokat használ a gyártásnál, és így figyeli hogy fogyóban van egy alkatrész? Csökkenteni tudja ezáltal a raktárkészletét, és nem abban áll a pénze? Esetleg a költségmegtakarítás miatt olcsóbban tudja adni a termékét, mint a konkurencia, illetve nagyobb lesz a nyeresége?

    Ha ezekre a válasz igen, akkor nem értem a sírámokat.
  • MsUser #13
    Ellenőrizhető kontrollálható hálózatba kapcsolt világ a jövő!
    Az intelligens házak virág korukat élik rengeteg készül világszerte!
    És tényleg akár más országból elérhető, a fürdőszoba termosztát szabályozása, vagy a napkollektor működésének szabályozása!
    És az itt alkalmazott bevált technológiák egyszerűsített változatait el kell sózni a nagyközönségnek.
    Új üzleti szegmenst teremteni, bővíteni, fenntartani a fogyasztói társadalmat, azért dolgoz és élj hogy nagy hasznot hajts a felső tízezer zsebébe még felsőbb legyen.
  • pixx #12
    Addig minden ilyen okos termék bukta, amíg az Apple fel nem találja újra, na onnatól már megy, és kajálja mindenki:D
    Mondom ezt úgy, hogy Macbookom van és Iphonom:D