SG.hu

2012 legemlékezetesebb vírusai

Az ESET összefoglalót közölt 2012. esztendő legérdekesebb számítógépes átveréseiről, kártevőiről, támadásairól.

A tavalyi évre visszagondolva mindenki számára emlékezetes lehet a Facebook idővonallal kapcsolatos átállása, amit először választhatóként, később pedig kötelező jelleggel mindenhol átállítva kaptunk meg. Természetesen ezt a csalók is kihasználták, és a korábbi "Tudja meg, ki nézi az adatlapját" típusú átverésekhez hasonlóan érkeztek olyan spamek, kártékony linkek, ahol a Timeline-t kikapcsolását ígérték. És ha már a Facebook szóba került, a Carperp trójai azzal a trükkel gyűjtött pénzt, hogy egy hamis Facebook belépő oldalt jelenített meg az áldozatok számítógépén azzal a szöveggel, hogy fiókunkat állítólag ideiglenesen zárolták, és azt csak a Ukash rendszeren át utalt 20 euro váltságdíj fejében kapcsolják vissza. Ezt természetesen nem volt szabad elhinni, és fizetni sem volt ajánlatos, hiszen a fiók valójában nincs is volt zárolva, pénzünkkel pedig a csalók pénztárcáját tömtük volna.

2012. egyik kiemelkedő kártevője volt a DNS Changer, ez a felhasználók számítógépein szereplő DNS, azaz Domain Name System beállításokat módosítva észrevétlenül kártékony webhelyekre irányította át az áldozatok böngészőjét. A dolog aktualitását az jelentette, hogy 2012. március 8. volt az a végső határidő, ami után az ilyen fertőzött gépek ezeknek a manipulált DNS szervereknek a leállítása miatt nem voltak már képesek elérni az internetet, ameddig el nem végezték a szükséges mentesítést. Ez elsősorban a Windows, de emellett részben az OS X klienseket is érintett, hiszen ezekre az operációs rendszerekre gyártották az említett trójai kártevőket.

Évi áttekintőnkben külön fejezetet szentelhetünk a Flame és hasonló állami kártevőknek, ez a trend sajnálatosan évek óta jelen van, sőt kifejezetten erősödni látszik. Mikor tavaly májusban felfedezték ezt a rosszindulatú kódot, megerősítést nyert, hogy az amerikai és izraeli kutatók munkája volt, amelyet maga Obama rendelt meg, és célja az iráni nukleáris munkálatok kikémlelése, akadályozása. Ennek kapcsán nem lehet eléggé kihangsúlyozni, hogy nincsen jó vírus, vagy hasznos kártevő, és óriási tévedés azt, hinni, ha a politikusok egyszer kiengedik a szellemet a palackból, akkor azt később bármikor vissza lehet gyömöszölni, ha épp úgy döntenek.

Az iparszerű kémkedés egy másik furcsa példája volt, amikor az ESET kutatói észleltek egy AutoCAD rajzokat lopó kártevőt. A célzottan perui számítógépek ellen bevetett kártékony kód leleplezése során a cégekkel való közvetlen kapcsolatfelvételen, és a kártevő felismerésen túl közzétettek egy, az AutoCAD-hez való ingyenes önálló mentesítő segédprogramot is.

Végül nem hiányozhat egy ilyen felsorolásból a tavalyi év egyik jellegzetes incidense sem, amelynél egy Java 7-ben kihasználható kritikus hiba játszotta a főszerepet, amire az általában csak negyedévente frissítő Oracle a soron következő nyári foltjában mégsem adott ki javítást. Emiatt aztán minden biztonsági szakember felháborodott, és a Java uninstallálására, kikapcsolására, böngészőben való tiltására szólított fel, mire az Oracle nagy nehezen végül mégiscsak előállt egy rendkívüli frissítéssel. Ezután derült ki, hogy egyrészt eredetileg már áprilisban jelezték nekik ezt a bizonyos hibát, de ami ennél is zavaróbb volt, hogy a már javított rendszerekben is találtak később még további újabb kihasználható hibákat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!