SG.hu

Nem pihen az Autorun vírus

Nem pihen az Autorun vírus, és az automatikus végrehajtás révén rendületlenül továbbfertőzi a különféle külső USB eszközöket. Évek óta lenne már rá megoldás, ám a különféle okokból frissítetlen rendszerek továbbra is tökéletes célpontok, sorozatban tizenegyedik hónapja őrzi a vezető pozícióját Autorun.

A korábbi, klasszikus vírusmeghatározástól mára nagyon eltávolodtak a kártevők, hiszen a fertőzés, önreprodukció és terjedés már gyakorlatilag egyáltalán nem a korábbról ismert módokon történik, hanem gyakran csak spamek mellékleteiben kapjuk a kártevőket, vagy az azokra mutató linkeket. Maguk a kártevők is sokat változtak az idők folyamán, manapság már a banki trójaiak a legnépszerűbbek, a Zeus és Carberp család számos verziója igyekszik megcsapolni a felhasználók pénztárcáját, számláját.

Ismét divatba jöttek az úgynevezett zsaroló kártevők (ransomware), a majd húszéves története során a hosszú szünetet és csendet a pár évvel ezelőtti hamis antivírusok bolygatták meg, mára pedig újabbnál újabb, hamis RIAA fenyegetéstől kezdve rendőrségi zárolást imitáló trójai kártevőig mindennel találkozhatunk. Ugyancsak jellemző lett a botnetes kártevők tömeges terjedése, amelyek segítségével nem csak az adatok lophatók el a fertőzött számítógépekről, hanem távolról vezérelve különféle, például weblapok elleni elosztott elárasztásos támadásokra (DDoS) is felhasználhatóak, tömeges spam levelek terjesztésére is alkalmasak, így a bűnözők az ilyen fertőzött zombi gépekből álló botnet hálózatokat jellemzően jó pénzért bérbe adják.

A mai kártevők esetében a hangsúly legtöbbször az észrevétlenségen, a rejtőzködésen van. Számos híres-hírhedt jelentős kártevő mégsem kerül bele a toplistákba, ami abból adódik, hogy egyrészt a felfedezés első szakaszában általában nevesítés nélkül a heurisztikus észlelésen akad fenn, és csak később készülnek olyan pontosított felismerések, melyek specifikusan erre a családra vonatkoznak, illetve az ilyen kártevőket nem nagy számban, hanem gondosan megtervezve célzottan vetik be. Emellett a toplista aktuális helyezettjeinek százalékai jellemzően mindig magasabb értéken állnak, mint amit például a Stuxnet valaha is elért.

A mai kártevő áradat ellen kérdésre nem létezik egyszerű válasz. Az egyik, amit mindenképpen ki kell emelni, az a felhasználói tudatosság fontossága, hiszen a social engineering (megtévesztés) segítségével operálnak igen sok esetben. Ez lehet állítólagos hiányzó videokodek, állítólagos banki vagy csomagküldésről szól értesítő, és a variációk száma végtelen. Ugyancsak jellemző a kéretlen levelek mellékleteiben küldött preparált, sebezhetőséget kihasználó kódot (úgynevezett exploitot) tartalmazó PDF vagy ZIP állományok használata, legutóbb éppen a Telenor norvég központja esett áldozatul ilyen célzott támadásnak. Ez egyben arra is felhívja a figyelmet, hogy vállalati környezetben milyen óriási jelentősége van a hatékony spamszűrésnek.

Minden korábbi árképzést megdöntve sajnos elképesztő árcsökkenés tapasztalható a kártékony kódok feketepiacán. Gyakorlatilag a kártevő terjesztés mindenki számára elérhető közelségbe került, hiszen például bárki egy ezer gépből álló zombihadsereg élére állhat, aki leszurkol ezért 120 USD összeget (nagyjából 27 ezer Forint) - pedig ez alig pár hónapja még majdnem duplája, 200 dollár volt.

A védekezéshez mára nem elégséges egy szimpla vírusirtó, hanem olyan többrétegű biztonsági csomag használata ajánlott, amelyik magában foglalja az antivíruson felül a tűzfalat, a viselkedéselemzést, a behatolás védelmet, spamszűrést, kódemulációt, és hasonlókat. Megint csak a vállalati felhasználásra fókuszálva elmondható, hogy az ingyenes, csökkentett képességű antivírusok használata jobb ugyan, mint a semmi, de igazán hatékony védelmet a mai célzott kártevők világában csak az olyan komplett biztonsági megoldások biztosítják, amelyek a legkisebb gyanú esetén képesek azonnali magas szintű technikai támogatással is megfelelni a kihívásoknak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!