21
  • kvp
    #21
    "Ott a pont: kivesz és MEGSZAGOL!"

    Az ilyen rendszerek azert jok, hogy ne csak akkor deruljon ki, hogy valami romlik, amikor mar erezni a szagat. Ha a piacon vesz az ember mindent, akkor is jo, mert csak nyomtatni kell egy qr matricat es ranyomni a cuccra. A nyomtataskor meg beutni egy lejarati datumot. A masik az, hogy a huto kepes lehet osszeallitani a bevasarlo listat is tehat pl. melyik termelo mikor van a piacon es ez alapjan kitalalni, hogy ha a hutobe friss salata es tojas kell, de meg van boven hagyma es krumpli, akkor a heten melyik nap erdemes menni a piacra, hogy mindent meg lehessen venni egyszerre.

    A fafutes elvileg jo, mert elvileg co2 semleges, de sajnos tul nagy erdoterulet kell ahhoz fejenkent, hogy fenntarthato modon ezzel futsunk. Ellenben a biogaz eloallito rendszer nem csak a fat, de az osszes mezogazdasagi hulladekot kepes kezelni. Egy ilyen rendszer mellett viszont vagy all valaki 24 oraban (vagy tobben valtasban) vagy automatizalni kell. Onnantol meg nem csak kornyezetbarat, de kenyelmes is.

    ps: Az egy dolog, hogy ha szorakozasbol barkacsolok, akkor tobbnyire inkabb csak kezi szerszamokat hasznalok, de azert szantani mar nem allnek neki gepek nelkul, mert annyira nem jo szorakozas. Ugyanilyen a porszivo vagy a mosogep hasznalata. Ha keves a szennyes vagy a mosatlan es van ideje, akkor inkabb kezzel mos es mosogat az ember, de azert neha jol jon ha van egy mosogep vagy mosogatogep. De ugyanugy szivesen jar az ember gyalog akar munkaba is (en kb. a munkanapok 50%-ban gyalog megyek, pedig masik kerulet), de nagyobb tavolsagok vagy rossz ido eseten azert jol jon a tomegkozlekdes vagy egy auto. Az osszes uj automatizalt rendszer ilyen, csak meg nem szoktuk meg oket.
  • MrGer
    #20
    Ott a pont: kivesz és MEGSZAGOL! Egyébként én pl. nagyrészt termelőktől veszek élelmiszert (ami a boltokban van, nagyrészt NEM az!), na onnan rendeljen a hűtő, ha tud majd!!!!
    A fűtés meg fa + kályha, mert úgy olcsóbb.... igaz, a Robot is tud majd rárakni egy hasábot, ha kell... :DDDDDDDDDDDDDDDDD
  • gforce9
    #19
    Azokon a területeken, ahol értelme van ennek, már rég megoldották. Még internet se kell hozzájuk. Cisco-s jövőkép meg végképp nem.

    A hűtőből meg ha kivesz valamit az ember, érdemes fizikálisan megnézni hogy nem romlott e. Fullmindegy milyen kódokat használunk, nem fogok büdös húst főzni, hiába mondja a kód azt, hogy ez még jó. Namármost ha ígyisúgyis megnézem jó e a kaja, amit kivettem, akkor az intelligens hűtő ezen funkciója: nettó marhaság. A feleslegesen az emberekre ráerőltetett technológiák korát éljük, szomorú, hogy sokan önként és dalolva meg is vásárolják ezeket, mindenféle józan átgondolás nélkül.
  • AgentKis
    #18
    Én egy CISCO nélküli világban fogok élni... Szerintem az a jövő!
  • kvp
    #17
    "Ez szerinted a piac és a termékek hány százaléka...? Az is vicces, hogy a hűtő rendel, de ha én meg nem vagyok otthon, akkor IJ..."

