SG.hu

Kilenc hónapja az élen az Autorun vírus

Háromnegyed éve, azaz kilenc hónapja nem talál legyőzőre az Autorun a károkozók tízes top listáján, maradva ezzel az első pozícióban. Ezért leginkább a rengeteg frissítetlen Windows rendszer okolható elsősorban, vagyis egyáltalán nem arról van szó, hogy a Microsoft nem gondoskodott volna idejében hibajavításról. Egy friss tanulmány szerint a népszerű és közkeletű kártevők által kihasznált exploitok legalább kétévesek vagy még ennél is korábbiak.

Ha ez nem is jó hír, ám másik régi listatagunk, a Conficker féreg szerencsére már visszaszorulóban van, hiszen a korábbi negyedikről ezúttal a hatodik helyre elegendő teljesítményt volt képes nyújtani. Tavaly novemberben találkozhattunk utoljára a Win32/Qhost trójaival, e hónapban viszont egészen az ötödik helyig tudott felkapaszkodni. Mint ismeretes, ez a kártevő általában fertőzött e-mail üzenetek mellékleteiben terjed, és lefutva hátsó ajtót nyit a gépen, kiszolgáltatva annak adatait a bűnözőknek.

Az ESET Global Trends Report szerint bár a vírusok is képesek időnként komoly károkat okozni, de a fejekben is muszáj néha rendet tenni, mert a social engineering alapokra építkező spamek, átverések, hoaxok is könnyen megzavarhatnak sokakat. Példaként azt a hoaxot, azaz álhírt, átverést említik, amely "Simon Ashton a Hacker" tárgysorú üzenetben érkezik mind a mai napig, bár már több éve kering az éterben. Sajnos mindig akad olyan, aki az ilyen leveleket készpénznek veszi, sőt ami még rosszabb, ismerőseinek tovább is küldi - pontosan ez az oka annak, hogy egy ilyen sok éves hamis körlevél újra és újra eljuthat sokakhoz. Sok benne a tipikus elem, panel, amire érdemes figyelni. Magát a levélnek a tárgysorát érdemes begépelni egy webes keresőbe, így gyorsan ellenőrizhetjük, valódi vagy lánclevéllel van-e dolgunk.


Azon kívül ha egy állítólagos vírusra figyelmeztető levél azzal fejeződik be, hogy küldjük azonnal tovább az összes ismerősünknek, ne tegyük, mert ezzel csak felesleges ijedelmet okozunk, felesleges forgalmat generálunk, és a hamis vírusfigyelmeztetést tartalmazó hoax levél életciklusát hosszabbítgatjuk meg. Annyit persze érdemes ebből és az összes hasonló üzenetből megszívlelni, hogy ismeretlenektől kapott kéretlen leveket, mellékleteket ne nyissunk meg, inkább olvasatlanul töröljük, ám ha mégis elolvassunk, akkor viszont gondolkodjunk józanul és figyeljünk a tipikus árulkodó jelekre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)