Berta Sándor

Csúszik és drágult az Apple megalomán főhadiszállása

A létesítmény a tervezettnél egy évvel később készül majd el és többe fog kerülni, mint az új New York-i Világkereskedelmi Központ (WTC).

A Bloomberg öt névtelen forrásra hivatkozva szellőztette meg, hogy az eddigi körülbelül 3 milliárd dollár helyett ötmilliárd dollárba fog kerülni az Apple Campus 2. Az új cupertinói cégközpont ezzel drágább lesz, mint a New York-i új WTC, amelynek az építési költsége 3,9 milliárd dollár, ráadásul az már korábban kiderült, hogy az épület a tervezettnél később készül majd el. Az eredeti határidő 2015 közepe volt, az új határidő 2016.


A kör alakú központot a Foster + Partner építésziroda tervezte, amelynek egymilliárd dollárt kell megtakarítania ahhoz, hogy az építési munkák megvalósulhassanak. A terveket 2011-ben Steve Jobs mutatta be és az azóta elhunyt cégvezető azzal indokolta a magas költségeket, hogy a világ legjobb irodaépületét akarják felépíteni. Amy Bessette, az Apple szóvivője a csúszást azzal indokolta, hogy a társaság több időt akar hagyni azért, hogy teljesülhessenek a minőségi feltételek. Az Apple Campus 2 a cég új otthona lesz és fontos részét képezi majd több mint 12 000 alkalmazott életének, ezért ugyanolyan óvatossággal és szeretettel kezelik ezt a projektet is, mint bármely termékük megalkotását.

A négyemeletes épület külső átmérője 230 méter lesz. A parkolóhelyek egy részét az Apple Campus 2 alatt, egy kétemeletes parkolóházban helyezik el. Minden szint közel 2300 gépkocsit tud majd befogadni. Emellett lesz egy másik, négyszintes parkolóház is, amely összesen 4300 jármű számára kínál biztonságos tárolóhelyet. A központi épület alapterülete 262 000 négyzetméter lesz, az energiaellátásról egy külön erőmű gondoskodik majd. Emellett kialakítanak egy kör alakú, 9200 négyzetméter alapterületű és ezer fő befogadására alkalmas auditóriumot, továbbá egy szintén kör alakú, kétszintes fitneszcentrumot is. Az építkezés miatt több utat lezárnak, a kivágott 3400 fát pedig 6000 új telepítésűvel pótolják.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • IMYke2.0.0.0 #3
    A tudjukkik majd elég könnyen célba találnak, ha nagyon támadni akarnak...
  • M2 #2
    Ez egy kiba.. nagy home gomb! :-)
  • Vol Jin #1
    Hát ez drága pantheon lesz.