    Koreaban (del koreaban) ezt ugy oldottak meg, hogy az ember hazafele a metroban lefotozza a qr kodjat a rendelni kivant termeknek, a digitalis menetrend alapjan megmondja hogy mikorra er haza es addigra kiviszik neki a rendelt etelt/egyeb arut. Az automata hutos hazhozszallitas masik megoldasa a hutott postalada. Ez egy olyan egyseg a hazban, ahova a kiszallito ceg bepakolhatja a rendelt termekeket. Idealis esetben (csaladi haz), ez belulrol is nyithato, ekkor csak kiveszi az ember a cuccot amikor hazaer. Tarsashazak eseten a hutott tarolok a postaladak es a csomagkezbesito szekrenyek mellett vannak. Ez utobbibol egyebkent akar egy hazi robot is fel tudja vinni a cuccot a lakasba. Tehat ha beallitom, hogy mindig legyen 4 mirelit pizza a hutoben, akkor ha megeszek egyet, akkor ujat rendel helyette a huto, viszont szol ha kezd lejarni es nem fogy, ilyenkor le lehet tiltani a lejart kaja potlasat, tehat automatikusan kivagja a szemetbe es mivel nem fogy, nem rendel ujat. Minimalis esszel rendelkezo ember kepes ezt manualisan is elvegezni, de a termosztatok munkaja is ilyen folosleges automatizalas. Egy intelligensebb ember kepes begyujtani a gazkazant amikor kell es kikapcsolni amikor eleg meleg a lakas es ezt akar naponta 20x is meg tudja tenni. Persze sokkal egyszerubb azt mondani, hogy 25 fokot kerek a nappaliba es a futes magatol beallitja. Az ilyen atutomata rendelo rendszerek is ilyenek, csak meg nem terjedtek el es nem szoktuk meg oket.

    "Összefoglalva: veszélyesnek látok mindent az automatizmusokra bízni, mert saját funkcióik optimatizálása egy idő után öncélú lesz."

    Az automata futes sem olyan veszelyes. Az automata bevasarlas sem olyan veszelyes, csak tudni kell a celt es az optimalizalas celjat, amit viszont a mernokok hataroznak meg. Tehat ha a tervezomernokoknek helyen van az eszuk es olyan rendszereket terveznek, amiket ok is szivesen hasznalnak, mert biztonsagosak es jok, akkor semmi gond az egesszel. Viszont ahogy olyan autot nem szabad venni, amibe a sajat tervezoje sem ulne be, ugy olyan otthoni automatizalasi rendszert sem erdemes beszerezni, amit a tervezoi sem hasznalnanak a sajat otthonukban.

    ps: Reszemrol en mindig azt mondom, hogy legyen manualis vezerles is az automata rendszereken. Tehat egy digitalis halozatra kotott villanykapcsolon legyen mechanikus kapcsolo is, ami felulbiralja a kulso parancsokat, egy futesi rendszerben legyen mechanikus kapcsolo a fo ego be es kikapcsolasara, egy digitalis vezerlesu elektromos autoban legyen mechanikus aramtalanito fokapcsolo es rugoerotarolos rogzitofek, tovabba ha egy mod van ra, legyen egy tartalek mod, ami lehetove teszi a digitalis rendszer nelkuli veszhelyzeti hasznalatot. Ezek megoldhatoak, de a koltsegek csokkentese erdekeben manapsag nem hasznaljak oket, mint ahogy nincs tartalek hidraulikus rendszer az uj airbus-okban sem. (az interleave-ben bekotott vezerles miatt egy hajtomu hiba 50%-os, dupla hajtomu hiba 90%-os kormanyzas es mindket esetben 100%-os fekszarny vesztessel jar) Tehat az automatizalas jo, ha jol csinaljak, de veszelyes ha sporolnak a biztonsagon. Sajnos manapsag az olcsosag fontosabb, mint a megbizhatosag.
  • rolika
    #16
    Ez igaz, de a BKV pont rossz példa :-DDD
  • ZsL
    #15
    Ha a hálózatba kapcsolt, önállóan is működni képes egységek száma meghalad egy kritikus mértéket, olyan egymásra is ható "keresztfolyamatok" jönnek létre, amelyek révén bizonyos értelemben öntudatra ébred a rendszer. Vagyis egy idő után befolyásolni próbálja fogyasztói, sőt általános viselkedési szokásainkat, akár a génállományunkat is anélkül, hogy észrevennénk. Ki fog csúszni az emberiség kezéből saját felügyelete. Ráadásul a külső, vagyis természeti eredetű zavarok, károk és csapások miatt nagyon sérülékeny lehet az összes szolgáltatás, le is épülhet a civilizációnk. Ennek kivédésére pedig olyan biztonsági rendszerek és folyamatok beépítésére van szükség, amelyek megint csak az egész net-világnak az emberi érdekektől függetlenedését segítik majd. Összefoglalva: veszélyesnek látok mindent az automatizmusokra bízni, mert saját funkcióik optimatizálása egy idő után öncélú lesz.
  • Cat #14
    szerintem rossz szemszögből közelítitek meg a kérdést.

