• end3
    #9
    És én is egyetértek "Die Linke"-vel. - A fogyasztóvédelem nem létezhet megfelelő szabványok, előírt minőségek, jogszabályi feltételek nélkül. Az, hogy van garanciális idő, de még inkább szavatosság, az soha nem a termékelőállító elképzelésén múlott. Azt mindíg is a termékeket felhasználó társadalom kényszerítette ki, jogi szabályozás útján. Hogy a verseny majd megoldja, mert úgyis a jobbat fogják megvenni, ma már nem igaz. (A kapitalizmus jelenleg "nyökögve" működő, piacgazdasági modeljét igazából 1-2 milliárd földön élő embere találták ki. Láthatóan nem működőképes 8 milliárd ember kiszolgálására.)

    Jelenleg a jelentős vagyonnal nem, csak a munkaerejükkel, és az ehhez kapcsolódó alacsony bérekkel rendelkező széles tömegek átverése és lehúzása folyik. Lassan központilag "őrzik" mindenki pénztárcáját, és minden napra kikalkulálják, mikor mennyit költhet valaki kajára, ruházkodásra, okostelefonra, rezsiköltségekre, stb.. Az egyre "agresszívebb" multik lassan "gondnokság alá" helyezik az egész világot úgy, hogy ehhez még bírói ítéletre sincs szükségük. És a "gondnokság" ma már nem csak természetes személyek felett alakul ki, de egész nemzetek kerülnek ebbe a helyzetbe. (Úgye a gondnokság elvileg a gondnokolt érdekeit képviselve alakítandó ki, had ne menjünk bele abba, hogy ez a "felsejlő jövő" kinek áll majd elsősorban érdekében.)

    Mindezt miért is? Csak azért, hogy még hatalmasabb vagyonokat halmozzanak fel, amelyekből már termékfejlesztési kiadásokra sem fognak költeni, mert már nem a korábbi eladásokból származó hasznukkal kalkulálnak egy-egy termék kifejlesztésénél, piacra dobásánál, nem is egy csúcstermék tökéletes megvalósítása a cél, - (Valaki nézze meg a Samsung Galaxy SIII - SIV csúcskategóriás mobiltelefon hátsó műanyag zárólapját, amely szervizből 5000 forintért pótolható, a rögzítő műanyag fülek letörése után. - márpedig azok néhány levétel után bizton mennek a "levesbe". - kb. 10 Ft értékű münyag fröccsöntés az egész!) - hanem eleve a pontenciális vásárlók zsebére tervezik az egészet, maximalizált haszontartammal. A funkció, azaz a használhatóság, tartósság és megbízhatóság, a vevő igényeinek kiszolgálása másodlagos kérdéssé vált, a jövedelmező pénzügyi megvalósítás pedig elsődlegessé. A jövő emberiségét érintő eféle tervezésben és kiszolgálásban "jeleskedő" hatalmas cégek egymás között felosztva a piacot, kartellezik a világot és egyre inkább a mindennapjainkat érintő, félelmetes pénzügyi természetű kontroll kialakításán fáradoznak.

    Nos, ha megbízható és jól használható termékek kifejlesztésére nem is áldoznak, de a kontroll lehetséges eszközeit illetően szinte valamennyi cég számolatlanul költi a milliárdjait. (lásd pl. a felhőszolgáltatások folyamatos erőltetése, gyakorlatilag nagyrészt nevetséges internetes hálózati feltételek mellett is. - Mert még azt is nehezen viselik, hogy valakinek, - rajtuk kívül, - a jövőben versenyképes saját IT infrastrukturája legyen.) - Holnapután a kuty@sz@r piacra dobásával is pénzt fognak keresni, mert nem lesz ember, aki saját ésszerű döntése alapján megtagadhatja annak kifizetését, mert mire az üzlet tudomására jut, addigra a világon valahol már régen levonták azt a számlájáról. (De azt számomra még eddig senki nem tette nyilvánvalóvá, milyen legális forrásokból is fogja a szerencsétlen munkavállaló a bankszámláját a tervezett mértékig hónapról-hónapra feltölteni.)