Figyelőnet

Tízezer harci robot Irakban

A robotok már most jelentős szerepet játszanak az iraki hadműveletekben, az amerikai hadsereg szerint azonban még fejlődniük kell a harci képességeik területén.

Egyre többször vetnek be veszélyes akciókban robotokat Irakban az amerikai hadsereg katonái. A amerikai katonairobot-program vezetője – Charles Cartwright vezérőrnagy – egy robotikai konferencián elmondta, hogy már mintegy 10 000 robotot vetettek be eddig az iraki háborús térségben különböző feladatokra.

A most alkalmazásban álló robotok általában távolról irányítható eszközök, amelyek jórészt a olyan veszélyes feladatokat látnak el, mint az aknák és más robbanószerkezetek távoli hatástalanítása, illetve a katonák számára veszélyes területek, épületek felderítése. Mielőtt a szerkezeteket komolyabb feladatokra is bevetnék, mindenképpen javítani kell a kommunikációs képességeiket, és nem elhanyagolható a célpontazonosítás fejlesztése is, hiszen fontos szempont, hogy a robot képes legyen megkülönböztetni az ellenséget a civilektől, esetleg a saját hús-vér bajtársaktól.

A RoboConference 2006 másik meglepetése a Microsoft bejelentése volt, amelyben leleplezték legújabb robotikai fejlesztésekkel foglalkozó kutatólaboratóriumukat. A Microsoft Robotics Stúdió egy olyan vezérlőnyelv kifejlesztésén dolgozik, amely egységessé tehetné a jelenleg még szabványok nélkül dolgozó robotikát. A szkeptikusan fogadott bejelentésben a Microsoft képviselője kifejtette, hogy egységes irányító nyelv (operációs rendszer) nélkül a robotika fejlődése sok szálon futó párhuzamos fejlesztések tömegét produkálhatja, anélkül, hogy ezek a fejlesztések kompatibilis rendszereket alkotnának.

A robotok látása, hallása, sőt szaglása is erősen fejlődik, a mesterséges intelligencia kutatása viszont továbbra sem tud egyértelmű válaszokat adni a manapság felmerülő kihívásokra, így a robotok továbbra is általában automechanikus vagy távírányítással végezhető feladatokat látnak el. A világ autóiparában ugyan felváltották a legtöbbször igen drága emberi munkaerő egy részét, azonban a hétköznapokban továbbra is alig érezhető az előretörésük. A játékipar is hamar kiábrándult a szögletes formákból, s manapság egyre kevesebben hiányolják az időközben kiszenvedett Aibót (robotkutya) a játékboltok polcain.

Vitathatatlan érdemeket szereztek azonban a robotok az űrkutatás területén, a Marson folyó kutatások, a mélytengeri feladatok javát már olyan szerkezetek végzik, amelyek olyan körülmények között is képesek tevékenykedni, amelyet az emberi szervezet tartósan elviselni nem képes. Az, hogy a háborúkból mikor veszik ki a részüket aktívabban, az a közeli jövőben kerülhet megválaszolásra. Sajnos ez a lépés olyan etikai törvényeket is megsérthet, amelyeket már Asimov is felvetett műveiben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Komolytalan #4
    Oktass mester, ereszkedj le hozzánk :-P
  • Vorpal #3
    Kivántsi vagyok - mikor ejtenek túszul, és fejeznek le egyet... jólesz - letöltöm
  • Szeszmester #2
    Te miről beszélsz? Csendben maradtál volna...
  • turul16 #1
    "A Microsoft Robotics Stúdió egy olyan vezérlőnyelv kifejlesztésén dolgozik, amely egységessé tehetné a jelenleg még szabványok nélkül dolgozó robotikát."

    Embedded linux (or. BSD), teljesen jó a célra, mivel ebbe már mobil cégek is pumpálnak pénz, és a kernel ugyan olyan jol jön egy PDA-ban, mint egy robotban,csak pár kiegészítés kell hozzá.
    Elég nevetségesen hangzik (jelenleg), hogy egy fejlesztő csapat ugy fejlesszen egy komoly robotot, hogy nincs hozzáférése a teljes kódjához...

    Bár kiváncsi vagyok, mit akkar szabványosítani, max. a MS termék használatát, még nem igazán van mit szabványosítani szvsz.

    Mintha robot--PC komunikációrol lenne szó, és PC -vel vezérelhető robotok mozgásának kordinálására lenn jó a cucc ? Majd ha veszek egy auto hegesztő kart (Vagyis nem igazán annak kell ez a szoftver aki, a robotot épiti hanem aki üzembe helyezi?), akkor csak bedugom az USB -be kiirja ,hogy "Microsoft Standard RobotArm"-ot talált telepíti a driverét és ,hogy rajzoljam meg a mozgását... erről szolna ez valójában ? Vagy "windows"-nak is kell lenne a robot ARM-ján?