    Jobb lesz attól a BKV, hogy a központban tudják minden egyes buszról, villamosról hol van a városban? Kevesebb busz kell, kevesebb üzemanyagot, munkabért kell fizetni? Esetleg egyenletesebb lesz a követési idő? HATÉKONYABB az egész működés?

    Versenyelőnye lesz egy cégnek, ha pl. szenzorokat használ a gyártásnál, és így figyeli hogy fogyóban van egy alkatrész? Csökkenteni tudja ezáltal a raktárkészletét, és nem abban áll a pénze? Esetleg a költségmegtakarítás miatt olcsóbban tudja adni a termékét, mint a konkurencia, illetve nagyobb lesz a nyeresége?

    Ha ezekre a válasz igen, akkor nem értem a sírámokat.
  • MsUser
    #13
    Ellenőrizhető kontrollálható hálózatba kapcsolt világ a jövő!
    Az intelligens házak virág korukat élik rengeteg készül világszerte!
    És tényleg akár más országból elérhető, a fürdőszoba termosztát szabályozása, vagy a napkollektor működésének szabályozása!
    És az itt alkalmazott bevált technológiák egyszerűsített változatait el kell sózni a nagyközönségnek.
    Új üzleti szegmenst teremteni, bővíteni, fenntartani a fogyasztói társadalmat, azért dolgoz és élj hogy nagy hasznot hajts a felső tízezer zsebébe még felsőbb legyen.
  • pixx
    #12
    Addig minden ilyen okos termék bukta, amíg az Apple fel nem találja újra, na onnatól már megy, és kajálja mindenki:D
    Mondom ezt úgy, hogy Macbookom van és Iphonom:D
  • cateran
    #11
    Az 1. "intelligens" huto meg 2000-ben lett piacra dobva, akkora bukas lett, hogy kulon labjegyzet foglalkozik vele :D Intelligens hazak meg detto 1000 eves dolog, tessenek utananezni a home automaton es smart home systemeknek
  • Molnibalage
    #10
    Ez szerinted a piac és a termékek hány százaléka...? Az is vicces, hogy a hűtő rendel, de ha én meg nem vagyok otthon, akkor IJ...

    Túl sok mindent akarnak automatizálni, aminek semmi értelme. Ne akarjon nálam egy gép okosabb lenni, mert úgy sem tud.
  • Cat #9
    "Nem mintha lehetne ma online kaját rendelni"

    A tesco.hu meg a groby.hu közben örül a milliárdos online forgalmának.
  • Molnibalage
    #8
    A hűtő közel nincs olyan intelligens, hogy hleyettem döntse el, hogy mit rendeljen. Nem mintha lehetne ma online kaját rendelni, az emberek nagy része szupermarketbe jár vagy kisbótba.

    Félelmetes, hogy mekkora ökörségeket képesek egyesek erőltetni.
  • kvp
    #7
    Egyreszt a jelenlegi eszkozoknek semmi szukseguk ra, hogy a neten legyenek, mivel eleg butak ahhoz, hogy semmi hasznos informacit ne tudjanak adni magukrol es semmilyen parancsot ne tudjanak vegrehajtani.

