Berta Sándor

3D-nyomtatókkal vívhatják a jövő háborúit

Egy amerikai támaszpont közelében lázadók lelőnek egy bevetésen lévő robotrepülőgépet. A katonák egy kis helyi laboratóriumban órák alatt elkészítik az új modellt. Mindez most még utópia, de hamarosan valóság lehet.

Michael Llenza korvettkapitány az Armed Forces Journal hasábjain vázolta fel a lehetséges jövőképet. A tiszt úgy vélte, hogy meghatározó szerepet játszhatnak a jövő harcterein a 3D-nyomtatók, amelyek drasztikusan megváltoztathatják a fegyveres erők logisztikai rendszerét és a bevetéseket. Alkatrészek és lőszerek egyaránt származhatnak majd a 3D-nyomtatókból, ezáltal könnyebbé válhat az utánpótlás biztosítása és a sérült eszközök javítása. A lőszerek esetében ugyanakkor még meg kellene oldani a lőpor integrálását. A szálláshelyeket, a katonai épületek elemei szintén ilyen berendezésekkel készülhetnek, végső soron pedig akár teljes hajók is kikerülhetnek hatalmas 3D-nyomtatókból. Ehhez még hozzáadódhat, hogy a tengerpartok közelében úszó üzemek fognak halászni és erőforrások után kutatni, így biztosítva az élelmiszerellátást.


Jelentősen leegyszerűsítené az utánpótlást a világ eldugott részein, ha helyben állítanák elő a szükséges felszereléseket

Michael Llenza a Wired amerikai blognak elmondta, hogy természetesen vannak veszélyek is. Nem is igazán a lőfegyverek építésére vonatkozó tervek megjelenése adhat okot az aggodalomra, hanem az, hogy egy kifejezetten a fegyveres erőknek szánt anyag kerülhet ki. Ahhoz, hogy valaki lemásolhasson katonai felszereléseket és fegyvereket előbb el kellene azokat lopnia, szét kell szednie és megvizsgálnia. A 3D-nyomtatók esetében a másoláshoz erre már nem lesz szükség, a jövőben a kémek így kézi eszközökkel felszerelkezve szkennelhetnék be a fegyvereket és a felszereléseket szállító konténereket.


Egyetlen konténerrel biztosítható lenne a szükséges műszaki támogatás

A közeljövőben a legfontosabb a jogi háttér megteremtése. Miközben Kínában már alkalmazzák a 3D-nyomtatást, addig a világ többi részén még nincsen tanúsítási eljárás. Ennek ellenére Afganisztánban már létrehoztak 3D-laboratóriumokat és az Obama-kormány komoly összegeket fektet be a technológiába. A tervek szerint három kiválasztott kutatóintézet összesen 200 millió dollárt kap, két projektet közvetlenül a Pentagon felügyel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • NEXUS6 #7
    "Miközben Kínában már alkalmazzák a 3D-nyomtatást, addig a világ többi részén még nincsen tanúsítási eljárás."

    Akkor már értem, hogy miért ilyen xar minőségűek a kínai termékek!
  • flashpointer #6
    Hidegzuhany.Annyira gagyik és félrevezetőek mostanában ezek a cikkek(de a mostani is, nem is tudom melyik a durvább ). Nem FDM nyomtatóval kellene nyomtatni, dehát istenem rendőrök, mit várnánk. Menjenek el gödöllőre SLM-el nyomtatni fém fegyvert (egyenlőre nálunk csak ott van rá lehetőség), vagy Budapesten is tudok ajánlani SLA vagy SLS nyomtatást, ami szintén kibír pár tucat lövést. Nem ilyen vicckategóriát.

    "Miközben Kínában már alkalmazzák a 3D-nyomtatást, addig a világ többi részén még nincsen tanúsítási eljárás."
    ez meg WTF?
    Amúgy meg nem kell pánikba esni, messze van még az hogy elfogadható minőségben mindenki csak úgy nyomtatgasson magának.
  • Katalizátor #5
    Én csak azt nem értem, miért kell rögtön minden új technológiát hadi dolgokra felhasználni? Olyan sok lehetőség van ezekben a nyomtatókban, eszembe se jutna.
  • Macropus Rufus #4
    a teszt
  • Macropus Rufus #3
    kis hidegzuhanny azoknak akik a Liberatorral akartak vagítani:

    ön- és közveszélyes a nyomtatott fegyver a tesztek alapján



    a fegyver, pár lövés után megsemmisűlt.
    "A rendőrbiztos szerint a teszteken kiderült, hogy a Liberator katasztrofálisan félrehord, ami a használónak is súlyos sérüléseket okozhat."

    képes halálos sébesülést okozzni, a ballisztikus zselébe 17cm-re hatolt be, ami azért nem pici teljesítmény egy nyomtatott szartól.
  • Tetsuo #2
    Legalábbis az Sg-n. :)
  • Kornan #1
    Most nagyon felkapták a 3D nyomtatós témát.

    A végén már olyan lesz,mint a stratégiai játékokban. Az épület kinő a földből a harcmező közepén, aztán jönnek ki belőle a tankok.