SG.hu

Maradt az Autorun a víruslista élén

Tizedik hónapja vezeti 10-es toplistánkat az Autorun vírus, cáfolva ezzel sok korábbi jóslatot, és a rendszerfrissítésekbe vetett bizalmunkat.

Jó hír, hogy a Conficker férgen fog az idő foga, mert hónapról hónapra veszít pozíciójából, ezúttal a korábbi hatodikról most a hetedikre helyre esett vissza. 2013 februárjában harmadik helyezett lett a Win32/Sality, amely a fertőzése során EXE illetve SCR kiterjesztésű fájlokat módosít, és mivel megkísérli lekapcsolni a védelmi programokhoz tartozó szerviz folyamatokat, emiatt az úgynevezett retrovírusok kategóriájába sorolható. Érdekességképpen a tizedik helyre elegendő fertőzéssel jelentkezett a Win32/Virut féreg, amely rejtett hátsó ajtót nyit a gépen, emiatt a támadók távolról teljes mértékben átvehetik a számítógép felügyeletét, így azt csinálhatnak a számítógépen, amit csak akarnak.


Az ESET közleménye a különféle megtévesztő spameket emeli ki, ezek közül is az álláslehetőségekkel, munkavállalásokkal kapcsolatos 419-es átveréseket. A gazdasági válság hatására világszerte nőtt a munkanélküliség, akik pedig állást keresnek, a korábbihoz képest hosszabb ideig vannak munka nélkül, sokszor alacsonyabb fizetést ajánlanak nekik, a tapasztalat nélküli fiatalokat és az idősebbeket pedig negligálják sok cégnél, így részben érthető, hogy sokan kétségbeesésükben minden kínálkozó lehetőségre rástartolnak. Jól érzik ezt a csalók is, és a botnet üzleti modellből jól ismert "mule" (öszvér) szerepbe toboroznak jelentkezőket, azaz a másoktól ellopott pénz csekély ellenértékért a bűnözőknek való továbbutalása képezi azt a munkalehetőséget, amit sok helyen mint "pénzügyi asszisztens" vagy "pénzügyi igazgató" titulussal hirdetnek.

Sajnos sokan be is dőlnek ennek, és őszintén hisznek abban, hogy valódi hasznos és legális munkát végeznek, ám amivel rengetegen nem számolnak, hogy a banki adatok ellopása miatt indított nyomozás során az ilyen naiv továbbutalók bűnrészesek lesznek, és jóhiszemű tevékenységük miatt akár jelentős börtönbüntetést is kockáztatnak. Amit tenni tudunk, hogy a túlságosan hihetetlen és meseszerű - kevés munkával kiemelkedő jövedelem - ajánlatokat nem vesszük készpénznek, mert ami túl szép ahhoz, hogy igaz legyen, az a tapasztalatok szerint tényleg nem is igaz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!