    Ellenben egy 'intelligens' huto tartalmazhat kod leolvasot/nyomtatot/gui-t, hogy a berakott cuccok lejarati datumat kovetni tudja (ez egyszerubb lenne mint a kockas fuzet). Persze ez a funckio megvalosithato egy kulon keszulekben is, csak a kodnyomtatast kell megoldani (a piaci cuccokon nincs qr kod), a tobbire eleg egy okostelefon.

    Az intelligens kavefozorol csak annyit, hogy a vilag elso webkameraja egy kavefozot figyelt, mert a programozok rajottek, hogy maceras elmosni, megtolteni, stb., de amikor valaki fozott kavet, akkor ok is mehettek meginni a frissen lefott kavet. Ehhez kellett a kamera es a netkapcsolat. (a kavefozo ugyanis az epulet masik vegeben volt)

    Egy mai intelligens kavefozo pl. jo arra, hogy a cegnel a titkarno email-t kapjon ha kezd fogyni a daralatlan kave a tarolobol vagy megtelt a zacc tarolo. De akar arra is jo, hogy a ceges nfc-s kartya alapjan az elore kivalasztott beallitasok alapjan fozze a kavet, tehat ne kelljen minden embernek kavefozes elott tekergetnie. Otthoni felhasznalasra majd akkor lesz ez fontos, ha nem az ember fozi a kavet, hanem az otthoni robot, ami lehet, hogy a poharat nagy nehezen meg tudja fogni, de a gombok nyomogatasa es a menu bongeszese helyett jobban beszeli a tcp/ip-t.

    Az intelligens netrekotott porszivo pedig azert fontos, hogy szoljon ha lenyelte a macskat. (lasd: jetson csalad)

    A cegek szamara viszont azert fontosak ezek az eszkozok, mert ha mar minden fizetokepes embernek van x+1 darab szamitogepet tartalmazo kutyuje, akkor valahogy el kell adni a x+2-edig darabot is. Erre pedig jok az intelligens rendszerek, pl. minden villanykapcsoloban, lampaban, stb. 1-1 mikrovezerlo, stb. Hosszu tavon jo kenyelmi szolgaltatas az, ha az ebresztoora csorgesekor a rendszer elhuzza a fuggonyt es elotte 5 perccel odarakja a kavet foni, esetleg amig kierek a konyhaba, addig kiveszi a hutobol, megpiritja es megvajazza a piritost.

    Lasd: http://www.youtube.com/watch?v=E2h5mpmSoc4
  • Ferrer
    #6
    Én tulajdonképp nem is értem, hogy miért nem kap még mindig a kávéfőzők zöme ip címet. Nincs ebben semmi boszorkányság, az összes új nyomtató hálózaton van. Bár lehet gyakorlati haszna nem akkora, hogy az megérné.
  • Molnibalage
    #5
    Mi köze a konteóhoz annak, hogy a készülékek milyen funkciója követeli meg azt, hogy folyamatosan online legyen és növelje a terhelés, ami áramfogyasztással jár a szereverek miatt...? Hm...? Miféle logikus indok van arra, hogy hűtőgéptől kezdve miden baromság a neten lógjon...? Mi a fanszak legyen netkapcsolata a porszívómnak vagy bármi más elektromos eszköznek...?
  • esemve
    #4
    klassz lenne, ha a kulcstartómat végre meg tudnám csörgetni, így sose kellene keresni :) vagy a távirányítót. jee
  • sanyicks
    #3
    jaaaj ezek a konteok amiktől félsz....
  • Sahmatov
    #2
    Stanislaw Lem évtizdekkel ezelőtt megírta a Summa Technologiae-ben, hogy ez lesz.
  • Molnibalage
    #1
    Más se hiányzona, mint minden eszköz a neten. Szerintem ez marhaság..