Berta Sándor

Zsebben elférnek a brit fegyveres erők drónjai

Nagy-Britannia a következő években kiemelt figyelmet fordít a korszerű hírszerző és felderítő rendszerek beszerzésére. A projekt egyik eleme egy új miniatűr robothelikopter rendszeresítése.

Az Afganisztánban harcoló brit csapatok különleges eszközöket is bevetnek céljaik érdekében. A Sky News tudósítása szerint a a Black Hornet Nano Unmanned Air Vehicle drónt a Prox Dynamics AS norvég cég fejlesztette ki. A 10 cm hosszú és a 2,5 cm széles felderítő eszköz "súlya" mindössze 16 gramm, egy kézben elfér, így a katonák akár a zsebükben is magukkal vihetik a harctérre. A Black Hornet Nano UAV alapvetően akkor juthat főszerephez, ha az adott egység szeretné felderíteni a környező területeket, amelyen esetleg ellenséges egységek is tartózkodnak és mindezt észrevétlenül akarja megtenni.


A miniatűr robothelikoptert felszerelték kamerákkal, amelyek fotókat és videókat egyaránt készíthetnek és ezeket azonnal továbbítani is tudja a katonáknak. Az eszköz alkalmas akár egy ház vagy a rejtett fenyegetések felderítésére, illetve városi harcban a sarkon túli területek feltérképezésére. A drón távvezérléséhez elegendő egyetlen katona, aki egy képernyőn keresztül adja az utasításokat. Ezen a kijelzőn jelennek meg az UAV kameráiról beérkező felvételek is.


A brit fegyveres erők eddig 160 darab Back Hornet Nano UAV-t rendeltek egy 20 millió fontos szerződés keretében. Philip Dunne brit védelmi miniszter elmondta, hogy a hírszerző és felderítő rendszerek beszerzése kulcseleme annak a 10 éves tervnek, amely részét képezi a szigetország védelmi stratégiájának.


A katonai robotokat ma már a felderítéstől a pokolgépek hatástalanításán át a támadások végrehajtásáig egy sor területen állítják csatasorba. Az egyik új terület az utánpótlás biztosítása lehet. A robotok iránti kereslet mintegy tíz éve kezdett igazán megélénkülni, azután, hogy az amerikai vezetésű erők elmozdították a hatalomból a tálibokat Afganisztánban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • netperformer #20
    Vagy rendőrök. Járőrautó helyett ehetnek fánkot, miközben egy kis drónnal végigfürkészik a várost XD Csak akkor kell járőrautónak forgalomba kerülnie, ha valahol probléma van.
  • Zoltan21 #19
    Az ilyenek jól jöhetnének, nálunk is.
    Igaz, nem nanohelikopterben, hanem úgy, hogy kibírja az 1 - 2 órás utat is, aztán lehessen feltölteni. Használhatná a BKV és a MÁV is, hogy a kábeltolvajok után eredjenek: http://www.origo.hu/itthon/20130131-terroristak-lehetnek-a-kabeltolvajok.html
  • Macropus Rufus #18
    én megleptem magamat karira egy nanokopterrel, ami nem sokkal nagyobb mint ez kb.20g A feltőltési ideje 30-40perc. Max repülési idő eco módban kb. 10 perc, normálban ennek a fele, 5 perc. Kamera nincs rajta. Az egész cucc alkalmatlan a kűltéri használatra mert a legkisebb szél is elfújja a fenébe (kontrétan ha ráfújsz már elmozdúl a pozitciójáról), hiába van benne giroszkóp, gyenge ahhoz, hogy korrigáljon. Az irányítása inra, ezárt max. 10m, de az pár száz ezres ráidós kütyük is max. 200-300m-ig mennek. Közel 1km-es távolságot már nagyon komoly és drága cucc fogja hozni. Tehát összességében egyáltalán nem drága ez a 42millió/gép. Gondolj bele: csak az aksi milyen cucc lehet, ha képes ellátni a gépet 30 percig úgy, hogy közben folyamatos rádiókapcsoldaban van 800m-re lévő vezérlővel amihez élő képet kézvetít, amihez szintén enegria kell. Szerintem ha a sok biz-baszt leszedjük róla akkor maga a helikopter simán egy órát is repűlne. Na ilyet most nem kapsz a piacon. Semmilyen formában. Ez már a benzimotoros kategória.
  • blitzkrieg1 #17
    Jobban belegondolva termeszetes, hogy sokba kerul. A hadikiadasok mindig sokba kerulnek es ez azert is van igy, mert nem gyartjak oket millios nagysagrendben, mint a civil cuccokat, igy aztan a fejlesztesi koltsegek nem osztodnak sokfele.
    A Gripent csak azert hoztam ide, mert azt is mindenki brutal soknak tartja, pedig az egy modern harcigep, nem egy gyufas doboz nagysagu felderito dron.
  • sokadikgab #16
    Me'g egy link, ha valaki sokalna az arat:
    http://www.bbc.co.uk/news/uk-21313323

    "Powered by battery, the Black Hornet is reported to have a range of about half a mile (800m), a top speed of 22mph (35kph) and can fly for up to 30 minutes."

    ilyet ma uzletben nem kapni...
  • blitzkrieg1 #15
    125000 font darabja? Na ne mar. Es meg a draga Gripenek miatt vannak kiakadva Magyarorszagon.
    Vicces lesz, amikor a lazadok legycsapokkal kergetik majd a helikoptereket. :D
  • Sajátvéleményem #14
    Ez a kép kamu...
    Az a masina 1 cm sem repülne
  • M2 #13
    Aki kevesli az árat, az nem nagyon találkozott még katonai cuccokkal.
    Egészen más igények jelentkeznek, mint a civil piacon, nagyon más árakkal!

    Sőt! Civil cuccokból is a kamerával használható helikopter fél millió forintnál kezdődik - és az böszme nagy ezekhez képest!
  • kjhun #12
    Hát, szerintem nem sokat kell már várni a darázs méretű robotrepcsikre.


  • pasi29uk #11
    20 millió angol font Font potom 6.756.197.460 magyar Forint
    Vagyis 43.750.000 Ft/db. Nem semmi!