Berta Sándor

Egyre kevésbé aukciós oldal az eBay

A platformon kezdeményezett üzletkötéseknek már csupán töredéke aukció. A háttérben a vásárlói szokások megváltozása áll: az emberek nem vágynak már a termékekre való licitálásra, hanem szeretnének egyszerűen és kényelmesen vásárolni.

A Sales mechanisms in online markets: what happened to internet auctions? című dokumentum készítői, Liran Einav, Chiara Farronato, Jonathan D. Levin és Neel Sundaresan rámutattak, hogy az elmúlt években háttérbe szorultak az online aukciós ajánlatok. Tíz évvel ezelőtt még nagyon vonzó volt az internetezők egy részének, hogy licitálhatnak különböző árucikkekre, és ez kifizetődő üzleti modell volt az eBay és a kereskedők számára is. Az eBay 2001-ben, az alapítása után hat évvel több mint 100 millió dolláros nyereséget könyvelhetett el. Ezt követően számos országban alapítottak internetes aukciós házakat, azonban az elmúlt esztendőkben megváltoztak a szokások.

Az eBay 2011-ben piacvezető volt ezen a területen, a nyeresége 3,2 milliárd dollárt tett ki. A platformon viszont egyre kevesebb aukcióra kerül sor, az összes üzletkötésnek csupán a 15 százaléka nevezhető árverésnek, derült ki az amerikai National Bureau of Economic Research (NBER) tanulmányából. Összehasonlításul: 2003-ban ez az arány még közel 100 százalék volt.


Az árverések aránya egy évtizede folyamatosan csökken

Az aukciónak van egy olyan illúziója, hogy a vásárló befolyásolhatja a végső árat. Aki szerepet vállal a folyamatban az meghatározhatja, hogy egy termék mennyit is ér. Az abszurd magas árak ugyanakkor azt az érzést keltik, hogy bizonyos árucikkek értékesítésén nagyon sokat lehet nyerni. A koncepció azonban pszichológiai csapdát rejt. A rendelkezésre álló idő miatti nyomás és az az érzés, hogy valaki másokkal versenyezhet, gyorsan oda vezethet, hogy végül az illető többet fizet, mint amennyit eredetileg szeretett volna és amennyibe az adott termék valójában kerül.

A vizsgálatok során ismertté vált, hogy amíg 2003-ban még 4,7 százalékkal kevesebbe kerültek az aukciókon meghirdetett eszközök a valódi áruknál, addig 2009-ben már átlagosan 16,5 százalékkal többet kellett fizetni egy műszaki cikkért, mint amennyibe valójában került volna a boltban. S, hogy mégis miért választották ezt az utat a felhasználók? Az ok a kényelem.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • morden2 #11
    e-bayen soha nem licitáltam, beállítom hogy buy it now , free shipping aztán böngészek, aki megfelel azt meg is veszem, felesleges a licitálás.
  • who am I 7 #10
    Utolag nem terhelhetik én úgy tudom...ha igen, akkor egy az baromság, másrészről, lehet menni a supporthoz, hogy ugyan nézzék már meg a logokat..mert azért, valószínű ilyeneket logolnak simán..végülis, pont ezért van a site.
  • who am I 7 #9
    aukciózás ma már kamu.Van mikor drágábbra feltolják vagy feltolja egy másik, de saját "reg"-gel az eladó, mint amennyit valójában ér..és mint amennyiért valójában megtudná az ember venni, kis utána járással.Csak ugye nagy fless, mert húúú csak 2 dollár, aztán pár nap már bőven árában van.Nem mondom, hogy mindennel ezt csinálják, mert nem...de egyre több ilyen lehet.Megpróbálni persze meg lehet, de az a tanácsom, mielőtt az utolsó percben feltornáznánk az árat, mindenképp bizonyosodjuk meg, hogy az alacsonyabb a legolcsóbb/biztonságos buyoutos cuccnál.
  • torcipepe #8
    nem az a 450 Ft árkülönbség a lényeg, hanem hogy hirtelen rádobtak +4$ szállítási költséget, ami előtte nem volt ott. ennyi erővel akár egy millió dollárt is rá terhelhettek volna, akkor mi a faszt csinálok? hogyan bizonyítom be, hogy előtte még ingyen szállítást írtak és én annak a ténynek a birtokában licitáltam? sehogy.
    mondjuk utána felül lictáltak így elvitte más.
    másrészt ha egyszer aukciós portál, akkor licitál az ember. itt csak egy reggeli árát spórolhattam volna, de ahol 20-40-100 dollárt lehet fogni, akkor se licitáljak? neked lehet hogy ez nem tétel, de akkor neked nem is való az ebay.
    a tanulság, hogy erre is oda kell figyelni.
  • JL666 #7
    szerintem az ebay nem fog bebukni. Vagy ha igen gyorsan jön egy másik site, mert ilyen oldalakra mindenképp szükség van....
  • Shodan #6
    Ezzel fog bebukni a vatera is.
  • JL666 #5
    akkor minek licitáltál?! drága volt 450 ft-ért az usa-ból?!
  • torcipepe #4
    nekem akkor ment el a kedvem a licitálástól, mikor egy fél dolláros aukció a licitálás pillanatában free ship-ről 4 dolláros szállítási költségűvé változott. közben pedig 2$-ért másik eladónál azonnal meg tudtam volna venni, biztosan free shippel.
  • mad mind #3
    Én az órámat az ebayen 30 ezerért vettem, miközben a bolti ár 100 ezer lett volna. Most ugyanannál a fickónál az újabb órák a bolti ár alatt 1-2%-al olcsóbban kaphatóak. Ezért már nem éri meg az ebay-t túrni.
  • Celeborn #2
    A lényeg a két utolsó bekezdésben van. Pont ezért nem is használtam én sem aukcióra sose.