Berta Sándor

Üzemanyagcellák működtetik majd az eBay új szervereit

Az online aukciós platform új szerverközpontot épít és a számítógépeket teljes mértékben üzemanyagcellákról akarja üzemeltetni. Egyelőre kérdéses, hogy a Utah szövetségi államban felépülő centrum mennyire fog zökkenőmentesen működni.

A beruházásról a The New York Times számolt be. A projektben az eBay partnere a Bloom Energy lesz, amely 2010 februárjában mutatta be a Bloom Box nevű üzemanyagcellás megoldását. Az eseményre az eBay központjában került sor és azóta a két cég számos esetben szorosan együttműködött egymással, illetve a jövőben is hasonló kooperációt tervez. Az aukciós platform úgy döntött, hogy a központjában a szükséges árammennyiség 15 százalékát üzemanyagcellák segítségével fogják biztosítani.


A doboz biogázból áramot állít elő, kb. 800 000 dollárba kerül

A Bloom Energy Server fő egysége az az üzemanyagcella, amely gázokból, például földgázból és biogázból, illetve oxigénből állítja elő az áramot. Egy ilyen 10 x 10 cm-es cella körülbelül 25 watt áramot ad. A mostani beruházásban is ezt a megoldást használnák fel, a hagyományos áramellátó rendszerekkel kizárólag vészhelyzeti energiaforrásként számolnának. "Kockázatos ez a dolog? Biztosan. Szükség van beruházásokra? Egyértelműen, de ez egy olyan beruházás és kockázat, ami megéri" - jelentette ki John Donahoe, az eBay egyik vezetője.


A Bloom Box belseje. 5-10 éven belül az otthonoknak is készítenek kisméretű áramtermelő egységet, kb. 3000 dollárért

A szerverközpontban összesen harminc Bloom üzemanyagdobozt szerelnek fel. Ezzel a platform a FedEx, a Wal-Mart, a Kaiser Permanente és az AT&T példáját követi, de még sehol nem használtak ennyi Bloom egységet. Haresh Kamath, az Electric Power Research Institute munkatársa éppen ezért arra hívta fel a figyelmet, hogy nincsenek üzemeltetési tapasztalatok az üzemanyagcellákkal kapcsolatban. Gary Cook, a Greenpeace IT-elemzője viszont üdvözölte az eBay bejelentését.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • teddybear #8
    Pontosabban a GE komplett erőműveket gyárt, és mindenféle kivitelben. Itt Magyarországon például Veresegyházán van egy üzeme, itt gázturbinás erőműegységeket gyártanak.

    Egyébként, mint mondtam, az üzemanyagcella nem zöld energiaforrás, hanem semleges. Zöldé a beletáplált üzemanyag teszi, már ha az az. A biogáz többnyire egy hulladék, vagy melléktermék hasznosítása, annyiban zöld, hogy az energiát(elektromos vagy hő) nem kell valamilyen más, esetleg környezetszennyezőbb, forrásból beszerezni. Ilyen szempontól épp úgy zöld, mint amikor nagyapámék felszedték a kukoricagyökeret a szántóföldön, és befűtöttek vele a kemencébe.
  • kvp #7
    Az egyesult allamokban a General Electric gyartja es arulja a biogaz rendszereket. Eleg nagy ceg ahhoz, hogy ne lehessen elnyomni (mellekesen ok gyartjak az atomtengeralattjarokat is, szoval a mindenkori kormanynal van szavuk). Egyebkent a biogaznal a legolcsobb megoldas gazturbinaval elegetni, ami aramot es futesi hot is ad, mindezt egy viszonylag olcso rendszerrel.

    Az usa nem annyira van lemaradva mint gondoljuk, csak eppen amig van olcso olaj, addig nem allnak at alternativakra, viszont ahol anyagilag megeri, ott amint tehetik atallnak, mivel a profit maximalizalasa a cel.
  • TARTYOM #6
    Meg több mint valószínű, hogy elnyomja a lobbi is, mert gondolj bele.

    Vannak pl az usa-ban brutális méretű állatfarmok (kisváros méretűek) ahol csak szarvasmarhák vannak. Gondold el egy ilyen ipari létesítmény mennyi áramot használ el, és mennyit fizet érte. Nos itt szar az van bőven, ha beruháznak x ilyenre, önálló áramforrásuk lenne -> 0 filléres áram (miután megtérül de kétlem hogy 1-2 évnél ez tovább tartana).

  • Cat #5
    Biogázt használva nem: pl. a tehén szarik egyet, a felszabaduló gázt tartályban tárolják, ide betáplálják, kész az áram. Másik nagy előnye a drága logisztika kihagyása lehet, tanyákon közvetlenül lehet vele termelni áramot.

    Elviekben kiváló a hatásfoka, de amit én olvastam róla, túl új még, "csak" néhány éves. Az energetikában évtizedekben gondolkodnak, az erőművek életciklusa minimum 20-30 év.
  • teddybear #4
    Ez tulajdonképp ugyanúgy oxidáció, mint ahogy az égés. A különbség annyi, hogy nem a reakcióhőt használják fel, hanem közvetlenül nyerik ki az áramot.

    Egyébként, dacára a sötétzöld mantrának, ez éppen olyan környezetszennyező dolog, mint a hőerőmű. Amennyiben nem tiszta hidrogént használnak bele, épp úgy keletkezik széndioxid is a folyamat során.
  • Cat #3
    nincs égés, fehér kerámialapok vannak benne. Egyik fele zöldre van festve nikkel oxiddal (anód), másik oldala feketére (katód), azaz elektrolitként működik.

    http://en.wikipedia.org/wiki/Bloom_Energy_Server
  • Pharaoh #2
    "gázokból, például földgázból és biogázból, illetve oxigénből állítja elő az áramot"

    Ez nagyon úgy hangzik, mintha elégetné, csak egy kicsit bonyoultabban dolgozik.
  • lapaleves #1
    hát nemtom mikor komoly gépet képzelek magam elé mindig egy rengeteg alkatrészből álló, de láthatóan egységes, bonyolult szerkezet jön ki, jellemzően egy-két védősisakos munkásemberrel.

    ezek a szép fémdobozok a meggyőződött managgerekkel nekem akkora bullshit szagú, mint ide putnok.

    aztán belekukkant az ember a belsejébe, és összevissza lógó csövek meg mindenféle tákolmány van benne. kb mint mikor valami nagyratörő eszembe jut, és 5 perc alatt gyorsan összetákolom.

    nekem valahogy nem áll össze.