Berta Sándor

Nehéz helyzetbe kerülhet Hollywood

Borúsan látja a filmipar jövőjét George Lucas és Steven Spielberg, szerintük az internet és az egyéb csábító IT-ajánlatok az okai annak, hogy az embereknek nincs idejük moziba járni.

A producerek a Dél-kaliforniai Egyetemen vettek részt egy pódiumbeszélgetésen, amelynek témája a szórakoztatóipar jövője volt. Az eseményen elhangzottakról a CNBC és a TechCrunch is tudósított. A lapok szerint George Lucas és Steven Spielberg egyetértettek abban, hogy a klasszikus Hollywoodra elég nehéz idők várnak. A filmstúdiókat leginkább a Szilícium-völgyben lévő tőkebefektetőkhöz lehetne hasonlítani, míg a filmek az általuk megerősített vállalkozásokhoz hasonlíthatók: először van egy ötlet, amit aztán egy csapat egy termékké fejleszt.

Azt mind a két rendező elismerte, hogy a filmstúdiók nagy tétekben játszanak: a gyártási és a marketingköltségek akár a 300 millió dollárt is meghaladhatják alkotásonként. Ahhoz, hogy egy-egy ilyen projekt sikeres legyen, a mozikban az adott műnek legalább egymilliárd dolláros bevételt kellene hoznia és ehhez jön meg a DVD-eladásokból és a televíziós jogokból származó ugyanekkora összeg.


Lucas és Spielberg egyetértett abban, hogy ez nem egy hosszú távon fenntartható üzleti modell. Hamarosan megtapasztalhatjuk, hogy néhány megaprodukció megbukik majd és ezután mindent meg fog változni. A piac ezt követően jól láthatón zsugorodik majd, aminek nagyon praktikus okai is vannak: a felhasználóknak egyre kevesebb idejük jut arra, hogy moziba menjenek. Lucas hozzátette, hogy ez az ő esetében is igaz. Az olyan online szolgáltatók, mint a Netflix egyre gyakrabban rukkolnak elő minőségi tartalmakkal, az estéket pedig ezek és a videojátékok határozzák meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #52
    Prestonban 4-5-szor voltam moziban. Na itt, mind a 4-5-szor a rohogés, telefon, evés-ivás, beszélgetés hangjai majdnem az egesz film alatt jellemzo volt. Meg az angolok még ki-be járkáltak a bufébe, folyamatosan.
    Amikor vége lett a filmnek, a fényben látszott, hogy mindenfelé csokispapír, kólásdoboz a foldon, székeken... egyszeruen undorító.

    A másik pedig, hogy a választék nagyon gyér, sokkal gyérebb, mint otthon, szerintem. http://www.odeon.co.uk/fanatic/film_times/s28/ Szóval, én ilyen filmeket nem nézek. :)
  • kryst #51
    En mostanaban kezdtem el jarni Moziba, egy videki kis varosban, de itt soha nincs olyan, hogy büfögnének, vagy dumálnak! Nem tudom milyen hely az ahol állandóan ilyen problémák vannak! Pedig már kb Áprilistól járkálok, és egyszer sem volt probléma ilyen szinten. Aki meg ugy gondolja, hogy már a Mozi elavult, mert nem a nagy képernyő miatt élvezetes, akkor kérdem én, hogy akkor miért vesz mindenki egyre nagyobb Tv-ét? Eleg lenne akkor egy 19" -os is nem? Én is foglalkozom házi mozival, de nekem közel sem olyan egy otthoni Tv-es mint egy mozi. Moziba meg mindig úgy megyek, hogy az utolsó vetítési napon, mert addigra már alig vannak. Nem kell mindjart a peremier napon elmenni. Aki meg azt mondja, hogy kifog halni a mozi, az meg tenyleg nem nagyon jar. A Halos Iramban új reszen is, utolsó vetítésinap előtt teltház volt. Szóval nem tudom milyen halálról beszél itt egyes ember.
  • mad mind #50
    Talán nem kéne minden színésznek 20 millás gázsit adni. Nevetségesen elszálltak a gázsik. Ezeket kéne a producereknek letörni. Ha mondjuk, a 4 főszereplő gázsijára elmegy a költségvetés fele, akkor mindenképpen gond lesz a filmmel.
  • xido #49
    Gyerekkoromat keményen végig kísérte a mozizás,apám filmőrült volt,aztán a barátaimat is sikerült úgy kifogni..és nem azok az "élmény a mozi,mert társaság és popcorn és kóla",hanem mert A FILM..és akkor aznap,mert nem volt még másnap fent a neten 720p-ben...A havi 2-3 alkalom simán megvolt,mert nem voltak a jegyárak sem eldurvulva ennyire,meg azokat a filmekért meg is érte...Manapság meg le vagyok annyira maradva,hogy vígan ki tudom várni a hivatalos megjelenést és kényelmesen itthon,olyan nyelven,ahogy én akarom...
  • MsUser #48
    Egy fél nap nekem elmenni moziba, pénzben 15000.-Ft ha csak a havi NET-hez képest viszonyítom vagy ha megveszem a DVD.-t a turkálóban :) akkor sem reális sehogy!
    Ki fog halni a MOZI hacsak nem rukkolnak elő korszak alkotó technológiával ami olcsó is egy mozi üzemeltetőnek, és így a vendégeknek is!
    Nem voltam 9 éve moziban talán egyszer, mert erre telik időben és pénzben!
  • Zoliz #47
    Amiota a bunozoStol Andrasokat halljuk mindenhol, mar kezdem unni a szinkront.. es neha olaszul nezem a filmeket es nem osdi magyarul. Ugyse a jelentes a lenyeg hanem ahogy mondjak..
  • Tetsuo #46
    Megy az ajvékolás, mert kevés a milliárd. A holobiznisz sem hozza az elvárt bevételt... jajj!
  • ostoros #45
    Sajnos a szinkronnal nagyon kiszúrtak az utóbbi tíz évben. Régebbi filmeken lehet lemérni amit újra szinkronizáltak. Pl. negyvennyolc óra A jó kis káromkodásokat lecserélték ilyen béna töltelékszövegre. Pedig gyakran attól volt hiteles egy karakter, és egy kicsit "életszagú" a szituáció hogy ha valaki kiborul, akkor igen is káromkodik, nem pedig ilyen barátok köztös "húha, a mindenit" stílusú párbeszédeket nyomatni. A barátok közt speciel részben pont emiatt is élvezhetetlen, mint egy műanyag bráner.
  • sanyicks #44
    hát igen ma már a mozi nem élmény. Belepofáznak, röhögnek, 20 percen keresztül reklám és "ne lopj köcsög, mert az fbi análisan magáévá tesz", a film rossz minőségű pecsétes, karcos, a hang recseg (10 éve már arra verték magukat hogy mostmár nem filmszalagról megy, hanem digitális, de én még 5 éve is(akkor voltam utoljára) a legnagyobb budapesti pláza mozijában is simán szalagról ment.
    Emellett a leg zavaróbb: kurva hangos! Cseng a fülem mire vége van a filmnek.

    Aztán drága is, és még el is kell menni érte. Na meg nagyon ritka a jó film.
  • notarius1234 #43
    De még így is 1,7 milliárd plusz kell? Nekem baromi soknak tűnik, de biztos így van...