Berta Sándor

Nem válhat egyszerű hardvergyártóvá az Apple

A kaliforniai konszern részvényeinek árfolyama folyamatosan esik, érthető, hogy a résztulajdonosok kezdenek idegesek lenni. A fő probléma azonban az, hogy egyre inkább úgy tűnik: a társaság válságban van.

Az Apple mindig egyedi termékeket készített - ez elsősorban Steve Jobs érdeme volt, aki a tökéletes készülékek megalkotására törekedett. A karizmatikus üzletember halála után azonban valami megtört, megváltozott, a részvényesek aggódnak. Az Apple az elmúlt hónapokban egyre inkább úgy viselkedik, mint egy hagyományos hardvergyártó. Elemzők egy csoportja és néhány befektető ugyanakkor azt mondja, hogy az óriáscéget a szoftverfejlesztők és a hardvergyártók közé kellene besorolni, mert egyik táborba sem tartozik igazán.


A cég részvényeinek árfolyama fél éve stabilan csökkenő trendet mutat

Az első kategória semmiképpen sem lenne jó a vállalat szempontjából, hiszen akkor a különböző modelljei, például az iPhone vagy az iPad sikerei csak rövid ideig tartanának. Mindez attól is függene, hogy az okostelefonok és a táblagépek milyen gyorsan válnak tömegtermékekké, a felhasználók ugyanis hajlamosak megváltoztatni a szokásaikat és könnyen találhatnának más, olcsóbb és szimpatikusabb készülékeket. (Ezzel a problémával szembesült korábban a Research In Motion (RIM) is.) Amennyiben viszont szoftver- és hardvercégnek könyvelik el az Apple-t, akkor kedvezőbb helyzetbe kerülhetne.

Katy Huberty, a Morgan Stanley elemzője szerint a piac az Apple-t egy szórakoztatóelektronikai megoldásokat kínáló társaságnak tartja, amely termékciklusokhoz kötődik és ezáltal ki van téve a hullámzóan alakuló bevételeknek és nyereségeknek. Ez viszont nem teljesen igaz, hiszen az óriáscég ügyfelei olyan márkát vásárolnak, amely kezelési komfortot biztosít a számukra; ugyanez mondható el az Amazon és a Netapp esetében is.


Az Apple-t egy dolog mindenképpen megkülönbözteti az összes többi hardvergyártókról: ügyfelei gyakorlatilag mindig megvásárolják az új modelleket, ezzel szemben például a Hewlett-Packard vagy a Dell vevői több évente cserélik le a számítógépeiket. Mind a HP, mind a Dell megpróbálta kibővíteni a szoftverüzletágát, de nem tudnak az Apple nyomába érni, és itt az iTunes és Apple App Store sikerére kell gondolni. Ez nem csupán állandó ügyfélbázist jelent a kaliforniai vállalat számára, hanem folyamatos és stabil bevételeket is. Ettől függetlenül az almás konszern nem válhat elbizakodottá, hiszen a Sony vagy éppen a RIM példája is intő lehet a számára, és a felhasználók lojalitása sem végtelen.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • levente68 #79
    Ha meg még vak is, akkor pláne, hisz nem látnám a sok szart, amit nyomtok...
  • M2 #78
    Levente te meg jobban járnál, ha Néma lennél!
  • narumon #77
    Én már ráhagytam, úgyis azt magyaráz amit akar. A fantáziája viszont meglepően élénk a múlktor ugyebár valami hitelt alig fizetni tudó panelpatkány voltam, azután rokkantnyugdíjas, most meg már gerinctelen is :) Jövőhéten eltemet meglásd! :))
    Addig is rokinyugdíjasként nemrég jöttem haza ázsiából, Júl elején USA-ba megyek, most hétvégén meg Rallyautót fogok vezetni. Szerintem nem is rossz egy rokinyugdíjastól :)
  • levente68 #76
    Haha, azért a kis triumvirátusotok elég vicces...

    A három majom, avval a különbséggel, hogy egyik sem hall és lát, de mind beszél, lol...

    "gerinctelen rokkantnyugdijjas"

    Hol a gond, gerinctelennek mondják az ilyen aljas, hazug és elvtelen dögöket és ha meg rokkantnyugdíjas, akkor teljesen rendben van minden...

    Na, persze, ha rendes ember lenne, akkor én se támogatnám az ilyen beszólásokat, de ez egyik sem ember. Zombik csak voltak emberek, már nem lesznek soha...

    Támogassátok egymást a félrebeszélésben nyugodtan, attól még a hülyeségetek hülyeség marad, csak nem tudjátok felfogni.

    Akar a fene tőzsdét oktatni neked, majomon, csak azt akartam elérni - már megint minek... - hogy amihez hülye vagy, azt a témát kicsit se érintsd.
    Persze, a te életed épp ennek az ellenkezőjéről szól a trolltestvéreiddel együtt. Aztán meg vihogtok, mint a sakálok a rajzfilmekben, ostobán...

    Semmit nem ért el nálatok senki hosszú évek alatt, ugyanúgy hazudtok, csavargatjátok a dolgokat, mint eddig, paplankúró sosem fog megtisztelni SENKIT ékezetes betűkkel és saját tudásról szóló írással, csakis kigugliz valami marhaságot, ami a témában mástól származik, de legtöbbször faszság és azt aztán forrás-ként hajtogatja.

    szarumon se jobb, aki meg pont a saját tudásával örvendeztet meg minket, ami nem létezik, de legalább jókat hazudik is mellé, mínusz20 meg a kis seggnyalójuk, aki meg végképp csak ostobaságokat ír, de legalább sokat gennyeskedik, mert ahhoz tényleg ért...
  • M2 #75
    Tudja hogy gerincsérved van és erre ezt írja: "gerinctelen rokkantnyugdijjas" ???

    Nálam elásta magát ez a csökevény, de külön örülök, hogy az életben nem ismerek ekkora primitív bunkókat.
  • narumon #74
    Szerintem rám gondolt mert nekem van gerincsérvem. A többit már ő költötte mellé mint ahogy a társa szokta...
  • Papichulo #73
    A #66 az valoban a "barnanyelves" nyalas kategoria volt...

    Amugy ki a gerinctelen [osteoarthritis, osteoporosis?] rokkantnyugdijjas es honnan rendelkezel ilyen informaciokkal rola?
  • Jakuza1 #72
    Itt csak te vagy a kocsog, aki masnak benyal tovig. :P
  • M2 #71
    "Latom egyedul is siman felveszed a harcot"

    Néha azért benyal neki egy-két köcsögje, biztatandó... :-)
  • M2 #70
    "Szóról szóra kellene megértetni mindegyikkel, hogy miért beszél hülyeséget és ehhez nincs türelmem."

    Főleg hogy minden szavunkhoz hozzáköltesz a fejedben másik kilencet, majd a saját alkotásoddal kezdesz el vitázni, mintha elhangzott volna. Ritka az ennyire zakkant arc, még itt is! :-)